Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί η άνοδος του ευρώ μπορεί να κρατήσει

euro notes planeΑποκαλούμενο άλλοτε νόμισμα κρίσης, το ευρώ έχει υπερβεί τα άλλα νομίσματα σε σχέση με το δολάριο και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα υπάρξουν κέρδη.

Το ευρώ έχει ανέβει κατά 10% σε σχέση με το δολάριο μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η τοπική οικονομία ανακάμπτει και η απειλή από τους λαϊκιστές πολιτικούς που επιθυμούν την καταστροφή της ευρωζώνης υποχωρεί.

Με τον κίνδυνο της διάλυσης να εξασθενεί, οι αναλυτές αναρωτιούνται εάν το νόμισμα μπορεί να ανακτήσει μέρος της παγκόσμιας υπεροχής που είχε πριν από το 2009 και την κρίση του δημόσιου χρέους, μεταξύ άλλων καθώς οι κεντρικές τράπεζες τοποθετούν περισσότερο από το νόμισμα στα αποθεματικά τους.

Οι πολλαπλοί δείκτες υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές είναι πιο θετικοί για το ευρώ από ό, τι ήταν για πολλά χρόνια και την Τετάρτη το νόμισμα κινήθηκε στα 1,149 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό του σε πάνω από έναν χρόνο.

«Οι πολιτικές απειλές για το ευρώ έχουν σίγουρα διαβρώσει την εικόνα του, και από ιστορική άποψη ο υπόλοιπος κόσμος είναι υποβαθμισμένος στην Ευρώπη», δήλωσε ο Καρλ Χάμερ, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας μακροοικονομικών και ξένου συναλλάγματος στη σουηδική τράπεζα SEB.

Οι τριμηνιαίες αναστροφές κινδύνου ευρώ-δολαρίου, που μετρούν το κόστος αντιστάθμισης έναντι της πτώσης των νομισμάτων, έφτασαν σε θετικό έδαφος στα τέλη του Ιουνίου για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 2010. Ένα θετικό στοιχείο δείχνει ότι οι επενδυτές δεν ζητούν πλέον να πληρωθούν ασφάλιστρο για την κατοχή του ευρώ, μια απότομη αλλαγή από το πρόσφατο παρελθόν.

Οι επενδυτές έχουν επίσης μια καθαρή μακρά θέση στο ευρώ – ένα στοίχημα ότι το νόμισμα θα ανέβει – για πρώτη φορά σε τρία χρόνια. Τα στοιχεία της Επιτροπής εμπορικών συναλλαγών συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι επενδυτές κατείχαν 77.464 περισσότερες θετικές θέσεις για το ευρώ παρά αρνητικές την εβδομάδα έως τις 3 Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εδώ και καιρό επιδιώξει έναν μεγαλύτερο ρόλο στις παγκόσμιες αγορές. Από τη δεκαετία του 1960, ο κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν, τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, διαμαρτυρήθηκε για το «υπερβολικό προνόμιο» του δολαρίου των ΗΠΑ ως το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα. Μετά το λανσάρισμά του πριν από 18 χρόνια, το ενιαίο νόμισμα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των 1,60 δολαρίων το 2008.

Ωστόσο, το νόμισμα έχει χάσει έδαφος ακόμα και μετά το τέλος της κρίσης του δημόσιου χρέους το 2012.

Το μερίδιο του στον ημερήσιο κύκλο εργασιών στις αγορές συναλλάγματος μειώθηκε από 39% το 2010 σε 31% το 2016, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το μερίδιο των διεθνών ομολόγων σε ευρώ μειώθηκε από 29,3% το 2004 σε 22% στο τέλος του περασμένου έτους.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, ελαφρώς λιγότερο από το 20% των παγκόσμιων επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων τηρήθηκαν σε ευρώ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο αποκορύφωμά του το 2009, το μερίδιο του ευρώ στα διεθνή αποθέματα έφτασε το 28% περίπου.

Εκτός από το κύρος, ένας μεγαλύτερος διεθνής ρόλος θα βοηθούσε τις εταιρείες της ευρωζώνης να αντλήσουν κεφάλαια, ενώ θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ο ρόλος του δολαρίου ως το σημαντικότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θεωρείται τυπικά ως πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ

Ο παρατεταμένος κίνδυνος για την επιβίωση του νομίσματος έχει μειώσει τη θέση του ευρώ στα αποθέματα σε ξένο συναλλάγματος που κατέχουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, ενώ παράλληλα αποθαρρύνει ορισμένους επενδυτές.

«Αν είστε διαχειριστής αποθεματικών, ας πούμε στην Ασία, θα σκεφτόσαστε διπλά να επενδύσετε πολύ μακροπρόθεσμα σε ένα νόμισμα που πιθανόν να μην υπάρχει σε πέντε χρόνια», δήλωσε ο Νταβάλ Τζόσι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής στη BCA Research.

Αυτός ο κίνδυνος έχει μειωθεί πρόσφατα. Στις εκλογές της Ολλανδίας και της Γαλλίας οι φιλοευρωπαίοι υποψήφιοι κέρδισαν αποφασιστικά, και η στήριξη για το κύριο κατά του ευρώ κόμμα στη Γερμανία έχει υποχωρήσει.

Οι προσδοκίες ότι κάποια  χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη έχουν μειωθεί. Οι επενδυτές αποδίδουν σήμερα μια πιθανότητα 8,6% στην έξοδο κάποιας χώρας από την ευρωζώνη τους επόμενους 12 μήνες, σε σχέση με πάνω από 25% στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον δείκτη διάσπασης του ευρώ Sentix, ο οποίος πραγματοποιεί δημοσκοπήσεις σε επενδυτές για τις προσδοκίες τους για την ένωση.

Οι πιο αισιόδοξες προοπτικές για την τοπική ανάπτυξη, οι οποίες ξεπέρασαν πρόσφατα αυτές των ΗΠΑ, βοηθούν το ευρώ σε πολλαπλά μέτωπα. Μειώνουν τον κίνδυνο της διάλυσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομιών της νότιας Ευρώπης, των οποίων τα χρέη και η στασιμότητα της ανάπτυξης βοήθησαν να πυροδοτηθεί η κρίση δημόσιου χρέους. Κάνει την περιοχή πιο ελκυστική για τους εξωτερικούς επενδυτές.

Σημαίνει επίσης ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει πιο γρήγορα να σταματήσει τις πολιτικές αγορών ομολόγων και αρνητικών επιτοκίων που έχουν καλύψει την άνοδο του νομίσματος. Αυτές οι λεγόμενες πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, ή QE, διατηρούν τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλά, μειώνοντας τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις για τους επενδυτές και εξαλείφοντας τη ροή συναλλάγματος που θα ωθούσε το ευρώ.

Θα μπορούσε ακόμη και να δει άλλες κεντρικές τράπεζες να γεμίζουν τα αποθεματικά τους.

«Μπορεί να είναι επειδή το πρώτο τρίμηνο αντιπροσωπεύει κάτι κοντά στο χαμηλό του μεριδίου του ευρώ στα αποθεματικά», δήλωσε ο Στίβεν Σέιγουελ, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών της BNP Paribas.

Βεβαίως, παράγοντες όπως η μείωση των νομισματικών κινήτρων και μια πιο αισιόδοξη οικονομία θα μπορούσαν τελικά να πλήξουν το ευρώ εάν ο ρυθμός και των δύο απογοητεύσει. Οι αντιευρωπαϊστές πολιτικοί της περιοχής θα μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν.

Ωστόσο, η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων και άλλοι παράγοντες έχουν οδηγήσει ήδη πολλούς αναλυτές να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για το ευρώ βραχυπρόθεσμα.

Νωρίτερα φέτος, η Deutsche Bank και η Morgan Stanley περίμεναν το ευρώ να πέσει κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο. Και οι δύο έχουν αυξήσει τώρα τις προβλέψεις τους κατά 21 σεντς στα $1,16 και $1,18 αντίστοιχα. Οι αναλυτές της HSBC που ξεκίνησαν τη χρονιά με μια πρόβλεψη 1,10 δολαρίων πιστεύουν τώρα ότι η τρέχουσα προβολή των 1,20 δολαρίων μπορεί να είναι μια συντηρητική εκτίμηση.

«Πριν η Ευρώπη ξεκινήσει το πρόγραμμα QE ήμασταν άνετα πάνω από τα 1,20 δολάρια, οπότε αν πρόκειται να αποσυρθεί, πρέπει να αναρωτηθείτε για ποιον λόγο το ευρώ δεν μπορεί να φθάσει πολύ υψηλότερα μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή», δήλωσε ο Στιβ Τζέφρις, επικεφαλής νομισμάτων και αναδυόμενων αγορές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική για τη JP Morgan. 

Σχετικα αρθρα

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin