Image default
Πρώτο Θέμα

Η Μέρκελ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να χάσει τον ΥΠΟΙΚ της

angie and wolfΟ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει κερδίσει τη βουλευτική του έδρα δεκατρείς φορές, επέζησε μιας απόπειρας κατά της ζωής του και καθοδήγησε την Άνγκελα Μέρκελ μέσα από την κρίση της ευρωζώνης.

Τώρα, ο γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να αναγκαστεί να τον θυσιάσει για να πετύχει μια συμφωνία συνασπισμού.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ είναι πιθανό να κερδίσουν στις εθνικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά η έλλειψη συνολικής πλειοψηφίας θα μπορούσε να τους αναγκάσει να συνεχίσουν τη συμμαχία τους με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Οι ηγέτες του SPD λένε ότι η τίμημά τους για τη συνέχιση του σημερινού «μεγάλου συνασπισμού» θα ήταν ο Σόιμπλε να εκκενώσει το υπουργείο Οικονομικών και να το παραδώσει σε εκείνους.

Ο Σόιμπλε ενσωματώνει τη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική σταθερότητα που απαιτούν πολλοί Γερμανοί. Αλλά για το SPD πηγαίνει πολύ μακριά.

Για τους πολιτικούς αντιπάλους της Μέρκελ, η έμφαση του Σόιμπλε ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες προϋπολογισμού, στερεί από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την ευελιξία για να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας του.

Η Γερμανία είναι γεμάτη με φορολογικά έσοδα, αλλά η Γαλλία βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση. Το SPD ανησυχεί ότι η επιμονή στη γαλλική δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα δώσει τον Μακρόν το περιθώριο ελιγμών που χρειάζεται για την προώθηση της ανάπτυξης. Εάν ο Μακρόν αποτύχει, η ανησυχία του SPD είναι ότι θα αποτύχει η ΕΕ, ή ότι θα ανέλθει στην εξουσία η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι είχε ρωτήσει τη Μέρκελ ποιο σενάριο κατά την άποψή της θα ήταν πιο ακριβό για τη Γερμανία: ένα ελαφρώς υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γαλλία ή μια Λε Πεν ως πρόεδρος σε πέντε χρόνια.

«Εμείς οι Γερμανοί πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας», είπε ο Γκάμπριελ.

Η χαλάρωση της προσέγγισης του Σόιμπλε στην ευρωζώνη δεν θα έχει καλή υποδοχή από πολλούς γερμανούς. Στην πατρίδα του Βάδη-Βυρτεμβέργη, όπου η σκληρή δουλειά και η αποταμίευση είναι τρόπος ζωής, απολαμβάνει λατρευτική ιδιότητα.

Κατά την άποψη του Σόιμπλε, οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να συσσωρεύουν χρέος έτσι ώστε οι μελλοντικοί διαμορφωτές πολιτικής να έχουν ακόμα κάποια χρήματα για να δαπανήσουν.

Καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα από τότε που ένας ανισόρροπος τον πυροβόλησε σε εκλογική εκστρατεία λίγες μέρες μετά τη γερμανική επανένωση το 1990, ο Σόιμπλε ζει για τη δουλειά και έχει σηματοδοτήσει την προθυμία του να παραμείνει στην πολιτική.

«Είμαι έτοιμος να συνεχίσω», δήλωσε στους ψηφοφόρους στο Σασμπαχβάλντεν, την πατρίδα του κοντά στα γαλλικά σύνορα.

Ο Σόιμπλε δεν αφήνει την αναπηρία του να τον κρατήσει πίσω.

Τον Μάιο, διέσχισε τον μισό κόσμο για να περάσει 12 ώρες στο Ντέρμπαν, όπου παρακολούθησε διάφορες επιτροπές στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Αφρική, στήριξε τις προσπάθειες για προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και εξήγησε σε σπουδαστές πώς λειτουργεί η ΕΕ.

Είναι αυτή η ανένδοτη ορμή που προκαλεί τον σεβασμό των ψηφοφόρων και των συναδέλφων.

«Όταν πηγαίνω μαζί του σε πρωινά και σε κομματικές συναντήσεις, είναι αυτός που είναι ο πιο επιθετικός – έτοιμος να τα βάλει με τους Σοσιαλδημοκράτες», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μέρκελ θα κερδίσει την τέταρτη θητεία το Σεπτέμβριο, ίσως καταλήξει να χάσει τον Σόιμπλε από υπουργό Οικονομικών.

Η Μέρκελ αντιμετωπίζει δύσκολες συνομιλίες για τον σχηματισμού συνασπισμού, σχετικά με τις υπουργικές θέσεις στο επόμενο κοινοβούλιο.

Ανώτερα μέλη των δυο κομμάτων που είναι πιθανότερο να είναι ο μικρότερος εταίρος του συνασπισμού – το SPD και οι φιλικοί προς τις επιχειρήσεις ελεύθεροι δημοκράτες (FDP) – κατέστησαν σαφές ότι έχουν τα μάτια στο υπουργείο Οικονομικών αυτή τη φορά.

«Το SPD δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του συνασπισμού πριν από τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Γκάμπριελ στους δημοσιογράφους.

Το 2013, το SPD επικεντρώθηκε κυρίως σε εγχώρια ζητήματα και προώθησε την καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού. Κατά συνέπεια, πήρε το υπουργείο Εργασίας, μεταξύ άλλων τμημάτων όπως οι οικονομικές υποθέσεις και οι εξωτερικές σχέσεις.

Τώρα, ο υποψήφιος για την καγκελαρία του SPD, Μάρτιν Σουλτς, έκανε τις επενδύσεις και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ακρογωνιαίο λίθο της εκστρατείας του, σηματοδοτώντας μια λιγότερο αυστηρή στάση στον προϋπολογισμό.

Αν οι Σοσιαλδημοκράτες αναγκαστούν σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό κάτω από τη Μέρκελ, θα ήταν «πολύ σημαντικό» για το SPD να πάρει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ανώτερη πηγή του κόμματος.

«Αν υπάρχει κάτι που έχουμε μάθει οι Σοσιαλδημοκράτες, είναι το εξής: Δεν πρέπει να εισέλθουμε ξανά σε συνασπισμό χωρίς να έχουμε έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών», ανέφερε ο βουλευτής προϋπολογισμού του SPD Γιοχάνες Καρς στο -.

Το μικρότερη FDP μοιράζεται παρόμοιες σκέψεις. Μια ανώτερη πηγή του FDP δήλωσε ότι το κόμμα ενδιαφέρεται για το υπουργείο Οικονομικών, αν και θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο γι’ αυτό να το επιτύχει.

Ανώτερα μέλη του συντηρητικού κόμματος της CDU/CSU της Μέρκελ αναγνωρίζουν ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές και να αναγκαστεί να απομακρύνει τον Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Έκχαρτ Ρέμπεργκ, ο επικεφαλής προϋπολογισμού της Μέρκελ στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι το κόμμα του θα δυσκολευόταν να κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών εάν οι εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» με το SPD – μια επιλογή που δεν αρέσει σε καμία από τις δύο πλευρές.

«Η διατήρηση του υπουργείου Οικονομικών θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με το SPD ως μικρότερο εταίρο, διότι το κόμμα έχει δώσει μεγάλη έμφαση στα οικονομικά και την Ευρώπη», δήλωσε ο Ρέμπεργκ.

«Αν έχουμε παρόμοια κατάσταση τη νύχτα των εκλογών με αυτήν πριν από τέσσερα χρόνια, το SPD είναι πιθανό να απαιτήσει όχι μόνο το υπουργείο εξωτερικών αλλά και το υπουργείο Οικονομικών», πρόσθεσε.

Παραμένει ασαφές εάν η Μέρκελ θα αναγκαστεί να θυσιάσει τον Σόιμπλε. Αλλά η αποχώρησή του θα ήταν ένα πλήγμα για τον στόχο της καγκελάριου να ενδυναμώσει την ενότητα στην ΕΕ από τη στιγμή που η Βρετανία θα φύγει, ή τουλάχιστον εντός της ευρωζώνης.

Για τη Μέρκελ, η βαθύτερη ενοποίηση είναι ζήτημα αλληλουχίας.

Εκεί είναι που θα μπορούσε να τη βοηθήσει ο Σόιμπλε: πείθοντας τους επιφυλακτικούς γερμανούς ψηφοφόρους και βουλευτές, επιμένοντας στη μεταρρύθμιση της Γαλλίας και των νότων χωρών της ευρωζώνης, προτού συμφωνήσουν να δεσμεύσουν την οικονομική μοίρα της Γερμανίας πιο στενά με τις δικές τους.

«Εάν η Γαλλία γίνει ισχυρότερη, αυτό θα βοηθούσε», είπε ανώτερος αξιωματούχος κοντά στη Μέρκελ.  

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαϊκές πηγές: Ανοιχτό θέμα ακόμη οι 120 δόσεις -Τι προβλέπει η ρύθμιση

admin

Μεγάλες οι προκλήσεις για τον τουριστικό κλάδο τη φετινή χρονιά

admin

Κ. Μητσοτάκης: Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα

admin

Αξίζει να μιλάμε για την επόμενη κρίση;

admin

Τι κρύβει η σκληρή επίθεση του ΔΝΤ στις τράπεζες

admin

PwC: Πολλαπλές ευκαιρίες και προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Η ΕΕ στοχεύει σε συμφωνία για τα σύνορα στα μέσα του 2016

admin

Ρετιρέ σε τιμή μικρού ΙΧ και ενοικίαση… χωρίς ενοίκιο φέρνει η κρίση στην Θεσσαλονίκη

admin

Πέντε πράγματα για να φοβόμαστε σε μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία

admin

Ύφεση 4,7% εως 7,9% -‘Ελλειμα εως 2,8%

admin

Ισχύς εναντίον σαχλαμάρας

admin

Ο ξαφνικός θάνατος αποφεύχθηκε, όχι όμως και ο… αργός

admin

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης

admin

Ο Ψυχρός Tech-Πόλεμος μόλις άρχισε…

admin

Η Γερμανία ως αποδιοπομπαίος τράγος…

admin

Oι μνηστήρες για τη «μικρή» ΔΕΗ

admin

Ο Ντράγκι φτάνει στα μισά της θητείας του, αλλά παραμένει μακριά από τον στόχο

admin

FAZ: Οι επενδυτές εκτιμούν και πάλι την Ελλάδα

admin