Image default
Πρώτο Θέμα

Τι θα κάνει η Fed αυτή την εβδομάδα -και γιατί

federal reserve bankΤου Mohamed El Erian  —  Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ είναι πιθανό να κάνουν τους αξιωματούχους της Federal Reserve πιο προσεκτικούς αυτή την εβδομάδα που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC)

συνεδριάζει για να αξιολογήσει τις εξελίξεις που επηρεάζουν τη νομισματική πολιτική και τις προοπτικές. Και θα έπρεπε. Αλλά η επιφυλακτικότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής δεν θα αλλάξει δραματικά το guidance της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, τουλάχιστον για τώρα.

Η ανακοίνωση που θα εκδοθεί από τους αξιωματούχους της Fed σήμερα, μετά το πέρας των συνομιλιών τους  -αλλά και οι περισσότερες λεπτομέρειες που θα περιλαμβάνουν τα πρακτικά που θα ακολουθήσουν σε λίγες εβδομάδες- είναι πιθανό να στείλουν τα εξής σήματα για τρία σημαντικά ζητήματα.

Οικονομικές προοπτικές: Μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα. Η Fed θα είναι πιθανότατα λιγότερο σίγουρη για την ευρωστία της οικονομικής ανάκαμψης, επισημαίνοντας τις αντιξοότητες τόσο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης όσο και για τον πληθωρισμό. Ενώ η πρόσφατη υποτίμηση του δολαρίου θα βοηθήσει και στα δύο μέτωπα, είναι απίθανο να αποδειχθεί επαρκής για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των φιλοαναπτυξιακών πολιτικών (συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης και των δαπανών για υποδομές). Αυτή η μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα θα συνοδευτεί από λιγότερη σιγουριά ότι η οικονομική αδυναμία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε προσωρινούς παράγοντες που θα αντιστραφούν από μόνοι τους. Η Fed πιθανότατα θα είναι περισσότερο ανήσυχη για τις διαρθρωτικές προκλήσεις, ειδικά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Επιτόκια: Διατήρηση του ίδιου σήματος, με μια υπενθύμιση των επιφυλάξεων. Παρά τις πιο υποτονικές οικονομικές συνθήκες, η Fed είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά τα σήματα που θα εκπέμψει  για την επιτοκιακή πολιτική αυτή την εβδομάδα. Θα περιμένει, για τώρα, προσπαθώντας να παραμείνει στη γραμμή του βασικού σεναρίου για μία ακόμη αύξηση το 2017 (κατά πάσα πιθανότητα τον Δεκέμβριο). Αλλά με αυτόν τον τρόπο, η Fed θα μας υπενθυμίσει επίσης τις επιφυλάξεις της, την τάση της  να είναι -πάλι – πιο ευαίσθητη και περισσότερο εξαρτημένη από τα οικονομικά δεδομένα υψηλότερης συχνότητας.

Ισολογισμοί: Προετοιμασία των αγορών ότι θα δουν το μελάνι να στεγνώνει. Η Fed θα συνεχίσει να προετοιμάζει τις αγορές για την έναρξη φέτος της σταδιακής συρρίκνωσης του ισολογισμού των 4,5 τρισ. δολαρίων μέσω της μείωσης των τοποθετήσεων της στα κρατικά ομόλογα και τους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια τίτλους. Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου και συνεπώς αβέβαιη διαδικασία, η Fed θα επιδιώξει να υποβαθμίσει τις πιθανές επιπτώσεις στις αγορές, σηματοδοτώντας ότι η διαδικασία συρρίκνωσης θα είναι πολύ αργή, ιδιαίτερα επιφυλακτική και κατ ‘ουσίαν, βαρετή.

Τίποτα από αυτά δεν θα αποτελέσει λογικά σημαντική εξέλιξη που θα μετακινήσει τις αγορές στο άμεσο μέλλον. Αλλά πίσω από την κουρτίνα, η Fed θα συνεχίσει να ασχολείται με τον ασυνήθιστο βαθμό οικονομικής αβεβαιότητας και ρευστότητας. Αυτό περιλαμβάνει τους παράγοντες που σχετίζονται με τη βασική κατανόηση της σημερινής δυναμικής των μισθών, της αποφασιστικότητας του πληθωρισμού και του μοτίβου της παραγωγικότητας. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει αρκετή δουλειά πάνω στις βασικές παραμέτρους πολιτικής πιο μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων του καθορισμού του φυσικο΄τ επιτοκίου, της προσέγγισης στον περιορισμό των κινδύνων μελλοντικής οικονομικής αστάθειας, της απειλής για μεγαλύτερη πολιτική παρέμβαση και της αξιολόγησης των αποδόσεων της αγοράς που σήμερα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Συνολικά, η συνάντηση αυτής της εβδομάδας είναι απίθανο να δημιουργήσει πυροτεχνήματα στην αγορά, την οικονομία ή την πολιτική. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να καλύψει κάποιες επακόλουθες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Fed. Λόγω των πολιτικών παραγόντων, η κεντρική τράπεζα έχει να αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες συνέπειες και παράπλευρες απώλειες των καθυστερήσεων στην πολυαναμενόμενο μετάβαση στην πολιτική για την οποία έχω γράψει επανειλημμένως – δηλαδή, από την υπερβολική εξάρτηση από τη νομισματική πολιτική σε μια πιο περιεκτική προσέγγιση που θα εξαπολύει μια υψηλότερη και πιο περιεκτική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα μια γνήσια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin