Image default
Πρώτο Θέμα

Τι θα κάνει η Fed αυτή την εβδομάδα -και γιατί

federal reserve bankΤου Mohamed El Erian  —  Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ είναι πιθανό να κάνουν τους αξιωματούχους της Federal Reserve πιο προσεκτικούς αυτή την εβδομάδα που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC)

συνεδριάζει για να αξιολογήσει τις εξελίξεις που επηρεάζουν τη νομισματική πολιτική και τις προοπτικές. Και θα έπρεπε. Αλλά η επιφυλακτικότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής δεν θα αλλάξει δραματικά το guidance της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, τουλάχιστον για τώρα.

Η ανακοίνωση που θα εκδοθεί από τους αξιωματούχους της Fed σήμερα, μετά το πέρας των συνομιλιών τους  -αλλά και οι περισσότερες λεπτομέρειες που θα περιλαμβάνουν τα πρακτικά που θα ακολουθήσουν σε λίγες εβδομάδες- είναι πιθανό να στείλουν τα εξής σήματα για τρία σημαντικά ζητήματα.

Οικονομικές προοπτικές: Μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα. Η Fed θα είναι πιθανότατα λιγότερο σίγουρη για την ευρωστία της οικονομικής ανάκαμψης, επισημαίνοντας τις αντιξοότητες τόσο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης όσο και για τον πληθωρισμό. Ενώ η πρόσφατη υποτίμηση του δολαρίου θα βοηθήσει και στα δύο μέτωπα, είναι απίθανο να αποδειχθεί επαρκής για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των φιλοαναπτυξιακών πολιτικών (συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης και των δαπανών για υποδομές). Αυτή η μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα θα συνοδευτεί από λιγότερη σιγουριά ότι η οικονομική αδυναμία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε προσωρινούς παράγοντες που θα αντιστραφούν από μόνοι τους. Η Fed πιθανότατα θα είναι περισσότερο ανήσυχη για τις διαρθρωτικές προκλήσεις, ειδικά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Επιτόκια: Διατήρηση του ίδιου σήματος, με μια υπενθύμιση των επιφυλάξεων. Παρά τις πιο υποτονικές οικονομικές συνθήκες, η Fed είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά τα σήματα που θα εκπέμψει  για την επιτοκιακή πολιτική αυτή την εβδομάδα. Θα περιμένει, για τώρα, προσπαθώντας να παραμείνει στη γραμμή του βασικού σεναρίου για μία ακόμη αύξηση το 2017 (κατά πάσα πιθανότητα τον Δεκέμβριο). Αλλά με αυτόν τον τρόπο, η Fed θα μας υπενθυμίσει επίσης τις επιφυλάξεις της, την τάση της  να είναι -πάλι – πιο ευαίσθητη και περισσότερο εξαρτημένη από τα οικονομικά δεδομένα υψηλότερης συχνότητας.

Ισολογισμοί: Προετοιμασία των αγορών ότι θα δουν το μελάνι να στεγνώνει. Η Fed θα συνεχίσει να προετοιμάζει τις αγορές για την έναρξη φέτος της σταδιακής συρρίκνωσης του ισολογισμού των 4,5 τρισ. δολαρίων μέσω της μείωσης των τοποθετήσεων της στα κρατικά ομόλογα και τους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια τίτλους. Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου και συνεπώς αβέβαιη διαδικασία, η Fed θα επιδιώξει να υποβαθμίσει τις πιθανές επιπτώσεις στις αγορές, σηματοδοτώντας ότι η διαδικασία συρρίκνωσης θα είναι πολύ αργή, ιδιαίτερα επιφυλακτική και κατ ‘ουσίαν, βαρετή.

Τίποτα από αυτά δεν θα αποτελέσει λογικά σημαντική εξέλιξη που θα μετακινήσει τις αγορές στο άμεσο μέλλον. Αλλά πίσω από την κουρτίνα, η Fed θα συνεχίσει να ασχολείται με τον ασυνήθιστο βαθμό οικονομικής αβεβαιότητας και ρευστότητας. Αυτό περιλαμβάνει τους παράγοντες που σχετίζονται με τη βασική κατανόηση της σημερινής δυναμικής των μισθών, της αποφασιστικότητας του πληθωρισμού και του μοτίβου της παραγωγικότητας. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει αρκετή δουλειά πάνω στις βασικές παραμέτρους πολιτικής πιο μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων του καθορισμού του φυσικο΄τ επιτοκίου, της προσέγγισης στον περιορισμό των κινδύνων μελλοντικής οικονομικής αστάθειας, της απειλής για μεγαλύτερη πολιτική παρέμβαση και της αξιολόγησης των αποδόσεων της αγοράς που σήμερα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Συνολικά, η συνάντηση αυτής της εβδομάδας είναι απίθανο να δημιουργήσει πυροτεχνήματα στην αγορά, την οικονομία ή την πολιτική. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να καλύψει κάποιες επακόλουθες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Fed. Λόγω των πολιτικών παραγόντων, η κεντρική τράπεζα έχει να αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες συνέπειες και παράπλευρες απώλειες των καθυστερήσεων στην πολυαναμενόμενο μετάβαση στην πολιτική για την οποία έχω γράψει επανειλημμένως – δηλαδή, από την υπερβολική εξάρτηση από τη νομισματική πολιτική σε μια πιο περιεκτική προσέγγιση που θα εξαπολύει μια υψηλότερη και πιο περιεκτική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα μια γνήσια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Σχετικα αρθρα

Ξεκινά το «παζάρι» για την τέταρτη αξιολόγηση

admin

Τί πραγματικά συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές;

admin

Εμπορικός πόλεμος: «Καμία πρόοδος» έως τώρα στις συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας

admin

Με τον χρόνο να τελειώνει, η ΕΕ εστιάζει στην Ελλάδα και το Σένγκεν

admin

Η πολιτική του εξωτερικού πλεονάσματος της Γερμανίας

admin

Ο Mario Draghi παίρνει ξανά στα χέρια του το μπαζούκα…

admin

Γνωρίστε τους νέους ηγέτες του παγκόσμιου εμπορίου

admin

Η ακύρωση του Σένγκεν δε θα κάνει την Ευρώπη πιο ασφαλή

admin

Bruegel: Οι κίνδυνοι στην Ελλάδα παραμένουν – Χρειάζεται σταθερό μοντέλο ανάπτυξης

admin

Οι αλλαγές που φέρνει σε ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Η Ε.Ε. και οι τράπεζές της δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη έκθεση στην «έμμεση μετάδοση» της κρίσης από την Ελλάδα

admin

Τι έχει να πει η ιστορία για την οικονομία που θα κληρονομήσει ο Τραμπ

admin

Το οικονομικό «σουφλέ» είναι έτοιμο να καταρρεύσει

admin

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού

admin

«Καίγονται» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές!

admin

Οι Χαμένες Αυταπάτες της Τουρκίας

admin

Stratfor: Τι σημαίνουν για την Ευρώπη οι επιθέσεις στο Παρίσι

admin

Πως θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

admin