Image default
Πρώτο Θέμα

Το Faux Pas του Μακρόν

macron pollΟ νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύθηκε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις και να προωθήσει τη βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η απόφαση της κυβέρνησής του να εμποδίσει την ιταλική ανάληψη του γαλλικού ναυπηγείου STX έχει σπάσει και τις δύο υποσχέσεις σε μια συρρίκνωση.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία θα εθνικοποιήσει προσωρινά το ναυπηγείο – εμποδίζοντας μια συμφωνία που θα έβλεπε την ιταλική Fincantieri SpA να παίρνει το 48% του STX, με ένα ιταλικό τραπεζικό ίδρυμα να αγοράζει επιπλέον 6%. Ο Λε Μερ δήλωσε ότι υπερασπίζεται «τα στρατηγικά συμφέροντα της Γαλλίας στη ναυπηγική βιομηχανία».

Αυτή η λογική είναι δύσκολο να πιστωθεί. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του ναυπηγείου ήταν η εταιρία STX Offshore & Shipbuilding Co. Ltd. της Κορέας, οπότε η εγκατάσταση βρισκόταν ήδη σε ξένα χέρια. Ο Φρανσουά Ολλάντ, ο προκάτοχος του Μακρόν, είχε ήδη εγκρίνει τη νέα συμφωνία τον Απρίλιο, αφού εξασφάλισε μια σειρά παραχωρήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν δικαίωμα βέτο για τη γαλλική κυβέρνηση για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των στρατιωτικών πόρων.

Η απόφαση έχει να κάνει περισσότερο με την παράδοση στις πιέσεις των εργατικών συνδικάτων, τα οποία είχαν ζητήσει να παρέμβει το κράτος. Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να επιδιώκει να ασκήσει πίεση στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει τον έλεγχο της Fincantieri: ο Λε Μερ ζήτησε η Ιταλία και η Γαλλία να είναι ίσοι εταίροι στο STX, αλλά η Ρώμη είπε όχι.

Και στις δύο περιπτώσεις, η κίνηση μειώνει την αξιοπιστία της επιμονής του Μακρόν ότι ο στόχος του είναι να εκσυγχρονίσει τη χώρα και να την ανοίξει στις επιχειρήσεις. Δύο μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία, αφήνει ήδη να φανεί το προστατευτιστικό συναίσθημα που έκανε τις ξένες εταιρείες απρόθυμες να επενδύσουν στη Γαλλία.

Το ίδιο ισχύει και για τη δέσμευσή του για την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά σχέδια για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, η Γαλλία δείχνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε έναν βασικό σύμμαχο. Και η ανακοίνωση θα μπορούσε να ενισχύσει τον οικονομικό εθνικισμό στην Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια, οι γαλλικοί όμιλοι όπως η Lactalis SA και η LVMH έχουν αναλάβει ιταλικές εταιρίες σε μια σειρά επιφανών συμφωνιών. Οι ιταλοί μπορούν να αναρωτηθούν γιατί δεν τους επιτρέπεται να κάνουν το ίδιο στη Γαλλία.

Η εκλογή του Μακρόν χαιρετίστηκε ως νίκη για το άνοιγμα και τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτό το πρώτο παραπάτημα είναι μια εκτροπή, και όχι ένδειξη των μελλοντικών γεγονότων.

Σχετικα αρθρα

Τέλος η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

admin

Λήξη της ενισχυμένης εποπτείας με την αναβάθμιση της χώρας

admin

Παρουσίαση της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ σε θεσμικούς επενδυτές – Mέρισμα 0,90 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2016

admin

Στη Γερμανία δίνουν αυξήσεις

admin

Συμβιβασμός Ιταλίας – Ε.Ε. με υποσημειώσεις

admin

Μετά το Brexit και τον Τραμπ, οι λαϊκιστές ψάχνουν τον επόμενο στόχο

admin

H λιτότητα σκοτώνει…

admin

Ηρεμία πριν την καταιγίδα:Γιατί οι ξένοι εγκαταλείπουν τα ιταλικά ομόλογα

admin

Ο Τσίπρας δε θα βρει τη σωτηρία στη Μόσχα

admin

«Απόβαση» ΟΤΕ στις διενθείς αγορές! – 2.5 Δισ. € με 1%!

admin

Τρεις εβδομάδες μόνο…

admin

Γιατί οι γερμανοί έχουν δίκιο για τα οικονομικά

admin

Τι φοβούνται οι μεγάλοι του Νταβός…

admin

XA:Παζλ αισιοδοξίας

admin

«Πώς να προβλέψετε τα απρόβλεπτα το 2017»

admin

Σαμαράς όπως… Σαρκοζί

admin

Η Ευρώπη μπαίνει σε μια μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

admin

Οι ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να διαμαρτύρονται για την άνοδο του νομίσματός τους

admin