Image default
Πρώτο Θέμα

Η εξάρτιση του Τραμπ από το Twitter αποσταθεροποιεί τον κόσμο

trumpΌπως η οργή του Αχιλλέα, τα tweets του Donald Trump είναι ξαφνικά, εκρηκτικά και φορτωμένα με τραγωδία. Η χθεσινή ημέρα έφερε ένα που προοιωνίζει πολλά. «Μετά από διαβουλεύσεις με τους στρατηγούς και τους στρατιωτικούς μου εμπειρογνώμονες, σας ενημερώνων ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα δεχτεί ή δεν επιτρέψει ……»

Και τότε: τίποτα. Για ένα εννέα λεπτά, ο κόσμος έμεινε για να σκέφτεται τι θα μπορούσαν να κρύβουν αυτές οι δυσοίωνες έξι τελείες. «Στο Πεντάγωνο», αναφέρει το BuzzFeed, το tweet «δημιουργήθηκαν φόβοι ότι ο πρόεδρος ετοιμάζεται να ανακοινώσει χτυπήματα στη Βόρεια Κορέα ή κάποια άλλη στρατιωτική δράση.»

Στην περίπτωση αυτή, ο Τραμπ απλώς αναγγέλλει μια ανήθικη και απερίσκεπτη απαγόρευση των τρανσέξουαλ στρατιωτών, χωρίς να προχωρήσει σε πόλεμο. Αλλά δεν είναι πάρα πολύ να πούμε ότι τα tweet του έχουν γίνει μια απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα. Για χάρη της προεδρίας του και πολλών άλλων πρέπει να σταματήσει.

Φαινομενικά όλοι όσοι γνωρίζουν τον Τραμπ- στελέχη, δικηγόροι, φίλοι, οικογένεια – τον έχουν παροτρύνει να το πράξει. Τα μέλη του Κογκρέσου τον έχουν ουσιαστικά ικετεύσει. Οι ψηφοφόροι, επίσης, έχουν κουραστεί. Ουσιαστικά το μόνο άτομο που υποστηρίζει τη χρήση του Twitter από τον Τραμπ, στην πραγματικότητα, είναι ο Τραμπ. Και κάνει αρκετή ζημιά στον εαυτό του: αναιρώντας τους συνεργάτες του, ξεκινώντας απερίσκεπτες διαμάχες, μειώνοντας την εξουσία του και εκτροχιάζοντας τη δηλωμένη ατζέντα του. Μπορεί ακόμη και να θέσει τον εαυτό του σε νομικό κίνδυνο.

Υπονομεύει επίσης την αμερικανική πολιτική. Τι είναι η επίσημη πολιτική και τι είναι απλή περισυλλογή, είναι γνωστό μόνο στον πρόεδρο. Σε μια ήδη ζοφερή στιγμή, τα tweets του εμποδίζουν τη νομοθεσία, επιδεινώνουν την πόλωση και μπερδεύουν το ευρύ κοινό. Μέρα με τη μέρα, η εθνικός διάλογος καταναλώνονται από τη σελίδα του προέδρου στο Twitter και τις ατελείωτες διαμαρτυρίες του.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η ζημιά που κάνει το Τραμπ στις παγκόσμιες υποθέσεις. Τα δικά του tweets ανέτρεψαν την αμερικανική πολιτική από το Κατάρ ως την Κίνα ως τη Βόρεια Κορέα. Εκφράζουν περιφρόνηση για τους κανόνες της διπλωματίας και τις αξίες της δημοκρατίας. Έχουν περιφρονήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλέσει συμμάχους, ενθαρρύνει δικτάτορες, υποθάλψει ξένες υπηρεσιών πληροφοριών – και όλα αυτά για τι;

Για να «έχετε ειλικρινές και αφιλτράριστο μήνυμα», λέει ο Τραμπ. Και υπάρχει σίγουρα κάποιο όφελος για τον αμερικανικό λαό να γνωρίζει τι σκέφτεται ο πρόεδρός του, έστω και αν έχει 140 χαρακτήρες. Αλλά αυτό το όφελος πρέπει να εξισορροπηθεί με το κόστος – με τον δημόσιο διάλογο, με την πολιτική κουλτούρα, με την παγκόσμια σταθερότητα – αυτής της συνήθειας του προέδρου.

Οι ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας ήταν σωστά καχύποπτοι με τον λαϊκισμό και τη μεγάλη έλξη του. Οι αξίες που εκτιμούνται σε έναν πρόεδρο – πολιτική συγκράτηση, προσωπική σεμνότητα, σεβασμός στο νομοθετικό σώμα – εξακολουθούν να αξίζουν υπεράσπισης. Το ανυποψίαστο tweeting του Τραμπ και το προκύπτον χάος δείχνουν ακριβώς τι φοβούνταν οι ιδρυτές και πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ένας αφιλτράριστος πρόεδρος.

Σχετικα αρθρα

Η Fed στον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του Τραμπ

admin

Η Κύπρος είναι μικρή, αλλά η επανένωσή της θα έχει παγκόσμιες συνέπειες

admin

Το πρόβλημα του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης

admin

Η παράξενη άνθιση χαμηλόμισθης απασχόλησης της ευρωζώνης

admin

Τσαμάζ: Αρνούμαι να παραδώσω τα κλειδιά του ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ

admin

Η ευρωζώνη κινδυνεύει να χάσει τη γοητεία της

admin

Ο δύσκολος και ο πιο δύσκολος δρόμος για την Ελλάδα

admin

ΕΕ: η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στα σύνορα αλλά δεν αρκεί

admin

Bloomberg: Όσο ανεβαίνει το € θα πέφτουν οι μετοχές – Τι λένε οι γκουρού της αγοράς

admin

Η ευρωζώνη εγκρίνει τη δόση μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου

admin

Ο κίνδυνος μιας αδύναμης Ευρώπης

admin

Ελβετικό φράγκο:Στην Βουλή οι δανειολήπτες

admin

CNBC: Κορυφαίες στην Ευρωζώνη οι επιδόσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με το ΔΝΤ

admin

Μόνιμοι φίλοι και εχθροί της ΕΕ: Μέρκελ και Ολλάντ θα παρουσιάσουν αντικρουόμενα οράματα

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Συμβιβαστική πρόταση Μισέλ – Τι προβλέπει για όρους και εκταμίευση

admin

Οι ελληνικές ευρωεκλογές από το 1981 έως το 2014

admin

«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη»

admin

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι ιστορική, αν κρατήσει

admin