Image default
Πρώτο Θέμα

Γερμανία: Οι μεγάλοι χορηγοί προτιμούν CDU και FDP

Μπορεί οι Φιλελεύθεροι (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ να βρίσκονται από το 2013 εκτός ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ωστόσο εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη από τους μεγάλους χορηγούς. Ειδικά φέτος, χρονιά διεξαγωγής των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών τον προσεχή Σεπτέμβριο και δεδομένης της πολιτικής ανάκαμψης του FDP, που εκτιμάται ότι θα πετύχει την επανείσοδό του στα κοινοβουλευτικά έδρανα, το κόμμα έλαβε μεγάλες χορηγίες από εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας και άλλους εύπορους ιδιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διοικητική υπηρεσία του γερμανικού κοινοβουλίου, το FDP εισέπραξε φέτος ήδη τουλάχιστον 1,5 εκατομ. ευρώ. Έτσι το κόμμα έλαβε κατά οκτώ φορές μεγαλύτερα ποσά από μεγάλες χορηγίες συγκριτικά με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους μαζί. Περισσότερες χορηγίες της τάξεως των 50.000 ευρώ (όριο που καθιστά υποχρεωτική τη δημοσιοποίησή τους) και άνω έλαβαν μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι εισέπραξαν συνολικές χορηγίες ύψους 1,9 εκατομ. ευρώ.

Τόσο το SPD όσο και οι Πράσινοι απέχουν παρασάγγας από τα παραπάνω ποσά. Αμφότερα τα κόμματα έλαβαν το καθένα μόλις μία χορηγία ύψους 100.000 ευρώ. Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και το κόμμα της Αριστεράς δεν έχουν καταγράψει προς το παρόν καμία μεγάλη χορηγία.

Στη λίστα των χορηγών και η αυτοκινητοβιομηχανία

Οι φετινές μεγάλες χορηγίες που υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ αλλά και τα ονόματα των χορηγών δημοσιοποιήθηκαν από τη διοίκηση του γερμανικού κοινοβουλίου. Ανάμεσα στους μεγάλους χορηγούς βρίσκονται ορισμένοι εκ των πλουσιότερων Γερμανών όπως και γνωστές επιχειρήσεις. Τη μεγαλύτερη έως τώρα χορηγία της χρονιάς – άνω του μισού εκατομ. ευρώ – κατέβαλε τον περασμένο Μάιο στην CDU ο επιχειρηματίας Ραλφ Ντόμερμουτ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του επιχειρηματικού ομίλου παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών United Internet AG.

Από τη λίστα των μεγάλων χορηγιών δεν λείπουν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που δέχονται μαζικά πυρά εξαιτίας στοιχείων που τις καθιστούν ύποπτες για σύσταση καρτέλ και παράνομες εμπορικές πρακτικές. Η οικογένεια μεγαλομετόχων της BMW Κβαντ διέθεσε από 100.000 ευρώ σε CDU και FDP. Ο σύμφωνα με εκτιμήσεις δισεκατομμυριούχος Λουτς Χέλμιχ, ιδρυτής των ιδιωτικών κλινικών Helios, χορήγησε τον περασμένο Ιανουάριο 300.000 ευρώ στο FDP. Η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler ήταν με 100.000 ευρώ ο μοναδικός μεγάλος χορηγός του SPD φέτος. Η Daimler διέθεσε πάντως ακριβώς το ίδιο ποσό και στο CDU. Η μόνη χορηγία ύψους 100.000 ευρώ προς τους Πράσινους δόθηκε από τον γερμανό επιχειρηματία Φρανκ Χάνζεν από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Φιλόδοξοι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

admin

Το μπλεγμένο… κουβάρι των αποκρατικοποιήσεων

admin

Φρανσουά Ολλάντ: ο Τζον Γουέιν των Ηλυσίων Πεδίων

admin

Αυξημένες ζημιές, αλλά και βελτίωση επιχειρηματικής λειτουργίας, οι βιομηχανίες το 2013

admin

«Μαύρες ημέρες» βλέπουν 7 στους 10 νέοι εργαζόμενοι

admin

Είναι έτοιμες οι αγορές για μια έκπληξη στις γαλλικές εκλογές;

admin

Εφορία: Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στις 120 δόσεις

admin

ΕΚΤ: Η διαφιλονικούμενη παρακαταθήκη του Ντράγκι

admin

Σώστε την Αργεντινή από τα «κοράκια»

admin

Η μίζερη προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία

admin

Σημάδια «μαρασμού» στο ΧΑ

admin

Ο κρυφός έρωτας Λονδίνου-Νέας Υόρκης με τον… Αλέξη Τσίπρα

admin

Το Brexit της Τερέζα Μέι πάντα θα ήταν σκληρό

admin

Ο κόσμος δεν μπορεί να σταματήσει να δανείζεται δολάριο

admin

Reuters: Πέντε ερωτήματα των επενδυτών προς της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Μαθήματα από την πιστωτική κρίση

admin

Το ελληνικό brand name σε ύφεση

admin

Γαλλία-ΕΕ: Εντείνονται οι αμφισβητήσεις στην Ευρώπη

admin