Image default
Πρώτο Θέμα

Είναι καιρός οι αγορές να αναγνωρίσουν την πολιτική πραγματικότητα

487469927 537x350Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να στοχεύει κανείς στα αστέρια. Στην πραγματικότητα, είναι πάρα πολύ καλό να προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του και να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του.

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν δημοσιοποιεί τις προθέσεις του πολύ ξεκάθαρα και στη συνέχεια δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε. Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Έχει υποσχεθεί υπερβολικά πολλά, και καταφέρνει πολύ λιγότερα, κάτι που σχεδόν ποτέ δε λειτουργεί καλά.

Αυτό δεν έχει να κάνει με την υιοθέτηση πλευράς στην πολιτική, αλλά είναι περισσότερο μια επισήμανση για το τι μπορεί να σημαίνει μια αποτυχημένη ατζέντα για τις αγορές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν παράπλευρες ζημιές και είναι καλύτερο να προετοιμαστείτε τώρα αντί να πατηθείτε από το κοπάδι όταν όλοι θα τρέχουν προς την πόρτα του αχυρώνα.

Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι πως το μικρότερα από τα προβλήματα της αγοράς μπορεί να είναι το αν το Obamacare καταργείται, αντικαθίσταται, επαναπροσανατολίζεται, επαναπωλείται, αντιγράφεται ή μεταφέρεται. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι μπορεί να παραδώσει η ατζέντα του προέδρου; Το πρόβλημα είναι ότι το «delivery boy» έχει κολλήσει στον Λευκό Οίκο του χωρίς μεταφορικό μέσο. Αν δεν μπορεί να παραδώσει το κοτόπουλο μπάρμπεκιου, πώς ξέρουμε αν θα πάρουμε την πίτσα;

Μετά την αποτυχία αντικατάστασης του Obamacare, οι - News και άλλοι ανέφεραν ότι η νέα πρόταση του επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ για την απλή κατάργησή του φαίνεται να είναι νεκρή μετά από λιγότερο από 24 ώρες λόγω έλλειψης υποστήριξης μεταξύ συναδέλφων Ρεπουμπλικάνων. Το - News αναφέρει επίσης ότι ο Τραμπ έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να τερματίσει το πρώτο του έτος στο γραφείο του χωρίς ένα σημαντικό νομοθετικό επίτευγμα.

Αυτή η υπόσχεση δεν πηγαίνει πουθενά, και γρήγορα.

Εξακολουθεί να υπάρχει η ελπίδα, ειδικά στις αγορές μετοχών, ότι θα έρθει η φορολογική μεταρρύθμιση. Αυτό θα περιλάμβανε ένα απλούστερο φορολογικό πρόγραμμα, μείωση των εταιρικών και ατομικών δεικτών και κάποιο είδος επαναπατρισμού των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διατηρούνται σε υπερπόντιες αγορές από αμερικανικές εταιρείες. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η ελπίδα μπορεί να είναι ανυπόστατη. Το «delivery boy» έχει κολλήσει στην κίνηση και η γκρίνια είναι επακόλουθη.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι «Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής αποκαλύπτουν ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο την Τρίτη που θα τους επιτρέψει να ξαναγράψουν τον φορολογικό κώδικα, να αναμορφώσουν τους νόμους περί αθέμιτων πρακτικών, να αλλάξουν τα οφέλη συνταξιοδότησης των ομοσπονδιακών υπαλλήλων και να ακυρώσουν εν μέρει τους δημοσιονομικούς κανονισμούς Dodd-Frank – όλα σε έναν ενιαίο νόμο χωρίς καμία ψήφο από τους Δημοκρατικούς. Η στρατηγική, ενσωματωμένη στον δημοσιονομικό προϋπολογισμό του 2018 των Ρεπουμπλικάνων, αντιμετωπίζει πλήθος πολιτικών και διαδικαστικών εμποδίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών από αυτά που εκτροχίασαν το νομοσχέδιο του κόμματος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη Γερουσία».

Τι γίνεται, λοιπόν, αν δεν μπορεί να γίνει τίποτα; Αυτή η ιδέα μπορεί να ήταν μια περιθωριακή σε κάποιο σημείο, αλλά όχι πλέον. Το ερώτημα είναι τώρα πραγματικό και αποθαρρυντικό και ισχύει για το πού μπορεί να πηγαίνουν οι αγορές, και οι αγορές ομολόγων μπορεί να έχουν τη σωστή αίσθηση γι’ αυτό.

Η άλλη πλευρά της απόρριψης της ατζέντας του Trump θα ήταν ότι δεν θα πραγματοποιηθούν πραγματικά νέες δαπάνες και ότι οι ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν εδραιωμένοι. Αυτό θα ήταν μια προσθήκη στην ιδέα ότι οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν παραγάγει τόσα πολλά νέα μετρητά και ρευστότητα που έχουν κατακλύσει τη διαθέσιμη προσφορά ομολόγων στην αγορά, επιβάλλοντας ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό που έχουν κάνει οι κεντρικές τράπεζες είναι αρκετά σημαντικό, αλλά όταν προστεθεί στην αναγνώριση της αποτυχίας του Τραμπ να παραδώσει, αυτή μπορεί να είναι η νέα μας πραγματικότητα. Τότε μπορεί να είμαστε ακόμα στο υψηλό φάσμα των αποδόσεων ομολόγων, καθώς η αποτυχία έχει τις συνέπειές της.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι υπάρχει ουσιαστικός και σοβαρός κίνδυνος. Τίποτα σημαντικό δεν μπορεί να γίνει, και όλα τα στοιχήματα που τοποθετήθηκαν με την εκλογή του Τραμπ μπορεί να αρχίσουν να αποσύρονται από το τραπέζι. Μπορεί να μην είναι ο «Θαυμαστός καινούριος κόσμος» του Άλντους Χάξλεϊ, αλλά θα είναι ένας πολύ διαφορετικός κόσμος από αυτόν που είχαμε φανταστεί.

Σχετικα αρθρα

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin