Image default
Πρώτο Θέμα

Η προεδρία Τραμπ φλερτάρει με την αυτοκαταστροφή

donald in camera windowΚατά τους πρώτους έξι μήνες της θητείας του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε θόρυβο και μένος, και όχι πολλά άλλα.

Οποιαδήποτε παρατεταμένη ελπίδα ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο ρόλο του επικεφαλής εξατμίστηκε αυτή την εβδομάδα, μια χαοτική και αυτοκαταστροφική εβδομάδα, ακόμη και για τα θλιβερά πρότυπα αυτής της προεδρίας.

Ο κ. Τραμπ, μεγιστάνας κτηματομεσίτης που θεωρεί τον εαυτό του επικεφαλής ανδρών, αποδείχθηκε ανίκανος να χειριστεί υπεύθυνα την εξουσία. Υπονόμευσε δημόσια τον δικό του γενικό εισαγγελέα, έναν από τους πρώτους και πιο πιστούς υποστηρικτές του. Εξέπληξε το Πεντάγωνο απαγορεύοντας μέσω Twitter το transgender προσωπικό στον στρατό. Και έμεινε άπραγος ενώ ο νεοδιορισμένος διευθυντής επικοινωνίας Άντονι Σκαραμούτσι πραγματοποίησε μια επίπονη επίθεση σε πραγματικό χρόνο κατά του Ράινς Πρίμπους, τον επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου.

Ο Καρλ Ροβ, ο συντηρητικός τεξανός που ενορχήστρωσε τις επιτυχημένες προεδρικές εκστρατείες του Τζορτζ Μπους, προσέφερε την καταδικαστική του άποψη. «Εάν ο κ. Τραμπ συνεχίσει αυτή την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, θα στερεύσει το μήνυμά του και ίσως ακόμη και να καταστρέψει την προεδρία του σε κομμάτια πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο του έτους στην εξουσία.»

Ο κ. Ροβ δεν είναι ο μόνος από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων που προειδοποιεί τον κ. Τραμπ ότι βρίσκεται σε επικίνδυνη πορεία. Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας προέβλεψε ότι θα υπάρξει «τεράστιο τίμηνα» εάν ο πρόεδρος αφαιρέσει τον Τζεφ Σέσιονς από γενικό εισαγγελέα ως μέσο για να απολύσει τον Ρόμπερτ Μιούλερ, τον ανεξάρτητο σύμβουλο που ερευνά τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016.

Ο κ. Τραμπ μπορεί κάλλιστα να πιστεύει ότι βρίσκεται πάνω από το πολιτικό ξέσπασμα, ακόμα και πάνω από τον νόμο. Ο ορισμός του για τα προνόμια της κυβέρνησης είναι γενναιόδωρα, το λιγότερο. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, εξετάζει ήδη εάν μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του εάν υποβληθεί οποιαδήποτε κατηγορία από τον ανεξάρτητο σύμβουλο σχετικά με τη συμπαιγνία μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και των ρώσων. Πρόκειται για μια επικίνδυνη περιοχή, όχι μόνο για τον κ. Τραμπ αλλά για την αμερικανική δημοκρατία.

Ο κ. Τραμπ δοκιμάζει το συνταγματικό σύστημα στην καταστροφή όχι λόγω της παράτυπης και ασεβούς συμπεριφοράς συμβούλων όπως ο κ. Σκαραμούτσι, αλλά επειδή δεν κατανοεί πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Η επανειλημμένη αποτυχία του να καταργήσει την Πράξη Προσιτής Περίθαλψης – μια κρίσιμη πολιτική της εκστρατείας του – είναι ένα σημάδι του πόσο λίγη εξουσία κατέχει πάνω από τους συναδέλφους Ρεπουμπλικάνους. Πιο σοβαρή είναι η de facto επίπληξη που προκάλεσε για τα transgender στρατεύματα από τον στρατηγό Τζόσεφ Ντάνφορντ, πρόεδρο των επικεφαλής προσωπικού των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει τη στρατιωτική πολιτική μέσω Twitter.

Πρόκειται για μια προεδρία χωρίς άγκυρα, με έναν καπετάνιο στο πηδάλιο μεθυσμένο με την εξουσία. Με την πιθανή εξαίρεση της πολιτικής της Κίνας, κάθε εμφάνιση που έχει κάνει στην παγκόσμια σκηνή, από την αποχώρησή του από τη συνθήκη του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος μέχρι τιις αδέξιες παρεμβάσεις του στον Περσικό Κόλπο και τις αμφιβολίες του για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, έχει καταστρέψει τη θέση της Αμερικής. Ο άλλοτε απαραίτητος εταίρος, η Αμερική του κ. Τραμπ είναι τώρα χώρα προς αποφυγή.

Αυτό είναι θέμα βαθιάς λύπης. Ωστόσο, στην πιο σκοτεινή ώρα υπάρχει ελπίδα: Ρεπουμπλικανοί άνδρες και γυναίκες στη Γερουσία, με επικεφαλής τον ατρόμητο Τζον Μακ Κέιν, ήρωα πολέμου που κακολογήθηκε από τον κ. Τραμπ, στέκονται ακλόνητοι. Ανεξάρτητοι δικαστές στηρίζουν το κράτος δικαίου. Δημοκράτες και Ρεπουμπλικανοί αρχίζουν να συντάσσουν συνταγματικές κόκκινες γραμμές.

Η μεγάλη δοκιμή θα είναι ο Μιούλερ. Σε ένα ακόμη πιο πρακτικό επίπεδο, το ερώτημα είναι αν ο κ. Τραμπ είναι σε θέση να επιτύχει οτιδήποτε αξιοσημείωτο. Χωρίς μια βαθιά αλλαγή στη συμπεριφορά και την κατεύθυνση, η προεδρία του δεν είναι βιώσιμη. 

Σχετικα αρθρα

ΟΤΕ: Στα 192,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2017- Μέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή

admin

Οι αλλαγές που φέρνει σε ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin

WSJ: Ανησυχία ότι η Αθήνα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις ενόψει εκλογών

admin

Ποιες αλλαγές έρχονται σε πέντε τομείς της οικονομίας μετά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ

admin

Όλα τα πιθανά σενάρια ενός Grexit

admin

Στη σκιά της Γερμανίας

admin

Η Μέρκελ πληρώνει υψηλό τίμημα για να μείνει στην εξουσία

admin

Η πασιφιστική Γερμανία αψηφά την εθνικιστική παλίρροια της Ευρώπης

admin

Ερευνα: Μόνο το 19% των επιχειρηματιών είναι ικανοποιημένοι από τον τζίρο της περασμένης Κυριακής

admin

Αποσοβήθηκε η κρίση – Παραμένει ο Ζέεχοφερ

admin

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει τώρα μία μεγάλη ευκαιρία

admin

Αύξηση μεταναστευτικών ροών και στην Ιταλία

admin

Η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα

admin

Τουρκία και Δύση: Τι να περιμένουμε το 2019

admin

Το δίλημμα της Μέι για τον Τραμπ

admin

Έξι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Έλληνες εφοπλιστές – Kινέζικα ναυπηγεία

admin

Τα χαμηλά επιτόκια και ο νέος “πυρετός του χρυσού”

admin