Image default
Πρώτο Θέμα

Η αγορά εργασίας της Γαλλίας ξαναζωντανεύει υπό τον Μακρόν

france protestΓια χρόνια, η Seeb, μια μικρή γαλλική εταιρεία που εγκαθιστά ηλεκτρική καλωδίωση σε εμπορικές εγκαταστάσεις, απέλυε εργαζομένους. Ο Φρανκ Ντατέ, διευθύνων σύμβουλος του Seeb, είναι επιτέλους σε θέση να κάνει το αντίθετο.

«Από τον Ιούνιο είχαμε εξαιρετική ζήτηση. . . Προσλαμβάνω πολλούς ανθρώπους σε πολλά επίπεδα: διαχειριστές, εργαζόμενους, επικεφαλής ομάδων», λέει ο κ. Ντατέ, ο οποίος προσθέτει 10 άτομα στην ομάδα του των 40. Σε σύγκριση με πέρυσι, η εταιρεία του υποβάλλει προσφορές για διπλάσιες θέσεις εργασίας και ο αριθμός των νέων έργων έχει αυξηθεί ραγδαία, λέει.

Εταιρείες όπως ο Seeb βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αναζωπύρωσης στη γαλλική οικονομία. Για χρόνια, η Γαλλία έχει μείνει πίσω από τους ανταγωνιστές της στην ευρωζώνη, όπως η Γερμανία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την ανεργία να παραμένει επίμονα πάνω από 10 τοις εκατό για πέντε χρόνια. Σε όλο τον Ρήνο, η ανεργία μειώθηκε στα επίπεδα που επιτεύχθηκαν τελευταία φορά κατά τη γερμανική επανένωση πριν από δύο δεκαετίες.

Τώρα επιτέλους υπάρχουν σημάδια ζωής και στη γαλλική αγορά εργασίας. Με εταιρείες όπως η Seeb να αρχίζουν να προσλαμβάνουν και πάλι προσωπικό, η απασχόληση στον τομέα των κατασκευών αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους – πρώτη φορά από το 2012. Η ανεργία υποχώρησε στο 9,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς η χώρα ακολούθησε την απροσδόκητα ισχυρή οικονομική αναζωογόνηση στην ευρωζώνη. Η Insee, η γαλλική στατιστική υπηρεσία, προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,6% φέτος, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκτοξεύθηκε στη γαλλική προεδρία τον περασμένο Μάιο υποσχόμενος να επιδιορθώσει την οικονομία, η ορμή είναι ευνοϊκή. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο κ. Μακρόν επωφελείται από μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που ξεκίνησαν υπό τον Φρανσουά Ολλάντ, τον βαθιά αντιδημοφιλή προκάτοχό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

13311111

«Η αύξηση του ΑΕΠ στη Γαλλία παραμένει αρκετά χαμηλή. . . Νομίζω ότι ο κύριος λόγος για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας είναι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση “, λέει ο Νικολά Μπουζού, επικεφαλής του Asterès, κέντρο οικονομικής έρευνας.

Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό ο κ. Μακρόν, ο οποίος ως υπουργός οικονομίας έπαιξε μέρος σε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του κ. Ολλάντ, μπορεί να βασιστεί σε αυτές τις αρχικές μεταρρυθμίσεις και να θέσει τη γαλλική αγορά εργασίας σε διαρθρωτικά πιο σταθερή πορεία.

Όπως επεσήμανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ανεργία της Γαλλίας επιδεινώνεται από κανόνες που αποθαρρύνουν τις εταιρείες από την πρόσληψη. Οι εργαζόμενοι προστατεύονται πολύ καλά από το νόμο και τα συνδικάτα, ενώ η απόλυση των εργαζομένων είναι δύσκολη και συχνά δαπανηρή.

Το εμβληματικό πρόγραμμα του κ. Ολλάντ επικεντρώθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας για τους εργοδότες. Ωστόσο, το 2016, το κόστος της απασχόλησης των εργαζομένων – η μέτρηση των εισφορών φόρου και κοινωνικής ασφάλισης ως ποσοστό του μισθού – ήταν το τέταρτο υψηλότερο μεταξύ των πλουσίων χωρών που ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η μεταρρύθμιση των φόρων εργασίας του Ολλάντ ήταν «πολύ απλή πολιτική, δεν είναι πολύ περίπλοκη, αλλά λειτουργεί», λέει ο κ. Μπουζού. «Δεν αρκεί. Πρέπει να κάνουμε πολλές, πολλές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ρύθμισης των θέσεων εργασίας, της μακροπρόθεσμης κατάρτισης και ούτω καθεξής.»

Ο κ. Μακρόν έχει κάνει την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας επίκεντρο στα οικονομικά του σχέδια. Η κυβέρνησή του συζητά έναν νέο κώδικα εργασίας που θέλει να εγκρίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο 39χρονος μεταρρυθμιστής θέλει να μειώσει την ανεργία, να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στους ιδιώτες εργοδότες σε σχέση με τους κανονισμούς για την απασχόληση και να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες κατάρτισης για να εξασφαλίσει ότι οι αιτούντες εργασία μπορούν να επωφεληθούν από τις απαιτήσεις της αγοράς.

Το τελευταίο είναι σημαντικό δεδομένο για την αναντιστοιχία μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία και των κενών θέσεων. Η Pôle Emploi, η εθνική υπηρεσία ανεργίας, λέει ότι το 80% των επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους δυσκολεύονται να προσλάβουν, λόγω ακατάλληλης εκπαίδευσης, εμπειρίας ή κινήτρων των υποψηφίων.

222211111

Ωστόσο, η αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης είναι ενθαρρυντική. Η ετήσια έρευνα της Pôle Emploi δείχνει ότι οι προοπτικές προσλήψεων μεταξύ των γάλλων εργοδοτών αυξήθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με πέρυσι. Στον τομέα των κατασκευών – πρωτοστάτης δραστηριότητας – ο αριθμός είναι κατά 22,5% υψηλότερος από πέρυσι.

Η RegionJob, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς εύρεσης εργασίας της Γαλλίας, έχει 40% περισσότερες αγγελίες εργασίας στην ιστοσελίδα της από ό, τι πριν από ένα χρόνο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους τομείς των ακινήτων, της τεχνολογίας και των κατασκευών.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι ειδικοί αναρωτιούνται πόσο καιρό θα διαρκέσει. «Είμαστε σε μια καλή τάση, η οικονομία πηγαίνει πραγματικά καλά. Εάν η προβλεπόμενη δημιουργία θέσεων εργασίας συμβεί πραγματικά, η ανεργία θα μπορούσε να μειωθεί στο 7,5 ή στο 8%»”, λέει ο Αλέν Τρανοΐ, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών της Aix-Marseille.

Ορισμένοι οικονομολόγοι παραμένουν απαισιόδοξοι για πιθανή περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Αλλά άλλοι λένε ότι υπάρχει αρκετή ενέργεια στην ανάκαμψη ώστε να σημαίνει ότι η περαιτέρω μεταρρύθμιση του εργατικού δυναμικού – ή η απουσία της – δεν θα καθορίσει μόνο το εάν η Γαλλία εντάσσεται στην αναζωογόνηση της ευρωζώνης.

«Υπάρχει κάτι νέο στη Γαλλία, μια καινούργια ελπίδα», λέει ο Νταβίντ Μπορεπέρ, επικεφαλής της ανάπτυξης και της στρατηγικής στο RegionJob. «Η εκλογή του Μακρόν έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη για τους επιχειρηματίες, τους υπεύθυνης προσλήψεων και τους εργαζομένους.»

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin