Image default
Πρώτο Θέμα

Η πτώση των γερμανικών εξαγωγών δημιουργεί ερωτήματα για το ευρώ

german exportsΟι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Ιούνιο, με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχεδόν δύο χρόνια, προκαλώντας συζητήσεις για το αν η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από το όλο και ισχυρότερο νόμισμα της περιοχής.

Η μηχανή εξαγωγών της Γερμανίας αποτελεί από καιρό έναν από τους κύριους οικονομικούς κινητήρες της ευρωζώνης. Ωστόσο, προς έκπληξη των αναλυτών, οι εξαγωγές υποχώρησαν 2,8 τοις εκατό μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Οι εξαγωγές για τον μήνα ανήλθαν σε 107 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό για το πρώτο εξάμηνο να φθάσει τα 638 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εξαγωγικές πωλήσεις παρέμειναν σε καλά επίπεδα κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, προκαλώντας φόβους ότι η γερμανική βιομηχανία θα υποφέρει από τις άμεσες επιπτώσεις της βρετανικής ψηφοφορίας το 2016 για να εγκαταλείψει την ΕΕ και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η ευρεία ανάκαμψη της ευρωζώνης, η οποία ώθησε την ανάπτυξη και στις 19 χώρες της περιοχής, βοήθησε να ενισχυθούν οι γερμανικές εξαγωγές σε άλλες χώρες του ενιαίου νομίσματος.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η τάση θα συνεχιστεί, με τις γερμανικές εξαγωγές να συνεχίζουν να αυξάνονται κατά τους επόμενους μήνες και πολλοί είναι επιφυλακτικοί κατά των υπερβολικών συμπερασμάτων από μία σειρά μηνιαίων αριθμών. Ωστόσο, η πτώση των εξαγωγών τον Ιούνιο υπογραμμίζει τον κίνδυνο που ενέχει η ισχύς του ευρώ τους τελευταίους μήνες.

1111678

Το νόμισμα αυξήθηκε κατά 8% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες, φτάνοντας στα 1,175 δολάρια από την Τρίτη το απόγευμα.

«Αυξάνεται φόβος ότι ένα ισχυρότερο ευρώ θα μπορούσε να βλάψει τη γερμανική οικονομία», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING-Diba. «Κατά την άποψή μας, αυτός ο φόβος είναι υπερβολικός. Τα προηγούμενα επεισόδια έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κάτι όπως ένα ρητό όριο πόνου για τους γερμανούς εξαγωγείς σε ό, τι αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία. «

Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης τον Ιούνιο, υποχωρώντας κατά 4,5%. Καθώς η πτώση ξεπέρασε τη διαφορά των εξαγωγών, το αμφιλεγόμενο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας – ήδη το μεγαλύτερο στον κόσμο – συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας τα 122,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο μέχρι τον Ιούνιο.

Οι ξένοι επικριτές κατηγόρησαν το Βερολίνο ότι δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει ένα χάσκον πλεόνασμα που λένε ότι οδηγεί σε μη βιώσιμες ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Τραμπ έγραψε στο Twitter τον Μάιο ότι το «ΤΕΡΑΣΤΙΟ εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία» ήταν «πολύ κακό για τις ΗΠΑ».

2222678

Οι αναλυτές προσέθεσαν ότι αναμένουν τις γερμανικές εξαγωγές να ξαναρχίσουν την ανοδική τους πορεία.

«Τα στοιχεία για το εμπόριο έρχονται σε αντίθεση με τα δεδομένα του κλίματος και αναμένουμε ανάκαμψη τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Κρίστιαν Σουλτς, ευρωπαίος οικονομολόγος της Citi. «Το ασθενέστερο δολάριο, οι πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και οι ημερολογιακές επιδράσεις που επηρέασαν επίσης τη βιομηχανική παραγωγή, είναι πιθανός ένοχος για την εξαιρετική αδυναμία των εμπορικών δεδομένων.»

Η ισχύς του ευρώ αναμένεται επίσης να περιπλέξει το καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εν μέρει με την υπονόμευση του πληθωρισμού λόγω των λιγότερων πιέσεων στις τιμές των εισαγόμενων αγαθών. Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει υποβάθμιση των προβλέψεων της τράπεζας για τον πληθωρισμό, που αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτό θα αφήσει την τράπεζα σε μια δύσκολη θέση να εξηγήσει γιατί σχεδιάζει να μειώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το επόμενο έτος, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ότι θα επιτύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια.

Σχετικα αρθρα

Σανίδα σωτηρίας για το κράτος οι κατασχέσεις

admin

Η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να «καταργήσει την τρόικα»

admin

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα με την έκδοση ομολόγων

admin

Ερχονται deals στην ακτοπλοΐα

admin

Υπό παράλυση το αμερικανικό δημόσιο

admin

Σκιές πολέμου στα Στενά του Ορμούζ

admin

ΧΑ:Προϋποθέσεις διαφυγής

admin

Εάν ο περασμένος χρόνος απέδειξε κάτι, αυτό είναι ότι η ΕΕ δε μεταρρυθμίζεται

admin

Γκρίζος καπνός για την αξιολόγηση

admin

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο προϋπολογισμός του 2020

admin

Ιταλία: Η ώρα της πρωθυπουργίας Σαλβίνι πλησιάζει

admin

Το ακριβό δολάριο και η βόμβα των 6,4 τρισ.

admin

Handelsblatt: Πιθανές δυσκολίες στο ελληνικό ζήτημα από έναν συνασπισμό Τζαμάικα στη Γερμανία

admin

Δε βιάζεται με την αξιολόγηση το ΔΝΤ

admin

Χ.Α.:Νέα υψηλά 13 μηνών-Μεγάλα κέρδη 6,04% στις Τράπεζες

admin

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

admin

IOBE: «Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Τάσεις και Προοπτικές»

admin

Citi: Γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να θέσει υπό έλεγχο τον Covid-19 πριν το καλοκαίρι

admin