Image default
Πρώτο Θέμα

Η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση: ξεχάσαμε την κρίση του 2007

ny stock exchange crisisΤο μέτρο μιας πραγματικής χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι ότι τα ίδια τα χρήματα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια αυτή την εβδομάδα, όταν μια γαλλική τράπεζα ανέστειλε τρία κεφάλαια χρηματαγοράς.

Αυτό που οι αποταμιευτές πίστευαν ότι ήταν χρήμα αποδείχτηκε απλώς πίστωση και η συνειδητοποίηση έπληξε γρήγορα τα αμερικανικά ταμεία χρηματαγοράς και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Υπάρχει μικρός κίνδυνος επανάληψης οποτεδήποτε σύντομα. Ενώ υπάρχουν πολλές οικονομικές καινοτομίες, τα ποσά που σταθμεύουν σε σύγχρονες εναλλακτικές χρήματος είναι σχετικά μικρά, τουλάχιστον εκτός της Κίνας. Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και οι δανειστές peer-to-peerείναι προφανώς πιο επισφαλή από τις εναλλακτικές χρήματος του 2007.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι δε χρειάζεται μια οικονομική κρίση μια φορά στη ζωή σας για να δημιουργήσει ένα μεγάλο βαθούλωμα στις αποταμιεύσεις σας, απλώς μια απόλυτα συνηθισμένη αναντιστοιχία μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας. Ο τρόπος τιμολόγησης των αγορών υποδηλώνει ότι υπάρχει μια τέτοια αναντιστοιχία – ακόμα και αν δεν συμβεί τίποτα κακό, οι επενδυτές θα μπορούσαν να απογοητευθούν.

Η σχεδόν καθολική προσδοκία είναι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός, οι κεντρικές τράπεζες θα είναι επιφυλακτικές με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, το κόστος του εταιρικού χρέους θα παραμείνει χαμηλό και τα περιθώρια κέρδους θα παραμείνουν υψηλά. Εάν η υπόθεση αποδειχθεί σωστή, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα είναι πολύ χαμηλότερες από ό, τι στο παρελθόν. Αν οι παραδοχές είναι λανθασμένες, οι βραχυπρόθεσμες απώλειες θα μπορούσαν να είναι πολύ δυσάρεστες.

Το πρόβλημα δεν είναι η πραγματικότητα, όπου η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να σφύζει και η πυρηνική αποκάλυψη πιθανώς δεν θα προκληθεί από ένα από τα γήπεδα γκολφ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κίνδυνος είναι ότι οι επενδυτές είναι εφησυχασμένοι σε έναν εξαιρετικό βαθμό, παραδομένοι σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας από τις εξαιρετικά ήρεμες αγορές. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους και αν οι επενδυτές αποδειχθούν λάθος, θα είναι ένα άσχημο σοκ.

Δεν είναι μόνο ότι η αστάθεια είναι πολύ χαμηλή, αν και είναι. Οι επιλογές στο S&P 500 υποδεικνύουν ότι η πιθανότητα ανόδου ή πτώσης 20% στην αγορά κατά το επόμενο έτος, είναι μικρότερη από οποιαδήποτε στιγμή από τις αρχές του 2007, σύμφωνα με υπολογισμούς της Federal Reserve Bank of Minneapolis. Οι αγορές δεν αποτιμούν σχεδόν καθόλου τον κίνδυνο μεγάλων κινήσεων σε ομόλογα ή χρυσό.

Πίσω από την αίσθηση της ασφάλειας είναι η πεποίθηση ότι ο αποπληθωρισμός είναι πίσω μας και δεν υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού. Τα παράγωγα που είναι γνωστά ως ανώτατα και κατώτατα όρια πληθωρισμού αποτιμούν το χαμηλότερο κίνδυνο πληθωρισμού των ΗΠΑ να είναι εκτός της ζώνης άνεσης της Fed τα επόμενα πέντε χρόνια – δηλαδή άνω του 3% ή κάτω του 1% – από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Οι οικονομολόγοι είναι επίσης βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα συμπεριφερθεί καλά, με πολύ λιγότερες διακυμάνσεις από ό, τι συνήθως γύρω από τη μέση πρόβλεψη για το επόμενο έτος που ανέρχεται σε 2,08% από την Consensus Economics.

Φυσικά, απλά και μόνο επειδή οι αγορές είναι προετοιμασμένες για την τελειότητα δεν σημαίνει ότι θα συμβούν άσχημα πράγματα. Αλλά ακόμα και σε ένα πολύ καλό σενάριο, η προοπτική των επιστροφών είναι αρκετά θλιβερή.

Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ προσφέρουν 2,23% για 10 χρόνια. Οι μετοχές των ΗΠΑ είναι πλούσια σε αξία, σε μια περίοδο όπου τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη εξαιρετικά υψηλά και ο τομέας των επιχειρήσεων υπερχρεωμένος. Οι μελλοντικές επιστροφές είναι πιθανόν να είναι πιο αδύναμες από ό, τι στο παρελθόν, εκτός αν μια κερδοσκοπική φούσκα ωθήσει τις τιμές στη στρατόσφαιρα.

Τα εταιρικά ομόλογα προσφέρουν ελάχιστη προστασία από την άνοδο των αθετήσεων. Οι κορυφαίοι τίτλοι junk των ΗΠΑ αποφέρουν μόλις 2,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τον δείκτη Bank of AmericaMerrill Lynch για τα ομόλογα με βαθμό BB, το χαμηλότερο μετά την αναστολή των κεφαλαίων της BNP Paribas.

Δεν γνωρίζουμε ποια απροσδόκητα γεγονότα θα συμβούν στο μέλλον, εξ ορισμού. Μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον θα έχει εκπλήξεις και οι αγορές δεν είναι έτοιμες. Είναι λογικό να είμαστε πιο προσεκτικοί από το συνηθισμένο.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Οι χειρότερες οικονομίες του κόσμου- 6η η Ελλάδα

admin

Η γερμανική παρασκηνιακή επίθεση στην ΕΚΤ αναδεικνύει το τέλμα της ευρωζώνης

admin

Ανάκαμψη, αναθεώρηση και αναδιανομή

admin

Η νέα παγκόσμια… αταξία

admin

Το αίνιγμα του Brexit

admin

Οι αγορές πλησίασαν σε ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα – Θα συνεχίσουν την άνοδο;

admin

Ο νέος αυτοκράτορας της Κίνας

admin

Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται να σώσει την Ελλάδα

admin

Τα ομόλογα της Ελλάδας μετά τη νίκη του Τσίπρα

admin

Reuters: Σε χαμηλό 12 ετών οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων

admin

Ο Ντράγκι θα βάλει «καπάκι» στο ευρώ

admin

Ώρες σύγχυσης για εκλογές-μνημόνιο-Στο 8,5% το επιτόκιο των ομολόγων-Έκλεισαν ξανά οι αγορές για την Ελλάδα…

admin

Με μετρητά από το στρώμα γεμίζουν τους λογαριασμούς τα νοικοκυριά

admin

Το καταλανικό ερώτημα χρειάζεται μια δημιουργική απάντηση

admin

Τα ευρωπαϊκά «ζόμπι» της λιτότητας

admin

Σε νέα χαμηλά σχεδόν 2 μηνών το Χ.Α. με βαρίδι την Coca Cola (-6%)-Απώλειες 1,84% στις Τράπεζες

admin

Ιταλία και συντάξεις «τρελαίνουν» τις αγορές – Μεγάλου: Κανένα πρόβλημα με την Τρ. Πειραιώς

admin

Στην τελική ευθεία για την ευρω-κάλπη

admin