Image default
Πρώτο Θέμα

Το αμερικανικό κατεστημένο εγκαταλείπει τον Τραμπ

170816102229 trump tower charlottesville 08 15 2017 large 169Είναι ριζωμένο ένστικτο του αμερικανικού επιχειρηματικού και στρατιωτικού κατεστημένου να αντιμετωπίζει με μεγάλο σεβασμό την προεδρία.

Το θέαμα των στρατηγών και των ανώτατων στελεχών ουσιαστικά να αποκηρύσσουν τον Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα δείχνει επομένως την έκταση της απογοήτευσής τους για την ηθικά αμφιλεγόμενη τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος στις ακροδεξιές διαδηλώσεις και τη βία στο Σάρλοτσβιλ. Αυτοί είναι θεσμοί που σπάνια μιλούν για την εγχώρια πολιτική. Αλλά για ηγέτες που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της διαφορετικότητας της Αμερικής, η σιωπή ενάντια στην ακατάλληλη απάντηση του κ. Τραμπ δεν ήταν επιλογή.

Αφού σκοτώθηκε μια γυναίκα και άλλοι τραυματίστηκαν σε αντιδιαδήλωση ενάντια σε ράλι λευκών ακραίων ρατσιστών, ο κ. Τραμπ απέδωσε την ευθύνη και στις «δύο πλευρές», αντλώντας μια ψευδή ηθική ισοδυναμία μεταξύ διαδηλωτών αντιρατσισμού και λευκών ρατσιστών. Την Πέμπτη έκανε σαφέστερες τις συμπάθειές του, λέγοντας ότι η ιστορία των ΗΠΑ «διαλύθηκε» με την απομάκρυνση των μνημείων της Συνομοσπονδίας. Σε μια βιασύνη να αποστασιοποιηθούν από τον Λευκό Οίκο, οκτώ ανώτατα στελέχη παραιτήθηκαν από δύο συμβούλια, αναγκάζοντας τον κ. Τραμπ να εισβάλει και να διαλύσει και τις δύο ομάδες. Πέντε μέλη Γενικού Επιτελείου Στρατού έκαναν σπάνιες παρεμβάσεις στην εγχώρια πολιτική για να μιλήσουν εναντίον του λευκού ρατσισμού.

Η ακροδεξιά και τα μέσα ενημέρωσής της χωρίς αμφιβολία αποδίδουν αυτές τις δηλώσεις στην πολιτική ορθότητα του κατεστημένου. Αλλά κάτι άλλο συμβαίνει.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και ο στρατός είναι δύο από τους βασικούς θεσμούς της αμερικανικής ζωής. Κανένα από τα δύο δε θα θεωρούταν υπό κανονικές συνθήκες αριστερόστροφο. Και οι δύο θα θεωρούνταν γενικά περισσότερο ως μέρος του Ρεπουμπλικανικού κόσμου. Αλλά οι ηγέτες αυτών των μεγάλων οργανώσεων γνωρίζουν ότι οι σύγχρονες ΗΠΑ είναι αναπόφευκτα ποικιλόμορφες. Οποιαδήποτε υπόδειξη συστηματικής διάκρισης αποτελεί απειλή για τη λειτουργία των θεσμών που ηγούνται.

Πάρτε τον στρατό – για καιρό κλίμακα της κοινωνικής κινητικότητας. Το 2015, οι εθνοτικές και φυλετικές μειονότητες αποτελούσαν το 44% του ενεργού προσωπικού. Και όμως, ο στρατός έχει επίσης αγωνιστεί να εκκαθαρίσει τις τάξεις ρατσιστών του. Ένας πρώην υπεύθυνος στρατολόγησης έχει συνδεθεί με μια λευκή εθνικιστική ομάδα που παρευρίσκεται στο ράλι του Σάρλοτσβιλ και μια εικόνα ενός άνδρα να φοράει έμβλημα του αμερικανικού στρατού επαναδημοσιεύτηκε περισσότερες από 20.000 φορές.

Αυτό οδήγησε τον επικεφαλής του σώματος πεζοναυτών να γράψει στο Twitter: «Δεν υπάρχει μέρος για φυλετικό μίσος ή εξτρεμισμό στο @USMC» ενώ η επίσημη σελίδα Twitter του σώματος πεζικού έγραψε: «Με κάθε σεβασμό, όποιος πιστεύει ότι αυτός ο άνθρωπος αντιπροσωπεύει την κουλτούρα και τις αξίες μας δεν έχει φορέσει ποτέ τον μπορντώ μπερέ. . . Και ποτέ δεν θα το κάνει».

Παρενέβησαν επειδή οι δηλώσεις του κ. Τραμπ – ο οποίος επίσης ανακοίνωσε μέσω Twitter την απαγόρευση διεμφυλικών μελών των στρατιωτικών σωμάτων χωρίς να συμβουλευτεί ανώτερους διοικητές – όλο και περισσότερο απειλούν την ενότητα των ενόπλων δυνάμεων. Οι παραιτήσεις των CEOs είναι επίσης θέμα τόσο συνείδησης όσο και υπολογισμών: η σύνδεση με τον κ. Τραμπ απειλεί να αποξενώσει τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και τους επενδυτές.

Η παρέμβαση των στρατηγών είναι μια γλυκόπικρη στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση, έχουν ενεργήσει ως θετική δύναμη μετριοπάθειας. Αλλά τέτοιες παρεμβολές στην πολιτική, σε συνδυασμό με την παρουσία αρκετών στρατηγών στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ και το ξεκοίλιασμα του υπουργείο Εξωτερικών για να καταστεί ο στρατός το κύριο εργαλείο της αμερικανικής διπλωματίας, θολώνουν τις γραμμές μεταξύ του πολιτικού κόσμου και του στρατού. Η ζημιά στους βασικούς αμερικανικούς θεσμούς απειλεί να παραμείνει πολύ μετά τη λήξη αυτής της προεδρίας.

Ο κ. Τραμπ εκστράτευσε ως μεγάλος λάτρης της επιχειρηματικότητας και του στρατού. Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι το συναίσθημα δεν είναι αμοιβαίο. Οι επιχειρηματικοί και στρατιωτικοί ηγέτες κατανοούν την πραγματικότητα του πολυφυλετικού έθνους που υπηρετούν και γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτύχουν διχασμένες. 

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin