Image default
Πρώτο Θέμα

Νέο προειδοποιητικό σήμα από την ευρωζώνη

europe sculpture.gi.topΚαθώς οι αγορές περιμένουν την ετήσια συγκέντρωση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole αργότερα αυτή την εβδομάδα, εμφανίζονται ενδείξεις έντασης στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του χρέους της Ιταλίας και της Γερμανίας – ένας αξιόπιστος προειδοποιητικός δείκτης για την πολιτική ένταση – πέτυχε υψηλά πέντε εβδομάδων.

fteu1

Το κόστος χρέους όλων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης συγκρίνεται δυσμενώς με εκείνα της εξαιρετικά ασφαλούς Γερμανίας, αλλά αυτή το spread  δεν είναι για κανέναν τόσο σημαντικό όσο για την Ιταλία. Καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή πριν από την επόμενη άνοιξη, η προοπτική ενός ανανεωμένου κύματος ευρωσκεπτικισμού αρχίζει να καραδοκεί στο μυαλό των επενδυτών. Επομένως, η διαφορά μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας είναι ένας χρήσιμος δείκτης για το πώς οι αγορές βλέπουν αυτόν τον πολιτικό κίνδυνο.

Το μέτρο ήταν πολύ υψηλότερο νωρίτερα αυτό το έτος – φτάνοντας τις 211 μονάδες βάσης στα μέσα Απριλίου πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονταν για την πιθανότητα νίκης από την ευρωσκεπτικίστρια ακροδεξιά πολιτικό Μαρίν Λε Πεν.

Η διαφορά αυξήθηκε και πάλι στις αρχές Ιουνίου πριν από μια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην οποία ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι η οικονομία της ευρωζώνης βιώνει μια σταθερή βελτίωση των συνθηκών – κάτι που οδήγησε τους επενδυτές να προβλέψουν ότι θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων νωρίτερα από ό, τι περίμεναν προηγουμένως.

Και η διαφορά μεταξύ ιταλικών και γερμανικών αποδόσεων αυξήθηκε και πάλι αργότερα τον ίδιο μήνα, όταν ο κ. Ντράγκι φάνηκε να υποδεικνύει ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια ελάττωση του προγράμματος ενίσχυσης – ένα μήνυμα που η ΕΚΤ έχει κάπως μαλακώσει από τότε.

Καθώς η ΕΚΤ είναι παγιδευμένη σε ένα λεπτό χορό με τις αγορές, καθώς προχωρά στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, η εναρκτήρια ομιλία του κ. Ντράγκι στο Jackson Hole μπορεί να γίνει ή να μη γίνει σημείο καμπής. Έτσι, το spread  Ιταλίας-Γερμανίας αξίζει να προσοχής.

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin

Χ.Σταϊκούρας:Πόσα παίρνουν οι κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο

admin