Image default
Πρώτο Θέμα

Γερμανικές εκλογές: Εκατομμύρια κοστίζει η προεκλογική εκστρατεία

Με ένα πλεονέκτημα εκατομμυρίων τα συντηρητικά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ και οι Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζέεχοφερ, πραγματοποιούν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι Γερμανοί συντηρητικοί “ρίχνουν” στην κούρσα για την καγκελαρία αισθητά περισσότερα χρήματα από τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Το SPD σκοπεύει να δαπανήσει συνολικά 24 εκατομ. ευρώ, όπως ανακοινώνεται από τα κεντρικά του κόμματος στο Βερολίνο. Σε σύγκριση, CDU και CSU θα ξοδέψουν από κοινού περισσότερα. Μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ. Από την πλευρά τους οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας αποφεύγουν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα ποσά. Από τις εκλογές του 2013 γνωρίζουμε ωστόσο ότι δαπανήθηκαν περίπου 9 εκατομ. ευρώ. Παρόμοιο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και το ποσό για τις εκλογές του 2017.

Οι Φιλελεύθεροι δαπανούν 5 εκαιομ. ευρώ για να ξαναμπούν στη βουλή

Αναμενόμενο είναι επίσης ότι τα τρία μικρότερα κόμματα διαθέτουν λιγότερα χρήματα για τις καμπάνιες τους. Η Αριστερά έχει προβλέψει 6,5 εκατομ., οι Πράσινοι 5,5 εκατομ. και οι Φιλελεύθεροι 5 εκατομ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι έχουν συλλέξει από τους υποστηρικτές τους πολύ μεγάλα ποσά, το γεγονός ότι δεν κατάφεραν στις εκλογές του 2013 να υπερπηδήσουν το όριο εισόδου 5% για το γερμανικό κοινοβούλιο, τους στέρησε από καθοριστικές δημόσιες επιδοτήσεις.

Κατά συνέπεια αποφάσισαν να περιορίσουν όσο το δυνατό τις δαπάνες για τον προεκλογικό αγώνα. Απομένει η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, η οποία δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει τον προϋπολογισμό για την προεκλογική της εκστρατεία.

Ωφελεί τους συντηρητικούς ο διαχωρισμός σε δύο κόμματα

Ο “διαχωρισμός” των συντηρητικών σε δύο κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας έχει για αυτούς πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα. Το στάτους των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ως ανεξάρτητο κόμμα συμφέρει και οικονομικά τους Χριστιανοδημοκράτες, μιας και δεν χρειάζεται να προβλέψουν χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα στη Βαυαρία, που είναι το δεύτερο σε πληθυσμό γερμανικό κρατίδιο με 13 εκατομ. κατοίκους.

Παράλληλα το CSU έχει στη διάθεσή του πολύ περισσότερα χρήματα από μια περιφερειακή κομματική οργάνωση κρατιδίου, μιας και ως ανεξάρτητο κόμμα λαμβάνει μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό των Χριστιανοκοινωνιστών για το 2015 το CSU έλαβε από τα δημόσια ταμεία 13,4 εκατομ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Αντίθετα οι Σοσιαλδημοκράτες στη Βαυαρία έχουν στη διάθεσή τους πολύ λιγότερα χρήματα. Μέλη του κόμματος κάνουν λόγο για μάχη Δαβίδ εναντίον Γολιάθ και εικάζουν ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν στα ταμεία τους το τετραπλάσιο ποσό από ότι οι Σοσιαλδημοκράτες της Βαυαρίας.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα της κρίσεως για την ΕΚΤ

admin

Ο Μάλθους, ο Μαρξ, και η Σύγχρονη Ανάπυξη

admin

Πέντε επιπλέον ανοιχτά μέτωπα μετά τον προϋπολογισμό…

admin

DW: Ξεπέρασε την οικονομική κρίση η Ελλάδα;

admin

Ψευδαίσθηση το βρετανικό όραμα για εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit;

admin

Η οργή της Κίνας: Η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα κατηγορεί το Πεκίνο για την πανδημία και ζητά αποζημίωση 149 δισ. €

admin

Αγώνας δρόμου για ιδιωτικοποίηση τραπεζών

admin

Οι διαπραγματεύσεις του Brexit ξεμένουν από χρόνο

admin

Ο ακήρυκτος πόλεμος τραπεζιτών-τρόικας

admin

Το ελληνικό ΥΠΟΙΚ στρέφεται στη Λαγκάρντ εν μέσω ατελέσφορων διαπραγματεύσεων

admin

Ντράγκι : Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ, αδύναμη η αναπτυξιακή δυναμική στην ευρωζώνη

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: H Τουρκία θέλει να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρότερου

admin

Brexit:Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

admin

Το παράδοξο του Brexit

admin

Ο Σουλτς, τα ψαροχώρια και το δράμα των προγνωστικών

admin

Στουρνάρας: Σύγχυση και ανησυχία από την απόφαση κατά του προγράμματος της ΕΚΤ

admin

Bloomberg: Η Γερμανία θα πιέσει Ελλάδα και Τουρκία να ξαναρχίσουν διάλογο για τα ενεργειακά

admin

Τουρκία: Το ΔΝΤ έρχεται,ο Ερντογάν φεύγει…

admin