Image default
Πρώτο Θέμα

Η ψυχολογική προκατάληψη μας αφήνει απροετοίμαστους για την καταστροφή

Wall Street 569420aΠοιος είδε την παγκόσμια οικονομική κρίση να έρχεται, ποιος δεν την είδε και ποιος είχε την ευθύνη για την αποτυχία πρόβλεψης; Μετά από μια δεκαετία συζητήσεων σχετικά με αυτά τα ερωτήματα, ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε κάτι διαφορετικό: ακόμη και αν είχαμε προβλέψει ξεκάθαρα την κρίση, θα είχε κάνει τη διαφορά;

Ίσως – αλλά ίσως και όχι. Δείτε τη Νέα Ορλεάνη το 2004. Με έναν τρομερό τυφώνα να πλησιάζει την πόλη, οι αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση ήταν ζοφερή. Τα αναχώματα ήταν κακοδιατηρημένα και μια απότομη καταιγίδα θα μπορούσε να πλημμυρίσει την χαμηλή πόλη. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι δεν θα ήταν σε θέση να εκκενώσουν χωρίς βοήθεια, και δεν υπήρχε αρκετή βοήθεια. Ένα σχέδιο είχε εκκολαφθεί για να εκκενώσει τις οικογένειες στο Superdome, ένα αθλητικό στάδιο, αλλά οι διαχειριστές του προειδοποίησαν ότι απλά δε θα μπορούσε να στεγάσει τόσους πολλούς. Αν υπήρχε μόνο περισσότερη προειδοποίηση για την καταστροφή.

Ωστόσο, ορισμένοι αναγνώστες θα θυμηθούν ότι η καταστροφή του τυφώνα Κατρίνα έλαβε χώρα το 2005. Η καταιγίδα του 2004 ήταν ο τυφώνας Ιβάν, ο οποίος, μετά την πρόσκρουση στην Καραϊβική, αποδυναμώθηκε και απομακρύνθηκε από τη Νέα Ορλεάνη. Η πόλη έλαβε προειδοποίηση σχεδόν ενός έτους για τα κενά στις άμυνές της.

Το παραλίγο χτύπημα οδήγησε σε πολλή συζήτηση αλλά μικρή δράση. Όταν ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε την πόλη, η εκκένωση αποδείχθηκε τόσο ανέφικτη και το Superdome τόσο ανεπαρκές όσο αναμενόταν. Τα αναχώματα έσπασαν σε περισσότερες από 50 θέσεις και πέθαναν περίπου 1.500 άνθρωποι. Η Νέα Ορλεάνη ήταν κατεστραμμένη. Ήταν μια απαίσια αποτυχία, αλλά σίγουρα όχι μια αποτυχία πρόβλεψης.

Οι Ρόμπερτ Μέιερ και Χάουαρντ Κανρέθερ στο «Παράδοξο της Στρουθοκαμήλου» υποστηρίζουν ότι είναι σύνηθες για τους θεσμούς και τους απλούς πολίτες να κάνουν κακές αποφάσεις ενόψει προβλέψιμων φυσικών καταστροφών, μερικές φορές με τραγικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, όπως η διαφθορά, τα διεστραμμένα κίνητρα ή η πολιτική σκοπιμότητα. Αλλά οι συγγραφείς επικεντρώνονται σε ψυχολογικές εξηγήσεις. Προσδιορίζουν τους γνωστικούς εμπειρικούς κανόνες που κανονικά λειτουργούν καλά αλλά δε μας βοηθούν αρκετά στην προετοιμασία για ακραία γεγονότα.

Μια τέτοια διανοητική παράκαμψη είναι αυτό που οι συγγραφείς ορίζουν ως «προκατάληψη αμνησίας», μια τάση να επικεντρωνόμαστε στην πρόσφατη εμπειρία. Θυμόμαστε πιο απομακρυσμένες καταστροφές, αλλά δεν τις αισθανόμαστε έμφυτα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι αγόρασαν ασφάλιση πλημμύρας, αφού παρακολούθησαν την τραγωδία του τυφώνα Κατρίνα, αλλά μέσα σε τρία χρόνια η ζήτηση για ασφάλιση πλημμυρών είχε πέσει στα επίπεδα πριν από τον Κατρίνα.

Κάνουμε τις ίδιες γνωστικές παρακάμψεις στα χρηματοοικονομικά. Υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα μανίας και πανικού αλλά, ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν κάτι για τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, ή για τη μανία της τουλίπας το 1637, τα γεγονότα αυτά δεν έχουν συναισθηματικό βάρος. Ακόμη και η φούσκα dotcom της περιόδου 1999-2001, η οποία θα πρέπει τουλάχιστον να υπενθυμίσει σε όλους ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν δίνουν πάντοτε λογικά σήματα τιμών, δεν επηρέασε σημαντικά τον τρόπο συμπεριφοράς των ρυθμιστικών αρχών και των συμμετεχόντων στην αγορά. Έξι χρόνια ήταν αρκετά για το μάθημα να χάσει οξύτητά του.

Ένας άλλος κανόνας είναι η «προκατάληψη της αισιοδοξίας». Είμαστε συχνά πολύ αισιόδοξοι, τουλάχιστον για την προσωπική μας κατάσταση, ακόμη και εν μέσω μιας πιο γενικευμένης απαισιοδοξίας. Το 1980, ο ψυχολόγος Νιλ Γοάινσταϊν δημοσίευσε μια μελέτη που έδειξε ότι οι άνθρωποι δε σκέφτονται πολύ κινδύνους όπως ο καρκίνος ή το διαζύγιο. Ναι, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, είπαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, απλά δε θα συμβούν σε μένα.

Η ίδια τάση έγινε εμφανής καθώς ο τυφώνας Σάντυ πλησίαζε το Νιου Τζέρσεϋ το 2012. Ο Ρόμπερτ Μέιερ διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι του Ατλάντικ Σίτυ πίστευαν ότι η πιθανότητα να χτυπηθούν ήταν πάνω από το 80 τοις εκατό. Αυτό ήταν πολύ ζοφερό: το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων το έθετε στο 32%. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι είχαν σχέδια να εκκενώσουν, και ακόμη και εκείνοι που είχαν καλύμματα θύελλας συχνά δεν είχαν την πρόθεση να τα εγκαταστήσουν.

Σίγουρα, ακόμη και ένας αισιόδοξος θα έπρεπε να λάβει τις προφυλάξεις του εγκαθιστώντας καλύμματα θύελλας. Γιατί να αγοράσεις καλύμματα αν δεν τα εγκαταστήσεις όταν έρχεται μια καταιγίδα; Οι κύριοι Μέιερ και Κανρέθερ επισημαίνουν την «προκατάληψη μοναδικής δράσης»: αντιμετωπίζοντας με μια ανησυχητική κατάσταση, η λήψη ενός ή δύο θετικών βημάτων συχνά φαίνεται αρκετή. Αν έχετε ήδη αγοράσει επιπλέον αποθέματα και έχετε γεμίσει με βενζίνη το οικογενειακό αυτοκίνητο, τότε σίγουρα η εγκατάσταση των δυσκίνητων καλυμμάτων θύελλας είναι περιττή.

Διαβάζοντας για την ψυχολογία της ευρετικής και της προκατάληψης αισθάνεται κανείς ιδιαίτερα απαισιόδοξος. Δεν γίνονται πάντα σφάλματα. Τα άτομα μπορούν να πάρουν έξυπνες αποφάσεις, είτε αντιμετωπίζουν έναν τυφώνα είτε έναν λογαριασμό αποταμίευσης συνταξιοδότησης. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δε χάνουν συχνά το μυαλό τους. Εάν το έκαναν, οι ενεργητικοί διαχειριστές επενδύσεων θα μπορούσαν να πιο εύκολα να ξεπεράσουν τα tracker funds. Και οι κυβερνήσεις μπορούν να αντλήσουν διδάγματα και να δημιουργήσουν εμπόδια ενάντια σε μελλοντικά προβλήματα.

Ακόμα, επειδή τα πράγματα συχνά πηγαίνουν καλά, τείνουμε να ξεχνάμε. Οι παλαιότεροι συνταξιοδοτούνται. Οι κακές αναμνήσεις χάνουν την επιρροή τους. Γινόμαστε κυνικοί με ψευδείς συναγερμούς. Η χθεσινή σύνεση είναι η σημερινή τρέλα με την υγεία και την ασφάλεια. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι, επί δέκα χρόνια, ο ανώτερος αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Στάνλεϋ Φίσερ, πρέπει να προειδοποιήσει ενάντια στις «εξαιρετικά επικίνδυνες και εξαιρετικά κοντόφθαλμες» προσπάθειες για την εξάλειψη των δημοσιονομικών ρυθμίσεων. Όλοι μας, από καιρό σε καιρό, προτιμούμε να χώνουμε τα κεφάλια μας στην άμμο.

Σχετικα αρθρα

Οι χαμηλές επιστροφές είναι χαρακτηριστικό των αγορών, όχι σφάλμα

admin

Παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών…

admin

Επιχειρήσεις: Ή άρθρο 99 ή συμφωνίες με distress funds

admin

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα στη βιομηχανία το Νοέμβριο

admin

Eurogroup: Θετική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αναμένει η κυβέρνηση

admin

Προσάρτηση της Κριμαίας:Μέρος Δεύτερο

admin

Φοροελαφρύνσεις:Θετικά νέα για την ανάπτυξη

admin

Μητσοτακης – Höttges «φέρνουν» επενδύσεις μεσω ΟΤΕ

admin

Ο κοροναϊός φρενάρει τον παγκόσμιο τουρισμό

admin

Βροχή εκδόσεων ομολόγων σε όλη την Ευρώπη

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Ιδέες Μακρόν για τη νέα Ευρώπη στο πνεύμα Μέρκελ

admin

Ακίνητα : Που θα αυξηθούν οι τιμές ζώνης και τι θα αλλάξει με τους φόρους

admin

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που κατέκτησε την Αργεντινή

admin

Τουρκικές λίρες αντί ευρώ;

admin

Reuters: Μικρές προσδοκίες για έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο

admin

H «παράταση και η προσποίηση» με την Ελλάδα

admin

Μαδρίτη και Καταλονία… στα άκρα

admin

Η δικαιοσύνη υπέρ των δανειοληπτών στις μισές υποθέσεις κόκκινων δανείων

admin