Image default
Πρώτο Θέμα

Το ευρώ σε υψηλά οκτώ ετών σε σχέση με τη λίρα

euro poundΤο κοινό νόμισμα της Ευρώπης πέτυχε το υψηλότερο επίπεδό του σε 8 χρόνια, αντικατοπτρίζοντας τις διαφορετικές οικονομικές προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη και τις επιπτώσεις τους στη χάραξη πολιτικής από τις αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες.

Το ευρώ ανέβηκε πάνω από τις 92 πένες την Τετάρτη, χάρη σε μια σειρά καλύτερων οικονομικών δεικτών της ευρωζώνης, φθάνοντας σε ένα επίπεδο που δεν παρατηρήθηκε από τον Οκτώβριο του 2009 – με εξαίρεση το στιγμιαίο “flash crash” του περασμένου φθινοπώρου.

Η στερλίνα έχει μείνει πίσω από τα περισσότερα άλλα σημαντικά νομίσματα φέτος, ακολουθώντας το ευρώ και τις σκανδιναβικές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο άνω του 10% από χαμηλά έτους στις 83 πένες τον Απρίλιο, μια κούρσα που έχει οδηγήσει κάποιούς στη νομισματική αγορά να ζητούν ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύεται την έξοδο του από την ΕΕ.

Ο Χανς Ρέντεκερ, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής FX στη Morgan Stanley, προβλέπει την ισοτιμία ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με περαιτέρω άνοδο κατά £1,02 ανά ευρώ το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Απέδωσε μεγάλο μέρος της υποτίμησης της στερλίνας στην αβεβαιότητα για το σχέδιο της Βρετανίας για την έξοδο από την ΕΕ, λέγοντας ότι το οικονομικό περιβάλλον «φαίνεται όλο και πιο εύθραυστο» καθώς οι «επενδυτικές δαπάνες υποχωρούν και η ισχύς των εξαγωγών είναι χαμηλή».

ftwhatever1 1

Η πιθανότητα μιας πρόκλησης ηγεσίας κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών τον Οκτώβριο προκάλεσε τις ανησυχίες των επενδυτών, είπε ο κ. Ρέντεκερ και «το ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας έχει ως αποτέλεσμα μια πρόσθετη έκπτωση κινδύνου στην στερλίνα».

Σε έντονη αντίθεση με τα πολιτικά σύννεφα που επισκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, η οικονομία της ευρωζώνης πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο.

Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι η δραστηριότητα αυξήθηκε τον Αύγουστο μετά από σύντομη παύση τον Ιούλιο. Ο τομέας της μεταποίησης αποδείχθηκε ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς ο ρυθμός επέκτασης του ιδιωτικού τομέα ήταν σχεδόν ο καλύτερος που παρατηρήθηκε τα τελευταία έξι χρόνια.

Οι οικονομικές δημοσιεύσεις της ευρωζώνης ώθησαν το ευρώ και στη σχέση του με το δολάριο, ανατρέποντας τις πρόσφατες απώλειες με αύξηση κατά 0,2% στα 1,1782 δολάρια.

Τα οικονομικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν πρόσφατα ανθεκτικότητα, με καλύτερα από τα αναμενόμενα δημόσια οικονομικά και αυξανόμενες λιανικές πωλήσεις. Ωστόσο, η παραγωγικότητα μειώνεται και η πολιτική αβεβαιότητα του Brexit επιβαρύνει τις αγορές.

Η ανανεωμένη αδυναμία της λίρας αντικατοπτρίζει επίσης τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική χαμηλών επιτοκίων της για κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά την συνεδρίαση της Τράπεζας στις αρχές του τρέχοντος μηνός, το ευαίσθητο στην πολιτική διετές κρατικό ομόλογο υποχώρησε κάτω από το σημερινό βασικό επιτόκιο του 0,25%.

Αντίθετα, οι επενδυτές ανυπομονούν για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σηματοδοτήσει μια συγκράτηση στην αγορά ομολόγων από τον τρέχοντα μηνιαίο ρυθμό της στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, καθώς η οικονομία αυξάνει δυναμική. Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αγορές περιμένουν επίσης την ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο Τζάκσον Χολ, το ετήσιο συνέδριο για τους κεντρικούς τραπεζίτες, την Παρασκευή.

Δε συμφωνούν λοι οι παρατηρητές της αγοράς ότι η σχέση στερλίνας-ευρώ κατευθύνεται προς την ισοτιμία. Οι αναλυτές της UBS Wealth Management υποστηρίζουν ότι η «στερλίνα φαίνεται εξαιρετικά υποτιμημένη στα περισσότερα μέτρα».

Αν και η λίρα έχει πέσει έναντι του ευρώ, είναι 8% υψηλότερα έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, σημειώνει ο οικονομολόγος της UBS WM Ντιν Τέρνερ. «Ποιος δείκτης είναι σωστός; Τελικά, τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία επιβεβαιώνουν τον εαυτό τους και δείχνουν ότι το ταξίδι της λίρας προς τα κάτω σε σχέση με ευρώ είναι πιθανότατα πιο κοντά στο τέλος του παρά στην αρχή.»

Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη υποδεικνύουν ότι «οι πρόσφατες βελτιωμένες επιδόσεις της ζώνης του ευρώ θα αυξηθούν στο δεύτερο εξάμηνο», σύμφωνα με αναλυτές της RBC Capital Markets, κάτι που «θα είναι ευπρόσδεκτο για την ΕΚΤ».

Πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει περαιτέρω μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin