Image default
Πρώτο Θέμα

Η βρετανική οικονομία μπορεί να είναι χειρότερα απ’ ότι δείχνει

gb piggy banksΗ οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από ό, τι φαίνεται.

Αυτό είναι το μήνυμα της UBS AG, το οποίο λέει ότι κατευθύνεται προς σχεδόν στασιμότητα. Οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Πιέρ Λαφουρσάντ στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας δήλωσαν ότι το νέο τους μοντέλο απομακρύνει τη μεταβλητότητα των στοιχείων ώστε να δείξει ότι η ανάπτυξη «έχει υποχωρήσει σημαντικά από την αρχή του έτους» και ότι κατευθύνεται «κοντά στο μηδέν στο εγγύς μέλλον».

bbgraph1

Ενώ οι δείκτες των υπευθύνων προμηθειών βυθίστηκαν αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Brexit τον Ιούνιο του 2016, αλλά στη συνέχεια ανακτήθηκαν, οι οικονομολόγοι της UBS λένε ότι ο δείκτης αυστηρών στοιχείων τους έπεσε περαιτέρω πρόσφατα. «Δίνουμε λιγότερη βαρύτητα σε μαλακά δεδομένα ή στοιχεία έρευνας – τα συναισθήματα εμφανίζονται σε έρευνες αλλά τα δεδομένα είναι δεδομένα», ανέφεραν.

Το στατιστικό γραφείο της Βρετανίας πιθανότατα θα επιβεβαιώσει την αύξηση κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, όταν δημοσιεύει νέα ανάγνωση του ΑΕΠ την Πέμπτη, η οποία θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις καταναλωτικές δαπάνες, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Η οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,5% το 2017, μια επιβράδυνση από το 1,8% πέρυσι, όταν η δραστηριότητα αποδείχθηκε απροσδόκητα ανθεκτική μετά την ψηφοφορία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Λαφουρσάντ δήλωσε ότι το «εντυπωσιακό χαρακτηριστικό» του δείκτη του είναι η πτώση του από το 2014, η σταθερότητα μετά το Brexit και η μετέπειτα πτώση, με όλα αυτά να καλύπτονται στις τριμηνιαίες αναφορές αύξησης του ΑΕΠ.

«Με βάση την πρόσφατη τάση του παράγοντα, η ανάπτυξη φαίνεται να κατευθύνεται μόνο προς μια κατεύθυνση – προς τα κάτω», δήλωσε.

Η ζοφερή ανάλυση έρχεται ημέρες μετά από μια ευρέως δημοσιευμένη έκθεση από μια ομάδα οικονομολόγων υπέρ του Brexit, μεταξύ των οποίων ο Πάτρικ Μίνφορντ του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, που δέχτηκε κριτική από συναδέλφους για το συμπέρασμα ότι η αποχώρηση από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση θα μπορούσε να προσθέσει 135 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και να χαμηλώσει τις τιμές, ανοίγοντας το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο και προωθώντας τον ανταγωνισμό.

Η Μονίκ Έμπελ του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας δήλωσε ότι αντί αυτού, η Βρετανία έχασε το 30% του συνολικού εμπορίου της.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin