Image default
Πρώτο Θέμα

Οι επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές παρακολουθούν εναγωνίως τη Fed

QE and Emerging MarketsΟι αναδυόμενες αγορές τείνουν να περιστρέφονται γύρω από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αλλά για τους επενδυτές σε ομόλογα τοπικού νομίσματος από το Σάο Πάολο ως την Τζακάρτα και τη Βαρσοβία αυτή τη δεκαετία, η Fed ήταν λιγότερο από φορέας θερμότητας. Η επιρροή της είναι συχνότερα εκείνη ενός ψυχρού, κατασταλτικού πλανήτη.

Σε κάθε έτος αυτής της δεκαετίας, τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών που εκφράζονται σε τοπικά νομίσματα έχουν χαμηλότερη επίδοση από το χρέος των αναδυόμενων αγορών σε δολάρια. Μερικές φορές, όπως κατά το 2015, ο αντίκτυπος ενός ισχυρού δολαρίου που υποστηρίζεται από την Fed ήταν έντονα οδυνηρός.

Αλλά φέτος είναι διαφορετικά. Για πρώτη φορά από το 2010, τα τοπικά ομόλογα υπεραποδίδουν, καθώς τα νομίσματά τους παραμένουν ισχυρά έναντι του δολαρίου. Στην πραγματικότητα, τα ομόλογα σε εγχώρια νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν καταστεί μία από τις καλύτερες κλάσεις περιουσιακών στοιχείων, σημειώνοντας αποδόσεις 12,7% στο έτος ως σήμερα, σύμφωνα με τον δείκτη κρατικών ομολόγων της JPMorgan για τις αναδυόμενες αγορές.

Αλλά καθώς η Fed ετοιμάζεται να διοργανώσει το ετήσιο συμπόσιο στο Jackson Hole την Παρασκευή, ορισμένοι είναι νευρικοί. Αν και η Τζάνετ Γέλεν, η επικεφαλής της Fed, έχει πει ότι η αποκλιμάκωση της αμερικανικής ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι «το ισοδύναμο του να παρακολουθείς μπογιά να στεγνώνει στην πολιτική», οι επενδυτές θα παρακολουθούν με προσοχή.

Εάν η αγορά αποκτήσει την αίσθηση ότι η κ. Γέλεν μπορεί να εξετάζει μια πιο απότομη πορεία προς τη νομισματική σύσφιξη από ό, τι αναμενόταν, τότε τα κύματα του σοκ μπορεί να εξαπλωθούν προς τις αγορές ομολόγων σε τοπικό νόμισμα. Όταν οι επενδυτές αρχίσουν και πάλι να στρέφονται προς τα «ασφαλή» περιουσιακά στοιχεία, τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε τοπικά νομίσματα είναι σχεδόν πάντα μεταξύ των πρώτων που αισθάνονται την ψύχρα.

Ωστόσο, ο Σάιμον Μακ Άνταμ της Capital Economics πιστεύει ότι οι επενδυτές μπορούν να αναπνεύσουν με ηρεμία προς το παρόν. «Αν υποθέσουμε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής συνεχίσουν να προχωρούν προσεκτικά σε ό,τι αφορά την παύση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, αναμένουμε ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν μόνο σταδιακά και τελικά θα παραμείνουν χαμηλές από στάνταρ του παρελθόντος», δήλωσε.

Άλλοι αναλυτές λένε ότι ακόμα και αν η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ αυστηροποιηθεί, οι αναδυόμενες αγορές εμφανίζονται πιο ισχυρές από ό, τι μόλις πριν από λίγα χρόνια. Τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν μειωθεί γενικά, ιδίως στην Ινδία, τη Βραζιλία, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική και την Ινδονησία – μια ομάδα που ονομάστηκε «οι εύθραυστοι πέντε» από τη Morgan Stanley το 2013.

Επιπλέον, το περιθώριο κατά το οποίο η αύξηση του ΑΕΠ των αναδυόμενων αγορών ξεπερνά αυτό των αναπτυγμένων χωρών διευρύνεται, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα αναπτυχθούν κατά 4,5% φέτος, έναντι του 2% αναπτυγμένων αγορών.

Σχετικα αρθρα

Νέες απώλειες στο Χ.Α. (-1,08%), με τις τράπεζες στο -4,85%

admin

Σημαντική αύξηση καταθέσεων ιδιωτικού τομέα

admin

Το τέλμα των τραπεζών

admin

Στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών η Ιταλία

admin

ΥΠΟΙΚ: Κάλεσμα για ένταξη στην προστασία α’ κατοικίας-Αυτή είναι η τελευταία παράταση

admin

ΕΕ-Βρετανία:Ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit

admin

Deutsche Bank-Commerzbank: Το mega-deal που εκθέτει το γκρίζο μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών

admin

Το 64% των Ελλήνων θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες

admin

Ευκαιρίες και εμπόδια στα Σκόπια -9 Ελληνες επιχειρηματίες εξηγούν τι είδαν με τον Τσίπρα

admin

Οι φόβοι αυξάνονται για το ράλι των ομολόγων της ευρωζώνης

admin

Η κρίση της ευρωζώνης επιστρέφει στο σημείο βρασμού

admin

Στον «πάγο» και πάλι η ελληνική οικονομία…

admin

Δειλά σημάδια εξομάλυνσης των κεφαλαιαγορών

admin

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να είναι πια ο «χωροφύλακας του πλανήτη»

admin

«Πρώτα η Αμερική» και οι παγκόσμιες διενέξεις μετά…

admin

Νέα κατάρρευση για την τουρκική λίρα

admin

O Τσίπρας δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη και η Ευρώπη τον Τσίπρα

admin

Τα ελληνικά Capital Controls είναι δίκαια;

admin