Image default
Πρώτο Θέμα

Η Μέρκελ επαναφέρει την προσφυγική κρίση στην προεκλογική ατζέντα

angie and girl with flowersΗ εισροή προσφύγων της Γερμανίας έχει καταλάβει κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία της χώρας, αφού η Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασε σχέδια για να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη από τη Λιβύη, υπερασπίζοντας την απόφασή της να υποδεχθεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στη χώρα το 2015.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt am Sonntag, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι θα το έκανε ξανά εάν χρειαζόταν. «Η Γερμανία ενήργησε ανθρώπινα και σωστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε. «Ήταν θέμα αποτροπής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.»

Αλλά η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η κρίση που ξεκίνησε το 2015 «δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί», λέγοντας: «Ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κανένας από εμάς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, δεν θα πρέπει ποτέ να ξαναζήσει».

Η καγκελάριος ταξίδεψε επίσης στο Παρίσι τη Δευτέρα για μια σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης από τη Λιβύη, εν μέρει δημιουργώντας καταυλισμούς υποδοχής προσφύγων στην Αφρική. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και της Λιβύης.

Η σύνοδος έγινε καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η σταθερή ροή των αφρικανών προσφύγων στη Μεσόγειο φέτος θα μπορούσε να ξανανοίξει ένα ζήτημα που φαινόταν να είχε βρεθεί εκτός της γερμανικής πολιτικής ατζέντας.

Πριν από τις εκλογές της Γερμανίας στις 24 Σεπτεμβρίου, η κ. Μέρκελ απέφυγε να συζητήσει την εισροή προσφύγων από φόβο ότι θα ξανανοίξει παλιές πληγές και θα υπενθυμίσει μια κρίση που προκάλεσε τεράστια ζημιά στη θέση της, από την οποία μόλις ανέκαμψε πρόσφατα.

Η απόφασή της να επιτρέψει την είσοδο σε τόσους πολλούς μετανάστες το 2015, ενώ επαινέθηκε ευρέως στο εξωτερικό, ήταν αμφισβητούμενη στο εσωτερικό, οδηγώντας τα δημοσκοπικά ποσοστά της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης σε πτώση και ενισχύοντας την αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Αλλά με λιγότερο από ένα μήνα να μένει μέχρι τις εκλογές, και με τις εικόνες των αφρικανών που διασχίζουν τη Μεσόγειο προς την Ιταλία να έχουν σταθερή παρουσία στα γερμανικά τηλεοπτικά μέσα, βρίσκεται σε αυξανόμενη πίεση να σπάσει τη σιωπή της στο θέμα.

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο αντίπαλός της του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έχει υπάρξει ευθύς σχετικά με την κρίση, λέγοντας τον Ιούλιο ότι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που αρνήθηκαν να υποδεχτούν τους πρόσφυγες θα πρέπει να λάβουν λιγότερα κεφάλαια από τις Βρυξέλλες.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, αρχηγός του φιλελεύθερης FDP, ζήτησε αυτόν τον μήνα αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στις βόρειες ακτές της Αφρικής για να σταματήσουν οι αιτούντες άσυλο που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Σε μια σειρά συνεντεύξεων και podcasts τις τελευταίες ημέρες, η κ. Μέρκελ τόνισε τη δέσμευσή της να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση, για παράδειγμα, δημιουργώντας εταιρικές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων στην Αφρική και τα κράτη που διασχίζουν στον δρόμο προς την Ευρώπη, Και την παροχή στην ακτοφυλακή της Λιβύης καλύτερου εξοπλισμού και πόρων.

Ο στόχος, δήλωσε, ήταν να κρατήσει περισσότερους πρόσφυγες στη Λιβύη υπό την προστασία των οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών, ώστε οι υποθέσεις ασύλου να μπορούν να αντιμετωπίζονται πλησιέστερα στις χώρες καταγωγής τους και να δοθούν ευκαιρίες στους αφρικανούς μετανάστες να εισέλθουν νόμιμα στην Ευρώπη υποβάλλοντας αίτηση για θέσεις εργασίας και μαθήματα.

Η ιδέα της διατήρησης των μεταναστών στη Λιβύη είναι αμφιλεγόμενη. Η Κάτια Κίπινγκ, αρχηγός του Αριστερού Κόμματος, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία και η Λιβύη έχουν διαμορφώσει έναν «μεγάλο συνασπισμό κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οι αφρικανοί μετανάστες καταλήγουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Λιβύης με «απαίσιες συνθήκες», είπε.

Η κα Μέρκελ απέρριψε αυτήν την κατηγορία σε μια συνέντευξη με το τηλεοπτικό κανάλι ZDF το σαββατοκύριακο. Οι πρόσφυγες που παρακρατήθηκαν από την ακτοφυλακή της Λιβύης στη Μεσόγειο παραδόθηκαν σε διεθνείς οργανισμούς, τους οποίους βοηθά η Γερμανία με χρηματοδότηση, ανέφερε. Το Βερολίνο είχε διαθέσει 50 εκατομμύρια ευρώ από τα 150 εκατομμύρια που χρειάστηκαν φέτος και «θα δώσει περισσότερα».

Δεν είναι σαφές εάν οι προσπάθειές της να εξηγήσει την πολιτική της για τους πρόσφυγες δουλεύουν. Σε εκδήλωση της εκστρατείας στην ανατολική πόλη Quedlinburg την περασμένη εβδομάδα, η καγκελάριος δεν μπορούσε να ακουστεί πάνω από τις σφυρίχτρες ενός μεγάλου πλήθους υποστηρικτών της AfD που κρατούσαν πανό που έγραφαν «η Μέρκελ πρέπει να φύγει».

Η καγκελάριος είπε στη Welt am Sonntag ότι θα εξακολουθήσει να «προσπαθεί να πείσει τους αμφισβητίες ότι ήταν και είναι σωστό να αντιδρά κατάλληλα σε μια μεγάλη, παγκόσμια πρόκληση» όπως η κρίση των προσφύγων, προσθέτοντας: «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αιτίες της φυγής και της μετανάστευσης».

Σχετικα αρθρα

Γαλλία και Γερμανία αλλάζουν την ευρωζώνη

admin

Ποιοι επαγγελματίες μπορούν να υπαχθούν στις 120 δόσεις

admin

Μια λετονική δοκιμασία για την ΕΚΤ

admin

H Ισπανία παρακολουθεί με ανησυχία την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Με «κομμένη» την ανάσα οι τράπεζες …

admin

Η απειλή της μικροσκοπικής Ελλάδας και το €

admin

Στις καλένδες το QE λόγω εμπλοκών στην 2η αξιολόγηση

admin

H ελίτ της Ευρώπης και η ουσιαστική στήριξη του ευρώ…

admin

Χρέος και χάος

admin

Kίνδυνος… made in Russia για την ανάκαμψη

admin

Ρεαλισμός για την Ευρώπη και την Τουρκία

admin

Τα ανατρεπτικά σταυροδρόμια της ενδιάμεσης «έκθεσης Πισσαρίδη»…

admin

Τα ενυπόθηκα δάνεια, η μόχλευση και ο … συναγερμός

admin

Εμφύλιος στη συγκυβέρνηση για το Μακεδονία του Μουζάλα

admin

Σώστε την Αργεντινή από τα «κοράκια»

admin

Η Ελλάδα και η ανοησία της προσπάθειας επίλυσης ενός προβλήματος υπερβολικών δαπανών με αυξήσεις φόρου

admin

Το… βρήκε από τον Σαρκοζί, η Λεπέν

admin

Η τιμή του πετρελαίου το 2015

admin