Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Ντράγκι θα βάλει «καπάκι» στο ευρώ

draghi 2448659bΟι πιθανότητες μιας προφορικής παρέμβασης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ενάντια στην άνοδο του ευρώ αυξήθηκαν, αφού το νόμισμα ανέβηκε στο ισχυρότερο επίπεδό του σε περισσότερο από δύο χρόνια έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές συναλλαγματικής στρατηγικής.

Το νόμισμα, που ξεπέρασε το ψυχολογικό ορόσημο των 1,20 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015 την Τρίτη, μπορεί να δει κάποια κατοχύρωση κερδών βραχυπρόθεσμα, όμως οι τράπεζες δεν έχουν αμφιβολίες ότι η τροχιά του παραμένει ανοδική προχωρώντας, πυροδοτώντας μια ανεπιθύμητη αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη.

«Το ερώτημα είναι τώρα τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο για να ηρεμήσει την αγορά», δήλωσε ο Τόμας Φλέρι, παγκόσμιος επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στην UBS Group AG, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Ο Ντράγκι χρειάζεται πραγματικά το ταλέντο του για να σταματήσει την κίνηση στη σχέση ευρώ-δολαρίου.»

111989865

Το ευρώ ανέβηκε περισσότερο από 14% έναντι του δολαρίου φέτος, εν μέσω εικασιών ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει την έκτακτη σειρά μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης το φθινόπωρο. Η επόμενη ανακοίνωση πολιτικής της ΕΚΤ πρόκειται να δημοσιευθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Παρακάτω παρουσιάζεται μια σειρά από απόψεις των αναλυτών πριν από τη συνεδρίαση:

UniCredit SpA

Η ΕΚΤ μπορεί να κάνει κάποιες αναφορές στη συναλλαγματική ισοτιμία που μπορεί επηρεάσουν – να μειώσουν ή και να σταματήσουν τους επόμενους μήνες – τον ρυθμό υπερτίμησης, αλλά μια σημαντική αντιστροφή παραμένει απίθανη, δήλωσε ο αναλυτής με έδρα στο Λονδίνο, Βασίλειος Γκιωνάκης, σε σχόλια μέσω email.

Βλέπει ανοδικούς κινδύνους για προβλέψεις 1,20 και 1,25 για τη σχέση ευρώ-δολαρίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και του επόμενου, αντίστοιχα.

Credit Agricole SA

Τις επόμενες ημέρες, το βασικό ερώτημα για τις αγορές συναλλάγματος θα είναι ποιο είναι το όριο πόνου του Ντράγκι για το ευρώ, όπως έγραψε ο Βαλεντίν Μαρίνοφ σε σημείωμα σε πελάτες.

Η απότομη ανατίμηση του ευρώ τους τελευταίους μήνες μπορεί να έχει ωθήσει το νόμισμα πολύ κοντά, αν όχι πάνω από αυτό το όριο και ο συνδυασμός της επίμονης εκτίμησης του νομίσματος και του αποπληθωρισμού των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ στους επόμενους 6 -12 μήνες.

Περαιτέρω κέρδη του ευρώ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας πολύ αόριστης και μη δεσμευτικής επικοινωνίας ή ακόμη και μια ξεκάθαρη καθυστέρηση οποιασδήποτε ανακοίνωσης για μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η ανάληψη κερδών θα μπορούσε να ωθήσει το ευρώ σε κάπως χαμηλότερο επίπεδο πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

UBS

Η αγορά μπορεί να συνεχίσει να δοκιμάζει την υπομονή της ΕΚΤ και να προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στο τρέχον ράλι πριν από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Φλέρι σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Ο Ντράγκι χρειάζεται υποστήριξη και συντονισμό από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προτού μπορέσει να πει μερικά αξιοσημείωτα σχόλια για να σταματήσει το ράλι του ευρώ.

Η αγορά ευρώ, ακόμη και σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να είναι μια κερδοφόρα επένδυση τα επόμενα 1-2 χρόνια. Ακόμα, κατά τους επόμενους 1-2 μήνες, μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε το νόμισμα υψηλότερα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ στοχεύει στον πληθωρισμό.

Danske Bank A / S

Ο ρυθμός της ανατίμησης του ευρώ θα πρέπει να είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για την ΕΚΤ και δεν θα εκπλαγούμε να ακούσουμε τον Ντράγκι να το αναφέρει αυτό κατά τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, βάζοντας ένα καπάκι στο ζευγάρι βραχυπρόθεσμα, ανέφερε σε σχόλια μέσω email η επικεφαλής νομισματική αναλύτρια, Κριστίν Τάξεν.

ING Groep NV

Η προτίμηση της ΕΚΤ θα είναι για μια προσεκτική μείωση, με μια πολύ σταδιακή απόσυρση ορισμένων νομισματικών κινήτρων που ιδανικά δεν θα προκαλέσει σύσφιξη σε οικονομικούς όρους, ανέφεραν οικονομολόγοι σε σημείωμα προς πελάτες.

Δεδομένης της αυξανόμενης πιθανότητας μιας διευκολυντικής μορφής ελάττωσης του QE, η τράπεζα βλέπει μια πιο θεμελιωδώς δικαιολογημένη και επίμονη άνοδο του ευρώ να είναι θέμα στα μέσα του 2018, ο αναλυτής Πετρ Κρπάτα έγραψε σε ξεχωριστό σημείωμα.

 Societe Generale SA

Παρ’ ότι το ευρώ έφτασε νέα υψηλά μετά την ομιλία του Ντράγκι, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ανατίμηση του ευρώ θα είναι πιο αργή από εδώ και μετά, και προτείνουμε δομές επιλογών που επωφελούνται από αυτό, αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές.

Σχετικα αρθρα

Από την έκρηξη στην καταδίκη

admin

To παράδοξο του 1 τρισ. δολαρίων

admin

Πώς θα ανασυγκροτηθεί ο καπιταλισμός

admin

XA: Πως χάθηκαν 19 δισ.€ σε 20 συνεδριάσεις

admin

Συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο

admin

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κοιτούν για ακόμη μία φορά την άβυσσο

admin

Τα προβλήματα της ιταλικής ανάπτυξης επισκιάζουν την επέτειο του Ρέντσι

admin

Η επικείμενη συνταγματική κρίση των ΗΠΑ

admin

Ελλάδα: Case Study στα Capital Controls

admin

Το Brexit μετατρέπεται σε πολιτισμένο διαζύγιο

admin

Το 2018 αναμένεται η νέα γερμανική κυβέρνηση

admin

Οι αλχημείες της κυβέρνησης υπέρ συντάξεων

admin

Γερμανία: Η χαμένη μάχη για τον κεντρώο χώρο

admin

«Μπλόφα» δημοψηφίσματος και στο βάθος εκλογές

admin

Το μεγάλο παιχνίδι των Τούρκων με τα κοιτάσματα της Κύπρου

admin

DW: Η Τζαμάικα σε τροχιά συμβιβασμών

admin

Η Ιταλία ψάχνει απεγνωσμένα χρήματα: Πουλά ομόλογο στην καρδιά του Αυγούστου

admin

ΕΕ: Παγώνει η δημοσιονομική πειθαρχία–ΔΝΤ: Υφεση χειρότερη από το 2008

admin