Image default
Πρώτο Θέμα

Η άνοδος του ευρώ διώχνει τους επενδυτές από τις ευρωπαϊκές μετοχές

euro rate graphΤα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά κεφάλαια υπέστησαν τις μεγαλύτερες εξαγορές τους σε σχεδόν έξι μήνες, καθώς το ενισχυμένο νόμισμα της περιοχής ανέκοψε τον ενθουσιασμό των επενδυτών.

Οι επενδυτές τράβηξαν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια την εβδομάδα μέχρι τις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων EPFR. Σηματοδοτεί τις μεγαλύτερες εξαγορές από τον Μάρτιο και την πρώτη φορά που η τάξη των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει υποστεί συνεχόμενες εκροές από τότε, όταν αυξήθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ.

Οι αποσύρσεις έρχονται καθώς το ευρώ συνέχισε να ανεβαίνει έναντι του δολαρίου και της βρετανικής λίρας. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 13,3% φέτος, φθάνοντας σε ένα τριετές υψηλό των 1,21 δολαρίων έναντι του δολαρίου τον Αύγουστο.

Σταθερά ισχυρά οικονομικά στοιχεία που δείχνουν σταθερή ανάπτυξη στην περιοχή συνέβαλαν στην ενίσχυση του νομίσματος, παράλληλα με τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν από το τέλος του έτους.

Τα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια έχουν καταγράψει εισροές άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, αλλά το ισχυρότερο νόμισμα αρχίζει να μεταβάλλει το κλίμα των επενδυτών, δήλωσε ο Βινσέντ Ντελουάρ, αναλυτής παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής στη INTL FCStone.

bbsoareuro1

«Η ευκαιρία στην Ευρώπη ήταν νωρίτερα φέτος», είπε, προσθέτοντας ότι το ευρώ παραμένει χαμηλό για τα πρόσφατα ιστορικά πρότυπα, έχοντας φτάσει μέχρι τα 1,40 δολάρια έναντι του δολαρίου το 2014. «Υπάρχει μια απουσία θετικού καταλύτη. . . Φαίνεται πρόωρο αλλά επιβαρύνει την αγορά.”

Στις ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν κάτω από τα υψηλά ρεκόρ εντός της ημέρας που επιτεύχθηκαν στα τέλη του καλοκαιριού. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες, οι υψηλές αποτιμήσεις των τιμών των μετοχών, οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα του πληθωρισμού να αυξηθεί και η εντατικοποίηση της συζήτησης για το ανώτατο όριο του χρέους έδωσαν στους επενδυτές κάποιο λόγο να υποψιάζονται μια καμπή για τις μετοχές.

«Έχετε όλα τα συστατικά για μια διόρθωση», δήλωσε ο κ. Ντελουάρ.

Οι επενδυτές έχουν τραβήξει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ από τα μέσα Ιουνίου, εξαγορές που έχουν χτυπήσει πρωτίστως τα αμοιβαία κεφάλαια καθώς οι επενδυτές μετατοπίζονται σε παθητικά διαχειριζόμενα κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο. Την εβδομάδα έως τις 30 Αυγούστου, τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ αριθμούσαν λιγότερο από 300 εκατομμύρια δολάρια νέες κεφαλαιακές δεσμεύσεις, τις πρώτες εισροές σε 11 εβδομάδες.

Μερικοί επενδυτές λένε ότι με τους ισχυρούς αριθμούς ΑΕΠ των ΗΠΑ, τη συνεχιζόμενη χαμηλή μεταβλητότητα και το ασθενέστερο δολάριο που αναμένεται να ενισχύσουν τα κέρδη, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δηλώσουμε την αποκορύφωση των αμερικανικών μετοχών.

«Δεν υπάρχει φρένο σε αυτήν την ανοδική αγορά. Είναι δύσκολο να φανταστούμε γιατί θα σταματούσε», δήλωσε ο Τζιμ Πόλσεν, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στη Leuthold Group. «Οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε μη θεμελιώδεις δυνάμεις».

Αλλού, τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια υψηλών αποδόσεων παρουσίασαν εισροές ύψους 272 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs δήλωσαν ότι παρά το ισχυρότερο ευρώ και τις ανησυχίες για τη δράση της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση, εξακολουθούν να προτιμούν την ευρωπαϊκή πίστωση έναντι των ΗΠΑ.

«Η έντονη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι το πιθανό παράπλευρο προϊόν ενός βελτιωμένου μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη και της επίμονης ασάφειας των προοπτικών πολιτικής των ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές.  

Σχετικα αρθρα

Κι άλλα λεφτά από το κράτος για τον «Μορέα»;

admin

Ο δύσκολος και ο πιο δύσκολος δρόμος για την Ελλάδα

admin

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να είναι παράνομη σύμφωνα με τον ΟΗΕ

admin

Καθοριστικό το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Πυκνώνουν οι εμφανίσεις των distress funds

admin

Η Ελλάδα επανέρχεται εν μέσω θετικών PMI στην ευρωζώνη

admin

Μια νέα εποχή στη Ρώμη

admin

Τράπεζες:Σωτηρία …made in Italy;

admin

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απαιτούν σαφήνεια για το Brexit

admin

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ !

admin

Γιατί ο Ντράγκι να αποφύγει το δράμα στο Jackson Hole

admin

Ώρα να σώσετε τον κόσμο, κ. Τραμπ

admin

Αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

admin

Μήπως η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ είναι η Γερμανία;

admin

Η μικρομεσαία ξενοδοχειακή επιχείρηση «κλειδί» για την αύξηση των εισπράξεων

admin

Ποιες λύσεις δίνουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Χρέη: Τρεις στους τέσσερις οφειλέτες εκτός ρύθμισης

admin

Γερμανική τορπίλη: Ερχεται το Geuro!!!

admin