Image default
Πρώτο Θέμα

Η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη επιστρέφει σε επίπεδα προ κρίσης

shopperΗ εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην ευρωζώνη έχει ανέλθει στο ανώτερο επίπεδό της από πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, ο τελευταίς σε σειρά ισχυρότερων από το αναμενόμενο δεικτών, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής ανεβάζει ταχύτητα.

Τα στοιχεία τονίζουν την έντονη ανάκαμψη της ευρωζώνης από την αρχή του έτους, η οποία ενθάρρυνε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να προετοιμάζει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής μετά από χρόνια πρωτοφανών μέτρων τόνωσης. Η ανάπτυξη έχει επιταχυνθεί και η εμπιστοσύνη έχει ενισχυθεί αφού τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία μείωσαν τους φόβους για λαϊκιστική άνοδο.

Η μηνιαία μέτρηση του οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν ανέβηκε τον Αύγουστο στο 111,9, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007 – τον μήνα πριν από αυτό που πολλοί θεωρούν ως αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο αριθμός των προμηθειών ήταν ισχυρότερος από ό, τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, ενώ τα μέτρα για τον προηγούμενο μήνα αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα πάνω.

Οι βελτιώσεις ήταν ευρείες σε διάφορους τομείς. Οι υποδείκτες για τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ανέβηκαν και οι δύο πάνω από τις προβλέψεις, όπως και το μέτρο της Κομισιόν για την αισιοδοξία των καταναλωτών.

Οι αριθμοί ακολουθούν παρόμοια θετικά αποτελέσματα από τις πρόσφατες έρευνες του ιδιωτικού τομέα. Οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit έχουν επανειλημμένα ξεπεράσει τις προβλέψεις φέτος, ενώ η έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία – τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – πέτυχε μια σειρά ρεκόρ πριν από τις εκλογές της χώρας τον επόμενο μήνα.

Ο Κλάους Φίστεσεν, επικεφαλής οικονομολόγος ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics, προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες έρευνες τείνουν να υπερεκτιμούν τη μελλοντική ανάπτυξη. Ωστόσο, ανέφερε ότι η έκταση των βελτιώσεων έδειξε ότι η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ ήταν σε «καλή υγεία» και «υποδεικνύει ξεκάθαρους ανοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα».

Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη έχει ήδη αντικατοπτριστεί σε κάποιο βαθμό σε «σκληρά» οικονομικά στοιχεία, με την τριμηνιαία οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή του ενιαίου νομίσματος να πετυχαίνει 0,6% το δεύτερο τρίμηνο. Είναι σημαντικό ότι η ανάπτυξη των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης οφείλεται σε ιδιαίτερα έντονες εγχώριες καταναλωτικές δαπάνες, βοηθώντας να καθησυχαστούν επικριτές που κατηγόρησαν χώρες όπως η Γερμανία ότι εκμεταλλεύονται ένα αδύναμο νόμισμα για να ενισχύσουν την ανάπτυξη που κατευθύνεται από τις εξαγωγές.

Η Moody’s, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένεται ότι η ανάπτυξη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα φτάσει το 2,1% φέτος, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις για 1,7%. Αν επιτευχθεί αυτή η πρόβλεψη, αυτό θα σημάνει το ισχυρότερο έτος ανάπτυξης του νομίσματος από το 2010. Σε μια έκθεση η Moody’s είπε ότι «παραμένει σημαντική χαλαρότητα σε ορισμένες οικονομίες της ζώνης του ευρώ», πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πρόκειται να συναντηθεί για την επόμενη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική στη Φρανκφούρτη την επόμενη εβδομάδα, ενώ ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η τράπεζα θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα σχετικά με τα σχέδια για να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, το οποίο βοήθησε στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο Μπερτ Κόλιν, ανώτερος οικονομολόγος ευρωζώνης της ING, επεσήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία δεν ήταν απολύτως θετικά για τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο πληθωρισμός υπολείπεται του στόχου της κεντρικής τράπεζας και οι έρευνες κλίματος της Κομισιόν δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις δεν αναμένουν επιτάχυνση των αυξήσεων των τιμών τους προσεχείς μήνες.

Ο κ. Κόλιν δήλωσε ότι «η δύσκολη κατάσταση της υγιούς ανάπτυξης και ο ασθενής πληθωρισμός εξακολουθούν να ενοχλούν την ΕΚΤ» και ότι «η συνεχιζόμενη αδυναμία της προσδοκίας για τον πληθωρισμό δεν θα διευκολύνει τη ζωή του Ντράγκι».

Σχετικα αρθρα

Υπέρμαχοι και πολέμιοι ενός Grexit

admin

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος θα επισπεύσουν τις συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα

admin

Ζημιογόνο το καθαρό αποτέλεσμα των πετρελαιοειδών

admin

Η μεταναστευτική μεταρρύθμιση του Μακρόν προσβάλει τους πάντες

admin

Ανησυχία στις Βρυξέλλες εν αναμονή του βρετανικού δημοψηφίσματος

admin

Αλλάζει σελίδα η Fed

admin

Aντιπερισπασμός οι προσεγγίσεις Ελλάδας και Ρωσίας για Μέρκελ και Ολλάντ

admin

Η υποτιμημένη οικονομική απειλή από τον Λευκό Οίκο

admin

Όλοι πλην της Τερέζα Μέι στο ντιμπέιτ

admin

«Τα οκτώ ερωτήματα που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας»

admin

Πόσο θα πέσουν οι αγορές λόγω κορωνοϊού

admin

Ισπανία: H Ανδαλουσία και η άνοδος του ακροδεξιού Vox

admin

O Ερντογάν και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους

admin

Ποια είναι η νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη;

admin

Καθοριστικό το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Ποια είναι τα ακίνητα που “κοιτούν” οι επενδυτές

admin

Πρώτο τεστ για το ασφαλιστικό εν μέσω επικοινωνιακής φουρτούνας

admin

Διπλό πλήγμα για την Ιταλία από Κομισιόν και ΔΝΤ

admin