Image default
Πρώτο Θέμα

Μια ομόφωνη απάντηση στις απειλές της Βόρειας Κορέας είναι η μόνη λύση

korea unΟ πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κρατήσει μυστικές τις επιφυλάξεις του για τις πολυμερείς προσεγγίσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Είναι, λοιπόν, καθησυχαστικό ότι παρόλα αυτά η κυβέρνησή του μπόρεσε να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει ομόφωνη δράση ενόψει της αυξανόμενης απειλής για την παγκόσμια ειρήνη που θέτει η Βόρεια Κορέα.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ άσκησαν αυτό που έγινε γνωστό ευφημιστικά ως «στρατηγική υπομονή» σε σχέση με το απομονωμένο κράτος. Σε αυτήν την επισφαλή στιγμή, δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερα από αυτό.

Το ψήφισμα που κατάρτισαν οι ΗΠΑ σχεδιάστηκε για να αυξήσει την πίεση μειώνοντας τα έσοδα από εξαγωγές στη Βόρειο Κορέα κατά ένα τρίτο ή 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα το Σάββατο, αφού εξασφαλίστηκε η συμφωνία της Κίνας και της Ρωσίας, τα δύο μόνιμα μέλη του συμβουλίου που είχαν προηγουμένως αντισταθεί στην επιβολή νέων κυρώσεων.

Είναι μια αναγκαία εξέλιξη. Ο τελευταίος διηπειρωτικός βαλλιστικός πυραύλος έφερε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον κορεάτη δικτάτορα, επικίνδυνα κοντά στην επίτευξη του στόχου του να μπορεί να χτυπήσει την ηπειρωτική Αμερική με πυρηνικό όπλο. Μαζί με ναυτικές επιχειρήσεις ως αντίποινα στην περιοχή από τις ΗΠΑ, η πολεμική στάση του έχει κλιμακώσει τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο σε «σημείο κρίσης», σύμφωνα με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Το περιθώριο μιας καταστροφικής παρεξήγησης μεταξύ του μυγιάγγιχτου αμερικανού προέδρου και του μανιακού βορειοκορεάτη ομολόγου του είναι, τουλάχιστον, ανησυχητικό. Δεν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών – ή των χωρών τους – μέσω των οποίων θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί η τυχαία ή σκόπιμη αντιπαράθεση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962, όταν η Μόσχα και η Ουάσιγκτον συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν την πυρηνική καταστροφή.

Μόνο μια συντονισμένη διεθνής προσπάθεια έχει την ευκαιρία να το αλλάξει αυτό και να εμποδίσει τον κ. Κιμ από το να προβεί σε περαιτέρω προκλητικές ενέργειες. Τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του καθεστώτος του περιλαμβάνουν την απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα, θαλασσινών και σιδηρομεταλλεύματος. Αυτά δεν ανταποκρίνονται σε προηγούμενες προτάσεις που συζητήθηκαν στην Ουάσινγκτον, οι οποίες περιελάμβαναν ένα εμπάργκο πετρελαίου, μια παγκόσμια απαγόρευση της αεροπορικής εταιρείας της χώρας και την απέλαση των βορειοκορεατών εργαζομένων που φέρνουν περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ούτε είναι αυτό το είδος σαρωτικού εμπάργκο που έπεισε το Ιράν να περιορίσει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες. Μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές. Πράγματι, η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη αγνοήσει την απειλή, απέρριψε τις προσπάθειες της Κίνας για να τερματίσει τις δοκιμές πυραύλων – καθώς και την προθυμία της Νότιας Κορέας να μιλήσει – και απείλησε με αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ.

Πολλά εξαρτώνται από το πόσο πρόθυμες είναι η Κίνα, η οποία, ως γείτονας και υποστηρικτικό κράτος, έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να ασκήσει οικονομική πίεση, και η Ρωσία να εφαρμόσουν το ψήφισμα. Και οι δύο χώρες δεν έκαναν πολλά για το προηγούμενο καθεστώς κυρώσεων. Ακόμη και μερικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν ήταν πολύ πειστικοί με την εφαρμογή τους. Είναι εν μέρει μέσω των κενών που δημιουργούνται – και των παράνομων παγκόσμιων δικτύων που βρήκαν τρόπους να τις προσπεράσουν – που ο κ. Κιμ κατάφερε να αναπτύξει τους θανατηφόρους πυραύλους του. Τις ερχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να δει ξεκάθαρα ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο ενδιαφέρονται να αποφύγουν τη μονομερή δράση με την οποία απειλή ο κ. Τραμπ εναντίον των δικών τους εταιρειών που συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα. Έχουν επίσης συμφέρον να δώσουν τέλος στην αντιπαράθεση προτού εξελιχθεί σε έναν νέο πόλεμο στη χερσόνησο. Για να υπάρξει κάποια ελπίδα για κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρξει μια ανταλλαγή μεταξύ ενός αποτελεσματικού αποκλεισμού, της πυρηνικής ανάπτυξης και της συμφιλίωσης με τις ΗΠΑ. Στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας δεν υπάρχουν καλές επιλογές. Ωστόσο, οι κυρώσεις και η ελπίδα ότι θα ωθήσουν τον κ. Κιμ πίσω στις συνομιλίες, προσφέρουν την καλύτερη που έχει απομείνει.

Σχετικα αρθρα

Παραμένει η πιθανότητα του Grexit

admin

Αγοράζουν δάνεια με discount 70%

admin

Η παγκόσμια οικονομία το 2020

admin

ECONOMIST: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αφορά τη συγχώνευση του φυσικού κόσμου με τον κυβερνοκόσμο

admin

Ξαφνικά «γκάζια» για έξοδο στις αγορές!

admin

Μια ιστορία του τι θα μπορούσε να γίνει στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ

admin

Κυριάκος vs Αλέξης: Ένα νέο Déjà vu…

admin

Ο ΕΝΦΙΑ και το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου

admin

Bloomberg: Ο Αλέξης Τσίπρας, το μήνυμα ελπίδας και το χαμένο παιχνίδι στην Ελλάδα

admin

Ζεστοί οι Ρώσοι για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

admin

Ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων – Τι σπίτια αγοράζουν πλέον οι Ελληνες

admin

Φάντασμα ύφεσης «πλανάται» το 2019 πάνω από την παγκόσμια οικονομία

admin

Τι κρύβει το μεγάλο ράλλι των ομολόγων;

admin

Η παράδοξη, επίμονη αδυναμία των μισθών

admin

Πώς να βγάλετε χρήματα από τις κεφαλαιαγορές

admin

Γερμανία: «Ουδέν νεώτερον από την Ελλάδα»

admin

Σόιμπλε προς Γερμανούς βουλευτές: Στηρίξτε την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα

admin

Το μάθημα των αμερικάνικων εκλογών

admin