Image default
Πρώτο Θέμα

Γερμανία: Μηνύματα αισιοδοξίας από την Αθήνα

greeccceeeΜετά από δύο έτη πολιτικής λιτότητας υπό τον Αλέξη Τσίπρα, τα τελευταία μηνύματα από την Αθήνα παρέχουν μία αφορμή για αισιοδοξία, με την οικονομία να αναπτύσσεται για δεύτερο τρίμηνο στη σειρά και το 2017 να ενδέχεται να αποδειχθεί χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό.

Επιπλέον η Αθήνα επανέκαμψε για πρώτη φορά από το 2014 στις διεθνείς χρηματαγορές και αυτό είναι κάτι που καταγράφεται και στο Βερολίνο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung”.

Όπως σημειώνεται, ακόμη και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Βόλγκφανγκ Σόιμπλε, που θα έβλεπε ευχαρίστως τον Αλ. Τσίπρα να αποτυγχάνει, δεν ξεφορτώθηκε τον Έλληνα πολιτικό, ενώ και η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιπαρατεθεί μαζί του.

Από πλευράς των διεθνών πιστωτών, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Τσίπρας παραμένει ένας άβολος εταίρος, καθώς τίποτα δεν κυλά απρόσκοπτα και πάντα υπάρχουν αντιστάσεις στην Αθήνα που πρέπει να ξεπεραστούν. Κοιτώντας ωστόσο τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τελικά φέρει αποτελέσματα που οι διεθνείς πιστωτές δεν μπορούσαν να ισχυριστούν ότι πέτυχαν οι προκάτοχοί του.

Και με δεδομένο ότι αυτό είναι κάτι που προέρχεται από τον πλέον μαχητικό αντίπαλο της πολιτικής λιτότητας, εκτιμάται ότι θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πεισθεί ότι δεν υπάρχει εύκολη οδός.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, υπό την πρωθυπουργία Τσίπρα επιβάλλεται μία επώδυνη μεταρρύθμιση με την οργή να ξεσπά σιωπηρά και υπόγεια και στον ίδιο και στο κόμμα, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα, κοιτώντας κανείς πίσω, φαίνεται πόσο θαρραλέα και προνοητική ήταν η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να μην επιδιώξει το σχηματισμό μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή των προθύμων για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά προτίμησε να αναλάβει την πρωτοβουλία της συνεργασίας με το μικρό, δεξιό και λαϊκιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ. Με αυτήν την επιλογή έφερε, λιγότερο ή περισσότερο, μόνος το βάρος των αποφάσεων, ενώ σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι αυτός ο αξιοπρόσεκτος συνασπισμός δεξιάς – αριστεράς που στηρίζεται σε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα άντεχε στο χρόνο.

Η γερμανική εφημερίδα συμπληρώνει ότι ένας μεγάλος συνασπισμός δεν θα παρείχε ποτέ στον Έλληνα πρωθυπουργό την ελευθερία που του ήταν απαραίτητη, ενώ το μόνον που θα προέκυπτε θα ήταν οξείες διενέξεις.

Κατόπιν σημειώνεται ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς στην Ελλάδα που θα υποσχόταν στους πολίτες μία θεμελιωδώς διαφορετική πολιτική και που θα μπορούσε έτσι να έχει μία προοπτική επιτυχίας.

Όπως υπογραμμίζεται, οι νοσταλγοί της δραχμής έχουν σιγήσει, ενώ και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η συντηρητική ΝΔ, δεν μπορεί πολιτικά να καταδείξει καμία πραγματική εναλλακτική όσο το πρόγραμμα διάσωσης προδικάζει τα πάντα. Ακόμη και ο λαϊκιστής Τσίπρας που ήρθε στην εξουσία το 2015 δεν υφίσταται πλέον, εκτιμά η Suddeutsche Zeitung.

Καταληκτικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι είναι άσκοπο να τολμά κανείς προβλέψεις για το μέλλον του ρεαλιστή πολιτικού Τσίπρα, δεδομένου ότι κατά τα δυόμιση προηγούμενα χρόνια πολύ συχνά τον είχαν ξεγράψει βιαστικά. Εκείνο που είναι βέβαιο, προσθέτει το δημοσίευμα, είναι ότι αυτός ο πολιτικός δεν θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στην ευημερία, καθώς το δημόσιο χρέος είναι γιγαντιαίο και η χώρα θα παραμείνει φτωχή για πολλά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης. Ωστόσο, υπογραμμίζει κλείνοντας, το ζήτημα είναι αυτό το διάστημα να διανυθεί με ευπρέπεια και αξιοπρέπεια και ως προς αυτό ο Τσίπρας μπορεί να δώσει πολλά ακόμη.

Σχετικα αρθρα

Eurobank και Alpha ολοκληρώνουν τις ΑΜΚ

admin

ΕΚΤ: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες της ευρωζώνης

admin

Τι μπορεί να εμποδίσει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας;

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο επιμερισμό κινδύνων αλλά και λιγότερους κινδύνους

admin

Ξεπερνούν τις εκτιμήσεις τα κοιτάσματα στην Κύπρο!

admin

Το σκάνδαλο της Δανίας που θα αποδειχτεί πονοκέφαλος για όλο τον κόσμο

admin

Η μεταναστευτική μεταρρύθμιση του Μακρόν προσβάλει τους πάντες

admin

Η ευρωκρίση έχει αλλάξει…χαρακτήρα

admin

Η ωρολογιακή βόμβα της φτώχειας στην Ευρώπη

admin

Τσίπρας: η Ελλάδα θα εκπλήξει θετικά την παγκόσμια οικονομία το 2016

admin

Σαμαράς: Γενική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κρυφό ατού ο… Γιώργος

admin

Πώς η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει το 2017

admin

Λέντορφ: Ο νεοφιλελευθερισμός διασπά τις κοινωνίες

admin

Brexit: Ώρα να αφήσουμε τις ευγένειες

admin

Το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Tα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης

admin

Η παρακμή της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης

admin

Το ΔΝΤ ζητά μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης

admin