Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς μια κακή κατάσταση στην Κορέα μπορεί να γίνει χειρότερη

donald with military clothesΔεν υπάρχουν, όπως συχνά επισημαίνεται, καλές επιλογές για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας. Τόσο πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ να μην κάνουν αυτές που έχουν ακόμη χειρότερες.

Αυτό κάνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνδέοντας την απειλή ασφάλειας που θέτει η Βόρεια Κορέα με την εμπορική του ατζέντα. Ενοχλημένος με την αποτυχία της Κίνας να βοηθήσει τις αμερικανικές δυνάμεις να περιορίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και έχοντας εμποδιστεί στις προσπάθειές του να αντιδράσει εναντίον του κινεζικού ντάμπινγκ και των παραβιάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας, μπαίνει σε έναν άδικο εμπορικό πόλεμο με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ. Ακόμη λιγότερο λογικά, η κυβέρνηση έχει αφήσει υπονοούμενα ότι σκοπεύει να καταργήσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη σύμμαχό της Νότια Κορέα.

Ως στρατηγική διαπραγμάτευσης, η προσέγγιση του Τραμπ είναι εντελώς ακατάλληλη για τη βορειοκορεατική κρίση. Για αρχή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει. Είναι αλήθεια ότι η ίδια η Κίνα έχει σημειώσει κάποια επιτυχία χρησιμοποιώντας την εμπορική της επιρροή για να εκφοβίσει τα μικρότερα έθνη για την υποστήριξή τους στον Δαλάι Λάμα ή στους πολιτικούς αντιφρονούντες. Αλλά ούτε η Κίνα ούτε οποιοδήποτε άλλο έθνος πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο αυτό που θεωρεί ως ανάγκες ασφαλείας του λόγω εμπορικών απειλών ή παραχωρήσεων. Η Νότια Κορέα χάνει δισεκατομμύρια σε ένα ανεπίσημο κινεζικό μποϊκοτάζ που έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός αμερικανικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος και μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν συμφώνησε να επεκτείνει το σύστημα.

Οι ΗΠΑ επίσης έχουν περισσότερα να χάσουν από τη Βόρεια Κορέα, αν ο Τραμπ συνεχίσει αυτή σε αυτήν την κατεύθυνση. Παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ, η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με τη Νότια Κορέα έχει προκαλέσει ελάχιστη ζημία στην οικονομία των ΗΠΑ, εάν όχι καθόλου. Αντίθετα, η αποξένωση ενός βασικού συμμάχου, που φιλοξενεί περίπου 30.000 αμερικανικά στρατεύματα, θα διαβρώσει την αποτρεπτική δύναμη των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας, θα ενθαρρύνει περισσότερο τον δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, θα αποσπάσει την προσοχή από τη χαλαρή εφαρμογή των κυρώσεων της Κίνας στη Βόρεια Κορέα –και θα βλάψει αμερικανούς εξαγωγείς, αγρότες και καταναλωτές.

Είναι εξαιρετικά πιθανό κανείς να ανταγωνίζεται ταυτόχρονα στο εμπόριο και να συνεργάζεται σε θέματα ασφάλειας. Οι μακροχρόνιες εμπορικές διαφορές δεν εμπόδισαν τις ΗΠΑ και την Κίνα να επιτύχουν πραγματικά κέρδη για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και την κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα. Ούτε οι συμφωνίες αυτές εμπόδισαν τις ΗΠΑ να επιδιώξουν τα άλλα συμφέροντά τους τόσο εμπορικά όσο και γεωπολιτικά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι  το ότι δεν υπάρχουν καλές επιλογές δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από τον πόλεμο. Η πιο βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός δεν έχει αλλάξει: οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, πρέπει να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα. Αυτό θα απαιτήσει όχι μόνο πρόσθετους στρατιωτικούς πόρους αλλά βαθύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, επέκταση της πυραυλικής άμυνας και ενοποιημένη διπλωματική θέση. Και αν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποκόψει τις κινεζικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Βόρεια Κορέα, θα ήταν συνετό να στοχεύσει μια επιφανή εταιρεία που σαφώς παραβιάζει τις κυρώσεις που η ίδια η Κίνα έχει εγκρίνει. Οι προσπάθειες για τη διάδοση πληροφοριών στη Βόρεια Κορέα και για να επισημανθούν τα εγκλήματα του καθεστώτος κατά της ανθρωπότητας πρέπει να διπλασιαστούν.

Ταυτόχρονα, και παρ’ ότι η Κίνα και η Ρωσία κάνουν πίσω στις ισχυρότερες κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ πρέπει να συζητήσουν ήσυχα μια συντονισμένη διπλωματική προσέγγιση με την Κίνα, παρά να εκδίδουν απειλές και κατηγορίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όποιες και αν είναι οι διαφωνίες τους σχετικά με το εμπόριο, η συνεργασία εξακολουθεί να προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες να επιτύχει αυτό που θέλουν και οι δύο πλευρές: ένα ειρηνικό τέλος στην τρέχουσα κατάσταση.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin