Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς μια κακή κατάσταση στην Κορέα μπορεί να γίνει χειρότερη

donald with military clothesΔεν υπάρχουν, όπως συχνά επισημαίνεται, καλές επιλογές για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας. Τόσο πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ να μην κάνουν αυτές που έχουν ακόμη χειρότερες.

Αυτό κάνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνδέοντας την απειλή ασφάλειας που θέτει η Βόρεια Κορέα με την εμπορική του ατζέντα. Ενοχλημένος με την αποτυχία της Κίνας να βοηθήσει τις αμερικανικές δυνάμεις να περιορίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και έχοντας εμποδιστεί στις προσπάθειές του να αντιδράσει εναντίον του κινεζικού ντάμπινγκ και των παραβιάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας, μπαίνει σε έναν άδικο εμπορικό πόλεμο με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ. Ακόμη λιγότερο λογικά, η κυβέρνηση έχει αφήσει υπονοούμενα ότι σκοπεύει να καταργήσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη σύμμαχό της Νότια Κορέα.

Ως στρατηγική διαπραγμάτευσης, η προσέγγιση του Τραμπ είναι εντελώς ακατάλληλη για τη βορειοκορεατική κρίση. Για αρχή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει. Είναι αλήθεια ότι η ίδια η Κίνα έχει σημειώσει κάποια επιτυχία χρησιμοποιώντας την εμπορική της επιρροή για να εκφοβίσει τα μικρότερα έθνη για την υποστήριξή τους στον Δαλάι Λάμα ή στους πολιτικούς αντιφρονούντες. Αλλά ούτε η Κίνα ούτε οποιοδήποτε άλλο έθνος πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο αυτό που θεωρεί ως ανάγκες ασφαλείας του λόγω εμπορικών απειλών ή παραχωρήσεων. Η Νότια Κορέα χάνει δισεκατομμύρια σε ένα ανεπίσημο κινεζικό μποϊκοτάζ που έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός αμερικανικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος και μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν συμφώνησε να επεκτείνει το σύστημα.

Οι ΗΠΑ επίσης έχουν περισσότερα να χάσουν από τη Βόρεια Κορέα, αν ο Τραμπ συνεχίσει αυτή σε αυτήν την κατεύθυνση. Παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ, η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με τη Νότια Κορέα έχει προκαλέσει ελάχιστη ζημία στην οικονομία των ΗΠΑ, εάν όχι καθόλου. Αντίθετα, η αποξένωση ενός βασικού συμμάχου, που φιλοξενεί περίπου 30.000 αμερικανικά στρατεύματα, θα διαβρώσει την αποτρεπτική δύναμη των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας, θα ενθαρρύνει περισσότερο τον δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, θα αποσπάσει την προσοχή από τη χαλαρή εφαρμογή των κυρώσεων της Κίνας στη Βόρεια Κορέα –και θα βλάψει αμερικανούς εξαγωγείς, αγρότες και καταναλωτές.

Είναι εξαιρετικά πιθανό κανείς να ανταγωνίζεται ταυτόχρονα στο εμπόριο και να συνεργάζεται σε θέματα ασφάλειας. Οι μακροχρόνιες εμπορικές διαφορές δεν εμπόδισαν τις ΗΠΑ και την Κίνα να επιτύχουν πραγματικά κέρδη για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και την κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα. Ούτε οι συμφωνίες αυτές εμπόδισαν τις ΗΠΑ να επιδιώξουν τα άλλα συμφέροντά τους τόσο εμπορικά όσο και γεωπολιτικά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι  το ότι δεν υπάρχουν καλές επιλογές δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από τον πόλεμο. Η πιο βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός δεν έχει αλλάξει: οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, πρέπει να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα. Αυτό θα απαιτήσει όχι μόνο πρόσθετους στρατιωτικούς πόρους αλλά βαθύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, επέκταση της πυραυλικής άμυνας και ενοποιημένη διπλωματική θέση. Και αν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποκόψει τις κινεζικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Βόρεια Κορέα, θα ήταν συνετό να στοχεύσει μια επιφανή εταιρεία που σαφώς παραβιάζει τις κυρώσεις που η ίδια η Κίνα έχει εγκρίνει. Οι προσπάθειες για τη διάδοση πληροφοριών στη Βόρεια Κορέα και για να επισημανθούν τα εγκλήματα του καθεστώτος κατά της ανθρωπότητας πρέπει να διπλασιαστούν.

Ταυτόχρονα, και παρ’ ότι η Κίνα και η Ρωσία κάνουν πίσω στις ισχυρότερες κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ πρέπει να συζητήσουν ήσυχα μια συντονισμένη διπλωματική προσέγγιση με την Κίνα, παρά να εκδίδουν απειλές και κατηγορίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όποιες και αν είναι οι διαφωνίες τους σχετικά με το εμπόριο, η συνεργασία εξακολουθεί να προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες να επιτύχει αυτό που θέλουν και οι δύο πλευρές: ένα ειρηνικό τέλος στην τρέχουσα κατάσταση.

Σχετικα αρθρα

Morgan Stanley: Απίθανο να είναι τα stress test καταλύτης για ΑΜΚ

admin

Το σκληρό «πόκερ» Βορρά – Νότου για τις τράπεζες

admin

Η πολιτική κρίση στη Γερμανία έχει ξεκινήσει και θα είναι βραδυφλεγής

admin

Μια ιστορία του τι θα μπορούσε να γίνει στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ

admin

Τα ομόλογα δείχνουν φως στην άκρη του τούνελ;

admin

Σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

admin

Kίνδυνος… made in Russia για την ανάκαμψη

admin

Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την ευρωζώνη δε φτάνουν αρκετά μακριά

admin

Συμφέρει ή όχι τους δανειστές το Grexit;

admin

Η φανταστική κρίση χρέους είναι εδώ για να μείνει

admin

Γιατί τα χαμηλά επιτόκια δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τις επενδύσεις

admin

Η παγκόσμια οικονομία το 2020

admin

Οι εκλογές των ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία

admin

Μακρόν όπως… Ομπάμα

admin

Τα Δυτικά Βαλκάνια στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ

admin

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την πορεία της απασχόλησης από τους Έλληνες εργοδότες

admin

Πετρέλαιο και Κοροναϊός: Ο OPEC+ έχει μία και μόνη λύση για να αποφύγει την καταστροφή

admin

Η Merkel και η υπεράσπιση της φιλελεύθερης τάξης

admin