Image default
Πρώτο Θέμα

Η μάχη των μικρότερων γερμανικών κομμάτων είναι το πραγματικό θέαμα

german election debade 3rd placeΗ μεγάλη αναμέτρηση των επερχόμενων γερμανικών εκλογών – αυτή μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς – έχει χαρακτηριστεί από την απουσία ίντριγκας και αγωνίας.

Το ίδιο δεν ισχύει για την ένθερμη διαμάχη ανάμεσα στα μικρότερα κόμματα που αγωνίζονται για την τρίτη θέση. Σε αντίθεση με τα δύο βασικά κόμματα, βρίσκονται σε μια πραγματική κούρσα στήθος με στήθος, η έκβαση της οποίας μπορεί να καθορίσει τη μορφή της επόμενης κυβέρνησης.

Τα debates  της Δευτέρας μεταξύ των ηγετών αυτών των μικρότερων κομμάτων – του αριστερού Die Linke, των Πράσινων, της Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, του φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) – έδειξαν ότι οι επιλογές για έναν λειτουργικό κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Στην επιφάνεια, αυτή η παράταξη θύμιζε τα debates που έδειξαν τα κανάλια ανάμεσα στους λιγότερο δημοφιλείς Ρεπουμπλικάνους υποψήφιος κατά τη διάρκεια του προκριματικού γύρου των εκλογών των ΗΠΑ του περασμένου έτους – ένα θέαμα για λάτρες της πολιτικής, με τη συμμετοχή πολύχρωμων πολιτικών χωρίς καμία ελπίδα πραγματικής εξουσίας. Αλλά στη Γερμανία του 2017, τα μικρότερα κόμματα δεν είναι δευτερεύον θέαμα.

Μια δημοσκόπηση της INSA που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα μετά το βαρετό κύριο debate ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Σουλτς, έδειξε ότι τα δύο βασικά κόμματα έπεσαν ελαφρώς σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που διεξήχθη στα τέλη Αυγούστου, χάνοντας βαθμούς από το FDP και το AfD. Χωρίς να αναλύσουμε υπερβολικά αυτές τις διακυμάνσεις, μπορούμε να δούμε πώς το ασφαλές, νανουριστικό και αδιάφορο εκστρατευτικό στυλ της Μέρκελ μπορεί να ενοχλήσει κάποιους ψηφοφόρους που θέλουν να δουν τους πολιτικούς να παίρνουν ισχυρότερες θέσεις και να αντιπαρατίθενται όπως κάνουν σε άλλες χώρες.

Τα μικρότερα κόμματα κατοικούν σε διαφορετική Γερμανία από τη σχετικά εφησυχασμένη της Μέρκελ και του Σουλτς. Δεν είναι η «Γερμανία στην οποία ζούμε καλά και μας αρέσει να ζούμε» στην οποία απευθύνεται το σύνθημα της εκστρατείας της Μέρκελ, αλλά ένα πολύ μικρότερο (40% των Γερμανών ψηφοφόρων), πικρά διαιρεμένο έθνος που είναι ενεργά δυσαρεστημένο με τον τρόπο που κυβερνάται. Η μάχη για τις ψήφους εδώ μοιάζει περισσότερο με τις ελεύθερες για όλους ολλανδικές εκλογές, παρά με τακτικές γερμανικές, και απαιτεί διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων και ενέργειας. Έτσι, τη Δευτέρα, υπήρξαν πολλές λογομαχίες και δραματικές προσωπικές δυναμικές για τους θεατές να απολαύσουν.

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ του Die Linke και η Άλις Βίντελ του AfD τα έβαλαν η μία με την άλλη για τη μετανάστευση. Σε ένα σημείο, η υποψήφια του AfD προσπάθησε να συγχύσει την αντίπαλό της με απρόθυμους επαίνους, αποκαλώντας τη «το μόνο λογικό πρόσωπο στο κόμμα της», αλλά η Βάγκενκνεχτ το απέκρουσε: «Θα μπορούσατε να το πείτε το ίδιο για τον εαυτό σας». Ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP και ο Τζεμ Έζντεμιρ των Πρασίνων συγκρούστηκαν έντονα για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, τα οποία οι Πράσινοι θέλουν έξω από τη Γερμανία και το FDP θεωρεί απαραίτητα για την ασφάλεια. Με τους παρουσιαστές να διατηρούν ένα γρήγορο ρυθμό, η «Πενταπλή μάχη» ήταν ένα θαυμάσιο θέαμα, στο επίπεδο των καλύτερων δειγμάτων των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην τέχνη. Στα κοινωνικά δίκτυα, οι συγκρίσεις με τη βαρετή συνομιλία της Μέρκελ και του Σουλτς ήταν συντριπτικά υπέρ της

«Πενταπλής μάχης».

Ωστόσο, η Μέρκελ είναι αυτή που πιθανότατα θα σχηματίσει την επόμενη γερμανική κυβέρνηση και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει το κόμμα του Σουλτς να πάρει τη δεύτερη θέση. Έτσι, οι πιο διασκεδαστικοί – και ίσως περισσότερο επικίνδυνοι και λιγότερο συμβιβαστικοί – πολιτικοί περιορίζονται στο ρόλο των πιθανών επηρεαστών.

Το AfD είναι η εξαίρεση. Κανένα άλλο γερμανικό κόμμα δεν θα το αγγίξει ούτε από απόσταση, επειδή μερικά από τα εξέχοντα μέλη του είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος. Είναι μόνο στο παιχνίδι για τον εαυτό του: Όσο καλύτερα αποδόσει, τόσο πιο αυστηρή με τη μετανάστευση θα πρέπει να είναι η επόμενη κεντρώα κυβέρνηση, κάτι που οι ολλανδοί εθνικιστές έχουν διδάξει στους ευρωπαίους γείτονες.

Αλλά οι άλλοι είναι υποψήφιοι συνασπισμού. Εάν ο Σουλτς κερδίσει πάνω από 30 τοις εκατό – υπερβολή με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων – θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση με το Die Linke και τους Πράσινους (και οι δύο πρέπει επίσης να βελτιώσουν τα ποσοστά τους για να γίνει αυτό). Η Μέρκελ θα ήθελε να συνεργαστεί με το FDP, όπως έκανε συνήθως το κόμμα της, αλλά ένας αμφίδρομος συνασπισμός θα χρειαζόταν και από τους δύο, ειδικά το FDP, να δείξουν πολύ ισχυρότερη απόδοση στις εκλογές απ ‘ό, τι στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Μια τρισδιάστατη συμμαχία με το FDP και τους Πράσινους, ωστόσο, φαίνεται αμέσως εφικτή με βάση την πορεία των αριθμών.

Το πρόβλημα με την αριθμητική είναι ότι είναι αφηρημένη. Με βάση το περιεχόμενο της συζήτησης και τις θεμελιώδεις διαφωνίες που αποκάλυψε, είναι δύσκολο να φανταστούμε τους Πράσινους να συμφωνούν με το FDP, τους συμμάχους της Μέρκελ στη CSU ή ακόμα και το Die Linke. Το να φέρει μαζί τον Λίντνερ και τον Έζντεμιρ για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία συνασπισμού είναι ένα έργο που θα δυσκολέψει ακόμα και τη Μέρκελ, παρά το ταλέντο της να καταφέρνει ασυνήθιστους συμβιβασμούς. Τόσο ο Έζντεμιρ όσο και η Βάγκενκνεχτ έδειξαν ότι είναι πολύ ριζοσπαστικοί για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον Σουλτς. Δεδομένου ότι τα μικρότερα κόμματα αγωνίζονται σε ένα διαιρεμένο έθνος, οδηγούνται στα άκρα των θέσεών τους. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να υποχωρήσουν μετά τις εκλογές και να παίξουν το παραδοσιακό παιχνίδι συνασπισμού. 

Ενώ οι γερμανικές εκλογές μπορεί να είναι βαρετές για εξωτερικούς παρατηρητές λόγω της έλλειψης κεντρικής σύγκρουσης, οι συνέπειές τους μπορεί να αποδειχθούν πιο συναρπαστικές. Ο κ. Κρίστιαν Όμπενταλ του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση που εδρεύει στο Λονδίνο ισχυρίστηκε ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία της Μέρκελ είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο. Θα ήταν, έγραψε,καλύτερο για τη γερμανική δημοκρατία απ ​​’ότι ένας νέος άγευστος «μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ της CDU και των Σοσιαλδημοκρατών γιατί η Μέρκελ θα πρέπει να συνεργαστεί με τα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης για συγκεκριμένα θέματα.

Η Γερμανία δεν είχε ποτέ μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση μειοψηφίας, και ένα τέτοιο πείραμα θα ήταν συναρπαστικό θέαμα. Τουλάχιστον, θα επέτρεπε στα μικρότερα κόμματα να επιδείξουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους στους ψηφοφόρους σε ένα τετραετές πολιτικό παιχνίδι υψηλού διακυβεύματος. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να φανταστούμε ότι η Μέρκελ θέλει να παίξει αυτό το παιχνίδι σε αυτή που μπορεί να είναι η τελευταία θητεία της στην εξουσία. Μπορεί να χρησιμοποιήσει την απειλή μιας μειοψηφικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για συνασπισμούς με τον Σουλτς, αλλά θα θελήσει να επεκτείνει την τρέχουσα, ασφαλή και βαρετή συμμαχία.

Εάν αποτύχει σε αυτό, η γερμανική πολιτική θα γίνει πολύ διασκεδαστική ως θέαμα και οι επόμενες εκλογές μπορεί να καταλήξουν πολύ πιο ανοικτές και λιγότερο προβλέψιμες από τις σημερινές. Το διαιρεμένο έθνος, σχετικά μικρό, όπως είναι, θα επικρατήσει τότε.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin