Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί τα χρηματιστήρια αδιαφορούν για τον Kim;

kim yong un smilingΤις τελευταίες μέρες τα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν να βρίσκουν και πάλι τον δρόμο τους, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά. Όπως αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, οι επενδυτές δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία στην περίπτωση μιας παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης, καθώς οι όποιες απώλειες καταγράφουν, αποδεικνύονται στο τέλος ευκαιρίες εισόδου.

Εξάλλου το ίδιο συνέβη και με την Συρία, το Ιράκ, αλλά και πρόσφατα με την Βόρειο Κορέα, με τους δυτικούς να αρκούνται προς το παρών μόνο σε μέτρα εμπορικού αποκλεισμού. Για πιο λόγο όμως οι επενδυτές επιδεικνύουν κάθε φορά αυτή την συμπεριφορά απέναντι στο ενδεχόμενο ενός πολέμου;

Εάν πάρουμε την περίπτωση της Βορείου Κορέας θα μπορούσαμε να πούμε ότι έγινε πολύ κακό για το τίποτα. Η εκτόξευση πυραύλου πριν από δύο εβδομάδες πάνω από την Ιαπωνία έπιασε την αεράμυνα της δεύτερης στον «ύπνο», ενώ η εκτόξευση βόμβας υδρογόνου την περασμένη εβδομάδα, οδήγησε σε λεονταρισμούς μόνο την διεθνή κοινότητα και κυρίως του Αμερικανού προέδρου. Κι επειδή κάθε τι που συμβαίνει στις αγορές έχει την εξήγηση του, ας δούμε παρακάτω μερικούς από τους λόγους για τους οποίους τα διεθνή χρηματιστήρια αδιαφορούν για τον Kim.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Βόρειος Κορέα δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, όπως συνέβη εξάλλου και στην περίπτωση του Ιράν και του Ιράκ, σύμφωνα και με τον γνωστό διεθνολόγο και στρατιωτικό αναλυτή δρ. Αθανάσιο Δρούγο. Πιθανόν η πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου να προβλέπει κι ως μέσο πίεσης απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία, την δημιουργία μιας τεχνητής έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας για εμπορικούς κι όχι μόνο λόγους.

Ο δεύτερος λόγος μπορεί να χαρακτηριστεί ως λίγο πολύ γνωστός και κοινός, καθώς ανά διαστήματα οι ΗΠΑ δημιουργούν εντάσεις ή πολέμους (πχ Γιουγκοσλαβία, Συρία κα) ώστε μεταξύ άλλων να πουλάνε και τα όπλα τους. Εξάλλου πρόσφατα οι ΗΠΑ δήλωσαν στην Ιαπωνία πως μπορούν να αγοράσουν (ουσιαστικά τους επιτρέπουν) προηγμένα οπλικά συστήματα προκειμένου να θωρακίσουν την άμυνα τους απέναντι στους βόρειο Κορεάτες. Και για του λόγου το αληθές, δηλαδή ότι μέρος των αιτιών που οι ΗΠΑ δημιουργούν τεχνική ένταση στην Βόρειο Κορέα, αποτελεί το γεγονός της απόδοσης του κλάδου αεροναυπηγικής και άμυνας του δείκτη S&P 500. Όπως παρατηρούμε στον παρακάτω πίνακα, η απόδοση του εν λόγο κλάδου σε ένα έτος (YTD) είναι η μεγαλύτερη με 23,90% με την αμέσως επόμενη να είναι αυτή του κλάδου των μηχανημάτων με 17,82%.

kimgr 1

-www.fidelity.com

Εξάλλου και το ίδιο το χρηματιστήριο της Νοτίου Κορέας δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα από την προοπτική ενός πολέμου στα σύνορα του. Ο δείκτης KOSPI συνέβαλε στα υψηλά δεκαετίας του MSCI Asia Pacific, καταγράφοντας πρόσφατα νέα ιστορικά υψηλά στις 2.453 μονάδες, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε και στο παρακάτω γράφημα.

kimgr 2

-www.investing.com

Αντίστοιχη όμως είναι η συμπεριφορά και του τοπικού νομίσματος (KRW) το οποίο μετά τις πιέσεις που δέχθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους, κατάφερε να ενισχυθεί στην συνέχεια έναντι του δολαρίου (βλ. παρακάτω γράφημα).

kimgr 3

-www.investing.com

Όπως μπούμε να διαπιστώσουμε από τα παραπάνω, οι επενδυτές ορθά δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία όσο αφορά την προοπτική ενός νέου πολέμου, αυτή την φορά στην Βόρειο Κορέα. Κι αυτό πέραν από τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, έγκειται και στο γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα που άμεσα πρόκειται να απασχολήσουν την επενδυτική κοινότητα. Κι αυτά δεν είναι άλλα από τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη, ΗΠΑ, και Ασία, όπου πλέον το φθηνό και άφθονο χρήμα δείχνει να εξαντλείται.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης

Χρημ/κος Αναλυτής

Σχετικα αρθρα

Ώρες σύγχυσης για εκλογές-μνημόνιο-Στο 8,5% το επιτόκιο των ομολόγων-Έκλεισαν ξανά οι αγορές για την Ελλάδα…

admin

Brexit: Χωρίς τέλος το βρετανικό σήριαλ, ο Τζόνσον επιμένει

admin

Η τελευταία… ζαριά του Τσίπρα

admin

XA:Νέα υψηλά σε μια χρονιά ρεκόρ

admin

XA: Τα μάτια της επενδυτικής κοινότητας στην άρση των μέτρων και στον τουρισμό

admin

«Ντρίπλες» Τσίπρα για αποφυγή σύγκρουσης με Eurogroup!

admin

Ρέντσι: Ένας νεαρός που βιάζεται

admin

Η Βρετανία πρέπει να προσφέρει περισσότερα χρήματα για ένα ομαλό Brexit

admin

Πώς να τα χάσετε όλα σε 2 εβδομάδες με προϊόντα UBS και Citigroup!

admin

Βενεζουέλα: Η ΕΕ έρμαιο μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας;

admin

Τι ακριβώς έκανε χθες ο Draghi

admin

Η Ευρώπη ακόμη μαλώνει για την Ελλάδα

admin

Tageszeitung: Να παραιτηθεί ο Σόιμπλε, δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα

admin

Ζήτημα χρόνου ένας συμβιβασμός Ρώμης-Βρυξελλών

admin

Έτοιμοι για… πάρτι οι λαθρέμποροι καυσίμων!

admin

Ξαφνικά «γκάζια» για έξοδο στις αγορές!

admin

Πόσο κοστίζει να ζει κανείς σαν μεγιστάνας

admin

Κυβέρνηση Μέρκελ: Θετικός απολογισμός αλλά με αστερίσκους

admin