Image default
Πρώτο Θέμα

Παράδοση στη Νορβηγία οι κυβερνήσεις μειοψηφίας

Η νορβηγική αντιπολίτευση είχε δυσκολίες να πείσει τους πολίτες ότι είναι σε θέση να βελτιώσει τη ζωή των Νορβηγών. Για έναν απλό λόγο: Η χώρα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index). Τα 5,23 εκατομμύρια Νορβηγών καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις στην κατάταξη για το επίπεδο διαβίωσης, ικανοποίησης και δημοκρατίας.

Οι δημοσκοπήσεις στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα αντικατοπτρίζουν την αναποφασιστικότητα των ψηφοφόρων. Τόσο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (AP) όσο και το συντηρητικό (Η) διεκδικούν ποσοστό γύρω στο 30%. Θα πρέπει συνεπώς να αναζητήσουν κυβερνητικό εταίρο. Σύμφωνα με τον νορβηγό πολιτικό επιστήμονα Γιοχάνες Μπεργκ από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Όσλο, η “αποστολή” αυτή δεν είναι και τόσο εύκολη, μιας και υπάρχουν πλήθος μικρότερων κομμάτων που εκπροσωπούν ομάδες όπως τους αγρότες ή τους χριστιανούς. Δύσκολα καταλήγουν σε συμφωνία τα μικρά κόμματα κι έτσι είναι εξαιρετικά σπάνιο να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας, καταλήγει ο ειδικός.

Δεν επιτρέπεται η διάλυση της Βουλής

Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η χώρα κυβερνήθηκε περισσότερες φορές από κυβερνήσεις μειοψηφίας από ότι πλειοψηφίας. Έτσι την τελευταία τετραετία δύο μικρότερα κόμματα, το χριστιανικό KRF και το φιλελεύθερο Venstre, στήριξαν με τη ψήφο τους την κυβέρνηση συνεργασίας Συντηρητικών (Hoyre) και των ακροδεξιών (FRP). Η πιθανότητα ανανέωσης της λαϊκής εντολής στον τετραμερή κυβερνητικό συνασπισμό θεωρείται μικρή, επειδή σε ζητήματα όμως η μετανάστευση ήταν αδύνατη η γεφύρωση του χάσματος που χώριζε το χριστιανικό κόμμα και τους ακροδεξιούς. Όμως και το αντιπολιτευτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα είχε το ίδιο πρόβλημα αν επικρατήσει στις σημερινές εκλογές.

Η ιδιαιτερότητα του πολιτικού συστήματος στη Νορβηγία είναι ότι δεν επιτρέπεται η διάλυση του κοινοβουλίου της χώρας, τονίζει ο πολιτικός επιστήμονας Γιοχάνες Μπεργκ και εξηγεί: “Σε περίπτωση κυβερνητικού αδιεξόδου δεν προκηρύσσονται εκλογές. Τότε καλούνται άλλα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Έτσι απλά”.

Τετραπλασιασμός των εισοδημάτων από τη δεκαετία του ΄60

Από τότε που εντοπίστηκαν στην Νορβηγία αποθέματα πετρελαίου στη δεκαετία του ΄60, η χώρα ζει στο σύνολό της πολύ καλύτερα από παλιά. Το δημόσιο επένδυσε στην Παιδεία, την Υγεία, τις Συγκοινωνίες και την Οικονομία. Την ίδια στιγμή βελτιώθηκε εντυπωσιακά το επίπεδο ζωής των πολιτών, αφού το εισόδημα τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια. Ιδιοκτησία, τετρακίνητα οχήματα, σκάφος και εξοχικό θεωρούνται πλέον δεδομένα για τους περισσότερους πολίτες. Γεγονός πάντως είναι ότι οι Νορβηγοί γκρινιάζουν λίγο για την κυβέρνησή τους. Έτσι δεν αποκλείεται οι πολίτες να ψηφίσουν για μια ακόμα φορά υπέρ ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου από το οποίο θα προκύψει και πάλι κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin