Image default
Πρώτο Θέμα

Οι Γερμανοί προτιμούν το φθηνό

Το μότο “η τσιγκουνιά είναι μαγκιά” είχε αρχίσει να χάνει τη μαγεία του στη Γερμανία. Λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας οι Γερμανοί αποδείχθηκαν γενναιόδωροι με τις αγορές τους. Ξεκίνησαν να αγοράζουν και πάλι πιο συχνά προϊόντα από τα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ και σπανιότερα από τα discounter. Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις, η ποιότητα είναι πιο σημαντική γι’ αυτούς από ό,τι η τιμή. Το περιοδικό “Το εμπόριο” ωστόσο σχολίασε πρόσφατα ότι “το μότο “η τσιγκουνιά είναι μαγκιά” ισχύει σήμερα περισσότερο απ’ όσο ποτέ άλλοτε” και παραπέμπει στα γερμανικά εκπτωτικά σούπερ μάρκετ.

Αγορές στα είδη τροφίμων

Πράγματι οι Γερμανοί αρχίζουν να προτιμούν και πάλι το φθηνό. Παραδείγματος χάρη όσον αναφορά την αγορά τροφίμων, το 2016 τα κλασικά σούπερ μάρκετ σημείωσαν ξεκάθαρα μεγαλύτερους τζίρους απ’ ό,τι τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ. Φέτος όμως τα discounter παίρνουν το προβάδισμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Καταναλωτικών Ερευνών GfK, τους πρώτους πέντε μήνες του 2017 αύξησαν τους τζίρους τους κατά 4,9%. Τα παραδοσιακά σουπερ μάρκετ δεν κατάφεραν να τα συναγωνιστούν. Παρόλα αυτά σημείωσαν κι αυτά μία αύξηση της τάξεως των 2,8%. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πάλευαν για να μην χάσουν τους τζίρους τους ενώ τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να καταφέρουν να ανακτήσουν την παλιά τους δύναμη. Επένδυσαν δισεκατομμύρια στον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων, έκαναν ελκυστικές προσφορές για τους νέους ηλικιακά πελάτες και το Aldi άρχισε να κάνει όλο και πιο συχνά προσφορές στα επώνυμα προϊόντα. Το φθηνό είναι ελκυστικό…

Ο ενθουσιασμός των Γερμανών για τις προσφορές στα είδη του εμπορίου κλωστοϋφαντουργίας και ενδυμάτων είναι ακόμα πιο έκδηλος. Τη στιγμή που οι περισσότεροι στον κόσμο της μόδας διαμαρτύρονται για τη μείωση του τζίρου τους, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες μπουτίκ όπως και οίκοι μόδας με μεγάλη παράδοση στο χώρο να αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, οι φθηνές αλυσίδες ρουχισμού όπως το KiK, το Primark και το H&M ανοίγουν συνεχώς νέα υποκαταστήματα. Τα εκπτωτικά καταστήματα Designer-Outlet Saks Off 5th που ανήκουν στην μητρική εταιρεία του Kaufhof HBC αρχίζουν προχωρούν σε νέο δυναμικότερο ανταγωνισμό στις μεγάλες πόλεις. Περίπου 40 εκπτωτικά καταστήματα θα ανοίξουν τα επόμενα χρόνια στους πεζόδρομους της Γερμανίας. “Ιδέες που φέρνουν την τιμή στο επίκεντρο, προτιμούνται από τους καταναλωτές”, επισημαίνει ο Γιόαχιμ Στούμπφ από τη συμβουλευτική εταιρεία ΒΒΕ του Μονάχου. Κυρίως οι κλασικοί έμποροι μόδας πρέπει να φοβούνται ότι θα χάσουν τους τζίρους τους γιατί λόγω των νέων ιδεών, όπως π.χ. η Saks Off 5th, οι πωλήσεις τους θα μειωθούν κατά πολύ. “Η ώθηση του ανταγωνισμού στο εμπόριο των ειδών κλωστοϋφαντουργίας και ενδυμάτων στη Γερμανία θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη”, αναφέρει ο Στούμπφ.

Η αγάπη των Γερμανών για τις προσφορές και τις εκπτώσεις δεν τελειώνει. Για την ώρα ανοίγουν non-food discounter, μαγαζιά με φθηνά σχολικά ή απορρυπαντικά για παράδειγμα, όλο και περισσότερα. Αυτά είναι τα καταστήματα όπως τα Tedi, τα Action, τα MacGeiz και τα Black.de που προσφέρουν διάφορα εμπορεύματα σε μεγάλη ποικιλία, από διακοσμητικά και σαμπουάν μαλλιών μέχρι και γλυκά. Αυτές οι αλυσίδες καταστημάτων αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Μόνο το Tedi έχει στόχο φέτος να ανοίξει κατά μέσον όρο τρία νέα καταστήματα την εβδομάδα, δήλωσε μέλος της διεύθυνσης στην οικονομική εφημερίδα του Ντίοσελντορφ Handelblatt.

Σχετικα αρθρα

Διχάζει τους βουλευτές η συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου

admin

Η Ευρώπη σκέφτεται νέους τρόπους για τον πονοκέφαλο του χρέους

admin

Αναλυτικά οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό – Ποια επιδόματα επηρεάζονται – Υπεγράφη η απόφαση

admin

Απότομο «φρένο» στη γερμανική ανάπτυξη

admin

Δεν είναι σίγουρο ότι η ΕΕ θα θελήσει να διευκολύνει ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit

admin

«Ντέιβιντ Αϊνχορν: Ο νέος Μίδας των hedge funds»

admin

H Deutsche Bank αφήνει πίσω το αμαρτωλό παρελθόν της

admin

Το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων και το τέλος του χρόνου …

admin

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο των 216 σελίδων…

admin

DW: Εν όψει αρνητικών επιτοκίων και για μικροκαταθέτες;

admin

Αυξήσεις αντικειμενικών στο 60% των ζωνών, μειώσεις στο 23% -Αλλαγές σε τουριστικές περιοχές

admin

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας ξεκίνησαν τον πόλεμο με την Ευρώπη

admin

Bloomberg: Όλες οι χώρες να ξεχάσουν τη «γρήγορη ανάκαμψη»

admin

BofA:Θετική εξέλιξη οι εκλογές

admin

Η Ευρώπη είναι πολύ εκτεθειμένη στην Ιταλία…

admin

Το New Deal για οφειλέτες και… η τρόικα

admin

Το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους διεθνείς οίκους

admin

Το πολύπλοκο παιχνίδι των ιταλικών ομολόγων πριν από τη θύελλα

admin