Image default
Πρώτο Θέμα

Η επιστροφή της Πορτογαλίας είναι μόνο η αρχή

lisbon stuffΕάν υπάρχει ένα σύμβολο του εύρους της ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ, είναι η Πορτογαλία. Το 2011, χρειάστηκε να αποδεχτεί ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης με τιμωρητικούς όρους.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα αυτό, η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη έχουν επιστρέψει. Σαν να σηματοδοτεί το επίτευγμα, η S&P Global Ratings μόλις αύξησε τη βαθμολογία της Πορτογαλίας σε επενδυτικό βαθμό.

Αυτή η επιτυχία είναι πραγματική – αλλά για να διαρκέσει θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά. Το τραπεζικό σύστημα αγωνίζεται κάτω από το βάρος των μη αποδοτικών δανείων, τα οποία συμπιέζουν την πίστωση των καλών δανειοληπτών. Η κυβέρνηση περικόπτει έργα κεφαλαίου για να αυξήσει τις καθημερινές της δαπάνες. Αυτά και άλλα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου η Πορτογαλία να μετατρέψει μια κυκλική ανοδική πορεία σε ταχύτερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η Πορτογαλία επενδύει πολύ λίγο για πολύ καιρό – και για τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, όχι βελτιωθεί. Με τη σειρά της, η έλλειψη επενδύσεων έχει αναχαιτίσει την καινοτομία. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η συνολική παραγωγικότητα των παραγόντων (η οποία μετρά την αποτελεσματικότητα του κεφαλαίου και της εργασίας) μπορεί στην πραγματικότητα να έχει μειωθεί.

Ένα μέτρο θα ήταν για τις πορτογαλικές τράπεζες να στηρίξουν την ανάπτυξη νέων δυναμικών εταιρειών. Η ευκαιρία υπάρχει. Η Λισαβόνα έχει καταστεί κέντρο τεχνολογικής βιομηχανίας της Ευρώπης: η ετήσια Σύνοδος Κορυφής Διαδικτύου είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του είδους στον κόσμο. Ωστόσο, αντί να κοιτάζουν προς τα εμπρός, οι πορτογαλικές τράπεζες εξακολουθούν να ασχολούνται με τα επισφαλή δάνεια του παρελθόντος. Η κυβέρνηση έχει κάνει μια αρχή σε αυτό, αλλά θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενθαρρύνει τακτικές πτωχεύσεις, αναδιαρθρώσεις και διαγραφές.

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να επενδύσει περισσότερο σε υποδομές. Με το δημόσιο χρέος περίπου στο 130 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος, η Λισαβόνα έχει ελάχιστη ελευθερία ελιγμών: Περισσότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες θα απαιτήσουν αυστηρότερο έλεγχο άλλων δαπανών. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα και η κυβέρνησή του έχουν κάνει το αντίθετο. Ορισμένοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, για παράδειγμα, έχουν λάβει μισθολογικές αυξήσεις, παρόλο που τα εισοδήματά τους είναι υψηλότερα από ό, τι στον ιδιωτικό τομέα. Εν τω μεταξύ, το 2016, οι δαπάνες για υποδομές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους σε περισσότερα από 20 χρόνια.

Η Πορτογαλία σημείωσε αξιοσημείωτη ανάκαμψη, αλλά η Λισαβόνα δεν μπορεί να χαλαρώσει. Η περαιτέρω πρόοδος απαιτεί περισσότερες επενδύσεις, ισχυρότερες τράπεζες και το σωστό είδος δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σχετικα αρθρα

Η επανεμφάνιση του ιού «ψαλιδίζει» τις ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας

admin

Η προσφυγική κρίση μπορεί να σπείρει τον όλεθρο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

admin

Ο πολιτικός μαραθώνιος της Γαλλίας

admin

Τράπεζες:Σωτηρία …made in Italy;

admin

Πώς μια κακή κατάσταση στην Κορέα μπορεί να γίνει χειρότερη

admin

Η Βρετανία ετοιμάζεται να πει στον κόσμο ότι «το Brexit δε σημαίνει Brexit»

admin

Ψήφιση μέτρων και «κόφτη Σοιμπλε» απαιτούν οι Βρυξέλλες

admin

Η Wall Street κάνει λάθος για τα αρνητικά επιτόκια

admin

Γιατί πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματικοί άγγελοι…

admin

WSJ: Αγκάθια στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, όποιος κι αν νικήσει στις εκλογές

admin

Δεν κάνει πίσω ο Ντράγκι για το πλαφόν στα έντοκα

admin

Ζυμώσεις για χρονική μετάθεση του Brexit

admin

Ελληνικές συντάξεις – συμφωνία ή μη συμφωνία

admin

Brexit: Χωρίς τέλος το βρετανικό σήριαλ, ο Τζόνσον επιμένει

admin

SZ: Η Κομισιόν προτείνει ευρωομόλογο από την… πίσω πόρτα

admin

Πώς μπορεί η ΕΕ να καταρρεύσει το 2016

admin

Οι καταλανοί αυτονομιστές βρίσκονται στον δρόμο της αποτυχίας

admin

Η πίεση στη Μέρκελ για το προσφυγικό γίνεται αισθητή

admin