Image default
Πρώτο Θέμα

Η Μέρκελ προχωρά με σιγουριά προς την τέταρτη θητεία

angie whateveringΌλοι γνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στη Γερμανία. Κανείς δεν είναι τόσο σίγουρος για την έκβαση.

Με την εξαίρεση ενός πολιτικού σεισμού, οι κάλπες θα φέρουν την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία για την τέταρτη θητεία που κάποτε είχε αποφασίσει ποτέ να μην επιδιώξει. Πολύ λιγότερο βέβαιο είναι το σχήμα και η σύνθεση του κυβερνώντος συνασπισμού που θα πρέπει να σχηματίσει στη συνέχεια.

Η εκστρατεία έχει έλλειψη ενέργειας ή μεγάλες εκπλήξεις. Έτσι τη σχεδίασε η κα Μέρκελ. Με την έντονη ανάπτυξη της οικονομίας, την ανεργία στο 4% και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παράγει αυξανόμενα δημοσιονομικά πλεονάσματα, η καγκελάριος ζητά από το εκλογικό σώμα να υποστηρίξει το status quo. Σύμφωνα με έρευνες της κοινής γνώμης, η συντηρητική ομάδα CDU/CSU θα εξασφαλίσει περίπου το 37% των ψήφων. Μετά από μια κακή εκστρατεία, η στήριξη προς τους Σοσιαλδημοκράτες υπό την ηγεσία του Μάρτιν Σουλτς βρίσκεται μόλις λίγο πάνω από το 20 τοις εκατό.

Η διεξαγωγή της εκστρατείας – ως επί το πλείστον ευγενική και λογική – έρχεται σε αντίθεση με τα γεγονότα αλλού, είτε μιλάμε για την πολιτική μέσω Twitter του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ή είτε για το χάος της Βρετανίας του Brexit. Έχοντας δουλέψει τόσο σκληρά για να αποκατασταθεί ως «κανονική» δημοκρατία, η Γερμανία μπορεί να φαίνεται σχεδόν μη φυσιολογική για την ομαλότητα της. Οι επικίνδυνες γκάφες του κ. Τραμπ παρέχουν έναν ισχυρό λόγο για τους γερμανούς να ψηφίσουν την προσεκτική σταθερότητα ενός ηγέτη που έχει παρουσιαστεί ως μητέρα του έθνους.

Θα ήταν λάθος να φανταστούμε ότι η Γερμανία είναι εντελώς αλώβητη σε αναταραχές όπως αλλού. Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η απροκάλυπτα ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία θα εξασφαλίσει περίπου το 10 τοις εκατό των ψήφων. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του AfD θα σηματοδοτήσει μια κλίση προς τα δεξιά από τον μελετημένο κεντρισμό της κ. Μέρκελ. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η ριζοσπαστική δεξιά θα έχει εξασφαλίσει έδρες στη Bundestag.

Το χάος που ακολούθησε την εισροή περίπου ενός εκατομμυρίου μεταναστών, όταν η κ. Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα του έθνους το 2015, έχει υποχωρήσει. Οι συνέπειες δεν έχουν κάνει το ίδιο. Η κ. Μέρκελ κερδίζει ευρέως έπαινο για την υποδοχή των προσφύγων από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Ωστόσο, ενώ υπερηφανεύονται για τον ανθρωπισμό της καγκελάριου, οι περισσότεροι ψηφοφόροι επιμένουν ότι η μετανάστευση σε μια τέτοια κλίμακα δεν μπορεί να επιτραπεί να ξανασυμβεί. Η Γερμανία έχει επίσης ανθρώπους που έχουν μείνει πίσω – σε μέρη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το AfD είναι πιθανό να φτάσει πάνω από το 20 τοις εκατό.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν χτυπηθεί σε δύο τομείς. Η κ. Μέρκελ, που ποτέ δεν είχε βασανιστεί με ιδεολογίες, έχει προβεί σε ιδιοκτησία ορισμένων από τις ιδέες του εταίρου του συνασπισμού της. Και παρ’ ότι ήταν ενεργητικός, ο κ. Σουλτς απέτυχε να προβάλει τον εαυτό του ως μελλοντικό καγκελάριο. Εάν τα αποτελέσματα για το SPD αποδειχθούν τόσο άσχημα όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πολλοί στο κόμμα φοβούνται ότι θα αντιταχθεί στην ανανέωση του συνασπισμού.

Αυτό θα άφηνε την κα Μέρκελ με το βασανιστικό καθήκον της οικοδόμησης ενός συνασπισμού με τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες, τους Πράσινους ή και τους δύο. Έχει αποκλείσει συμφωνίες με του AfD ή τους μετακομμουνιστές αριστερούς του Die Linke. Το κατά πόσον είναι δυνατός ένας συνασπισμός θα εξαρτηθεί από την ακριβή κατανομή ανά έδρα στο αναλογικό σύστημα της χώρας και αν το SPD θα διακινδυνεύσει μια δεύτερη αναμέτρηση.

Τούτου λεχθέντος, η προοπτική μιας σχετικά σταθερής κυβέρνησης και έμπειρης ηγεσίας στο πιο ισχυρό έθνος της Ευρώπης είναι μια σπάνια αχτίδα φωτός σε ένα ζοφερό γεωπολιτικό τοπίο. Η επίμονη υπεράσπιση της κυρίας Μέρκελ για τις φιλελεύθερες, διεθνιστικές και δημοκρατικές αξίες είναι ευπρόσδεκτη σε αντίθεση με τον στενό εθνικισμό που παρατηρείται στην Ουάσινγκτον. Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν ως πρόεδρος της Γαλλίας παρέχει την ευκαιρία να αποκατασταθεί η συνοχή της ΕΕ. Οι γερμανοί εξακολουθούν να αποδέχονται πλήρως ότι η εθνική ασφάλεια και ευημερία εξαρτώνται από την τάξη αλλού. Εκεί βρίσκεται το καθήκον της κας Μέρκελ για την τέταρτη θητεία. Πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει ρίσκα.

Σχετικα αρθρα

Panama Papers: Πώς οι πλούσιοι και διάσημοι του κόσμου κρύβουν τα λεφτά τους

admin

JPMorgan: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

admin

Το «βρώμικο» παιχνίδι των funds εναντίον των ελληνικών τραπεζών

admin

Ο οδικός χάρτης των αποκρατικοποιήσεων

admin

Alpha Bank: Πώς από το Brain Drain θα περάσουμε στο Brain Gain

admin

Το δημόσιο σύστημα υγείας NHS «στο χείλος της κατάρρευσης»

admin

Ο χειρότερος Δεκέμβρης μετά το 2002 για τις ευρωπαϊκές μετοχές

admin

Παγκόσμια οικονομία: Η άνοιξη σπάει την πολιτική καταιγίδα;

admin

Ευρώπη δεν είναι μόνο το Άμστερνταμ και το Παρίσι

admin

Ρωγμές εμφανίζονται στις γερμανικές υποδομές

admin

Ερντογάν: Εδώ είναι Ισταμπούλ, όχι Κωνσταντινούπολη

admin

Ο νέος Καναδάς του νέου Τρουντώ

admin

Mειωμένες οι τραπεζικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Οκτώβριο

admin

Ο Πρόεδρος Ήλιος: Ο Μακρόν λουστράρει την προεδρική του εικόνα

admin

Δεμένα… τα χέρια του Ντράγκι

admin

Πώς η Netflix των 129 δισ. δολ. παραλίγο να πουληθεί στην Amazon για… 16 εκατ. δολάρια

admin

Bloomberg: Η Γερμανία θα πιέσει Ελλάδα και Τουρκία να ξαναρχίσουν διάλογο για τα ενεργειακά

admin

Trump και Putin, σπίτια σας

admin