Image default
Πρώτο Θέμα

Πρώτη αλλά αποδυναμωμένη η Μέρκελ, πανωλεθρία για το SPD, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μοναδικός πιθανός σχηματισμός είναι η αποκαλούμενη «συμμαχία Τζαμάικα», που περιλαμβάνει το CDU-CSU, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους.

Το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις γερμανικές εκλογές, αποσπώντας το 33% της ψήφου σύμφωνα με τα έως τώρα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών ARD και ZDF.

Ωστόσο, η πρωτιά ήλθε με κόστος, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους (CDU-CSU) χάνουν σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με τις κάλπες του 2013, όταν είχαν αναδειχτεί πρώτη δύναμη με 41,5%.

Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πέφτουν σε νέο ιστορικό χαμηλό, κερδίζοντας λιγότερο από το 21% ψήφων. Πρόκειται για κατρακύλα περίπου πέντε μονάδων σε σχέση με το 2013.

Αντίθετα, το ξενοφοβικό και ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική Γερμανία φαίνεται να αναδεικνύεται εύκολα τρίτη δύναμη, με 13,2%, και μπαίνει για πρώτη φορά στην κάτω Βουλή. Οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD.

Στο 10,4% βρίσκονται οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στο 9%, ξεπερνώντας τις δημοσκοπικές προσδοκίες. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) βρίσκεται κι αυτό στη ζώνη του 9%.

Δύσκολος γρίφος η επόμενη κυβέρνηση

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην πιθανή σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να σταθεί αυτοδύναμα.

Με δεδομένο SPD έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανανέωσης του μεγάλου συνασπισμού με την κ. Μέρκελ, και ουδείς θέλει να συνεργαστεί με το AfD, μοναδικός πιθανός σχηματισμός είναι η αποκαλούμενη «συμμαχία Τζαμάικα», που περιλαμβάνει το CDU-CSU, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους.

Βγαίνουν τα νούμερα, ίσως όχι η πολιτική

Αριθμητικά η τρικομματική «Τζαμάικα», που ονομάζεται έτσι λόγω των χρωμάτων των κομμάτων, αρκεί για πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές προβλέπεται να λάβουν περίπου 219 έδρες, τη στιγμή που η νέα Μπούντεσταγκ αναμένεται να αποτελείται από περισσότερες από 620. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αποσπούν περίπου 70 έδρες και οι Πράσινοι περισσότερες από 60.

Όμως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ελάχιστα κοινά σημεία, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Οι πρώτοι είναι κάθετα αντίθετοι σε προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη και σε περαιτέρω κοινοτικοποίηση των ευθυνών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Τυχόν συνεργασία τους με την κ. Μέρκελ, ειδικά εάν αναλάβουν κάποιο κομβικό υπουργείο, θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα και στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Αντίθετα, οι Πράσινοι είναι υπέρ της εμβάθυνσης της ΕΕ.

Με αυτά τα δεδομένα μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στα τρία κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι ο 2013, όταν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες εν πολλοίς συμφωνούσαν σε πολλά ζητήματα, χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση.

Σχετικα αρθρα

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin