Image default
Πρώτο Θέμα

Τράπεζες: Νέα πτώση και… ελπίδες από Μ.Stanley

bankssssssssssssssssΝέα βουτιά των τραπεζικών μετοχών σήμερα στο Χρηματιστήριο.

Με την έναρξη της συνεδρίασης το κακό κλίμα των ημερών συνεχιστικέ με αποτέλεσμα οι μετοχές των τραπεζών να κινηθούν έντονα πτωτικά . Αξίζει να σημειωθεί εκείνη της τράπεζας Αττικής σημείωνε την πρώτη ώρα διαπραγμάτευσης πτώση της τάξης του 15,25%!

Αλλά και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές κατέγραφαν απώλειες άνω του 10%. Στην συνεχεία η αγορά εξομαλύνθηκε από κάποιας μορφής αντίδραση καθώς συμφώνα με καλά πληροφορημένες πηγές κάποια μικρά ξένα funds προέβηκαν σε συγκρατημένες αγορές σε ελκυστικά επίπεδα τιμών.

 Στην υπόλοιπη αγορά τραγική είναι η εικόνα της πάλε ποτέ κραταιής Marfin του εκλιπόντος Α.Βγενοπουλου την τιμή της  μετοχής της να είναι κάτω από τα 10 λεπτά του Ε η μια !!!!

Το μεσημέρι  ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,61% στις 730,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 95 εκατ. ευρώ.  Πτώση 1,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.928,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 7,81% στις 725,62 μονάδες.

 Μπορεί ο τραπεζικός δείκτης να έχει χάσει ήδη το 1/4 της αξίας του μόνο τον Σεπτέμβριο, με την Πειραιώς να οδηγεί αυτή τη “βουτιά” των αποτιμήσεων σε χαμηλά εξαμήνου, αλλά τα ζητήματα που έχουν ανοίξει δύσκολα μπορεί να κλείνουν, εξομαλύνοντας λίγο τις ανησυχίες της αγοράς.

 Η αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων έχει περιορισθεί -με τις τρέχουσες τιμές- για την Αlpha Βank στα 2,62 δισ., για την Εθνική στα 2,42, για τη Eurobank στo 1,43 και χαμηλότερα και του ενός δισ. ευρώ (!) η χρηματιστηριακή αξία για την Πειραιώς. Συνολικά λιγότερα από 7,5 δισ. (!!) και οι 4 συστημικοί όμιλοι, όταν η Coca Cola αποτιμάται 10,33 και ο ΟΤΕ 5,05 δισ. ευρώ.

Oι ανησυχίες τροφοδοτούνται από… παντού. Ο κλάδος έχει μπροστά του τα stress test, μαζί με την αναθεώρηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (Troubled Asset Review), την στοχοθετημένη αναθεώρηση των εσωτερικών μοντέλων και την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων σε σχέση με τις προβλέψεις (ΔΠΧΑ 9). Και μπορεί όλες αυτές οι διαδικασίες να αποκαταστήσουν λεπτομερώς και επαρκώς τη διαφάνεια, αλλά μέχρι να κλείσουν η αβεβαιότητα θα “χτυπήσει” κόκκινο.

Morgan Stanley

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επισπεύσει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών τον Φεβρουάριο του 2018, γεγονός που υποδηλώνει μια εμπροσθοβαρή διαδικασία έναντι της υπόλοιπης διαδικασίας της ΕΕ, όπως σημειώνει η Morgan Stanley σε νέο updated σημείωμα προς τους πελάτες της, μετά τις αναφορές για τις νέες προθέσεις του Μάριο Ντράγκι.

Μια τέτοια κίνηση, όπως σημειώνει, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο διενέργειας AQR. H ΜS τονίζει ότι σε πρόσφατο note της μετά το ταξίδι της στην Αθήνα όπου συνάντησε τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, είχε υπογραμμίσει πως δεν εκτιμά ότι χρειάζεται οι ελληνικές τράπεζες να υποβληθούν σε AQR.

Ωστόσο η MS αναγνωρίζει ότι η πίεση για AQR οφείλεται ολοκληρωτικά στην άποψη του ΔΝΤ, η οποία όπως φαίνεται αποτελεί μέρος της stand-by agreement που ενέκρινε το Ταμείο τον Ιούλιο. Πάντως, όπως σημειώνει, η διεξαγωγή stress tests  πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος, μαζί με την αξιολόγηση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού (Troubled Asset Review), την αξιολόγηση των εσωτερικών μοντέλων (Τargeted Review of Internal Models) και την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9), οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξεταστεί επαρκώw και η διαφάνεια σε αυτούς του πυλώνες θα προσφέρει ηρεμία.

Σε ότι αφορά το ταμπλό, η MS σημειώνει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποστεί ισχυρό sell off τις δύο τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας του θορύβου γύρω από το AQR καθώς και του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών το οποίο ενίσχυσε τους φόβους σχετικά με την πρόοδο για μια βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη.

Το φιλικό προς την  αγορά FDP, καθώς και μέρος του CDU / CSU, αντιτίθενται στην βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης, ενώ σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το FDP πιθανόν να επιμείνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει εγκαταλείψει το ευρώ.

Οι τραπεζικές μετοχές, όπως τονίζει, διαπραγματεύονται με  όρους TBV στο 0,14-0,35 με βάση τις εκτιμήσεις του 2018, πλησιάζοντας το κατώτατο σημείο του εύρους διαπραγμάτευσης σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Η Morgan Stanley καταλήγει ότι διατηρεί τη σύσταση equal-weight για τις ελληνικές τράπεζες καθώς η ανάκαμψη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα μετά τη μείωση του όγκου των NPEs παραμένει ασαφής, ωστόσο όπως τονίζει, οι τρέχουσες αποτιμήσεις δείχνουν ότι οι τράπεζες είναι υπερπουλημένες, την στιγμή που οι ειδήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων δεν αποτελούν κάτι καινούργιο ή διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε το προηγούμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η MS διατηρεί την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,90 ευρώ, της Eurobank στα 0,90 ευρώ, της Εθνικής στα 0,40 ευρώ και της Πειραιώς στα 5,20 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει την Αμερική να κυβερνηθεί ξανά

admin

Deutche Welle: Η απομείωση του ελληνικού χρέους θα γίνει εντός του 2018

admin

Το Brexit της Τερέζα Μέι πάντα θα ήταν σκληρό

admin

Μαθήματα από την πιστωτική κρίση

admin

Πιάνει δουλειά ο γαλλο-γερμανικός άξονας

admin

Τα ελληνικά Capital Controls είναι δίκαια;

admin

Η Γερμανία πολεμά τα φαντάσματα του παρελθόντος της

admin

Citi: Ηρακλής και ανάπτυξη τα «κλειδιά» για περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας

admin

Βενεζουέλα – Τουρκία, νέα συμμαχία;

admin

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

admin

Η Λε Πεν δεν πρέπει να βασίζεται στα λεφτά του Πούτιν

admin

«Κόκκινα» δάνεια: Τι ζητούν οι θεσμοί για την πρώτη κατοικία

admin

DW: Τέλος της κρίσης και των μνημονίων το 2018;

admin

Τι επιζητεί πραγματικά η Κίνα; Tην παγκόσμια ηγεμονία!

admin

Οι ελληνικές συζητήσεις στο ΔΝΤ στο επίκεντρο, με τους αναλυτές να βλέπουν τη συμφωνία να παίρνει μήνες

admin

Wall Street:Ταύροι ή αρκούδες;

admin

Διστακτικοί και απαισιόδοξοι εφέτος τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές

admin

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά όχι και συμφωνία

admin