Image default
Πρώτο Θέμα

Ντράγκι: η ανάκαμψη της ευρωζώνης μπορεί να αντέξει το Brexit και τη Βόρεια Κορέα

Draghi 2332701bΟ Μάριο Ντράγκι εξέδωσε μια αισιόδοξη αξιολόγηση της οικονομικής ανάκαμψης της ευρωζώνης, χαιρετίζοντας αυτό που παρουσίασε ως αντοχή σε απειλές όπως η Βόρεια Κορέα και διαταραχές όπως το Brexit.

Ωστόσο, συνέστησε την προσοχή προτού τερματιστεί η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της περιοχής.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ισχυρίστηκε ότι η δυναμική της ανάκαμψης, η οποία σημείωσε αύξηση 2,3% το δωδεκάμηνο έως τον Ιούνιο, σήμαινε ότι η ευρωζώνη δεν ήταν πλέον τόσο ευάλωτη όσο και πριν σε εξωτερικά σοκ.

«Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αποκομίσει 17 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και οι πιο πρόσφατες πληροφορίες δείχνουν ότι η δυναμική θα συνεχιστεί», δήλωσε ο κ. Ντράγκι στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς χαρακτήρισε την ανάκαμψη «σταθερή και σε ευρεία βάση σε όλες τις χώρες και τομείς της ζώνης του ευρώ».

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι εσωτερικοί παράγοντες όπως η αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών, η αύξηση των επενδύσεων «με την ώθηση των πολύ ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης» και η μείωση της ανεργίας σε ένα χαμηλό οκτώ ετών στο 9,1% προκάλεσαν την ανάκαμψη. Ως αποτέλεσμα, είπε, η ευρωζώνη είναι «πιο ισχυρή και ανθεκτική στις δυσμενείς εξωτερικές επιρροές».

Η ευρωζώνη, άλλοτε βυθισμένη σε στασιμότητα και απειλούμενη από μια φαύλη αποπληθωριστική σπείρα, ήταν η αναπάντεχη ιστορία οικονομικής επιτυχίας του 2017.

Ως απάντηση στην ισχυρότερη ανάπτυξη, η ΕΚΤ πρόκειται να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος και σε συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης τον επόμενο μήνα αναμένεται να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την κλιμάκωση του ρυθμού μείωσης των αγορών ενεργητικού των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια καθ ‘όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους στα τρέχοντα πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα του 0% για το βασικό επιτόκιο και μείον 0,4% για το επιτόκιο των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η οικονομία ήταν τώρα αρκετά ισχυρή ώστε να επιβιώσει από ένα σοκ, όπως μια επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης ή αυξημένες εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα, η οποία συγκρούεται όλο και περισσότερο με τις ΗΠΑ και τους γείτονές της σε σχέση με τα πυρηνικά και τα πυραυλικά της προγράμματα.

«Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές τώρα», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Μια εξωτερική αλλαγή των συνθηκών σίγουρα δεν θα έχει το ίδιο αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε πριν από μερικά χρόνια.»

Προσέθεσε ότι οι περισσότερες εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών- θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα σοκ από το Brexit, παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για πολλές εταιρείες της ευρωζώνης.

«Οι κίνδυνοι από το Brexit είναι αρκετά περίπλοκοι για να αξιολογηθούν και πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική συμφωνία. Καθώς περνά περισσότερος χρόνος, οι περισσότερες οικονομίες προσαρμόζονται στην κατάσταση», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Εφόσον υπάρξει αρκετός χρόνος, και εφόσον δε ληφθούν σοβαρά ρίσκα διαχείρισης, αυτοί οι κίνδυνοι είναι διαχειρίσιμοι.»

Αρνήθηκε να δώσει ενδείξεις για το τι θα συμβεί με το QE κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου στην ΕΚΤ, λέγοντας ότι ήταν «πρόωρο» να συζητηθούν αποτελέσματα συζητήσεων που απέχουν ακόμη τέσσερεις εβδομάδες.

Αλλά υποστήριξε ότι ήταν ακόμα πολύ νωρίς για να γυρίσει η σελίδα από την έκτακτη νομισματική πολιτική της τράπεζας, παρά την αυξανόμενη βεβαιότητά του ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τελικά τον στόχο της ΕΚΤ σε μόλις κάτω από το 2%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η ισχυρότερη ανάκαμψη χρειάζεται ακόμη να μεταφραστεί σε υψηλότερο πληθωρισμό προτού η τράπεζα εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει εντελώς το QE και να αυξήσει τα επιτόκια.

«Είμαστε ολοένα και πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα οδηγηθεί τελικά σε επίπεδα σύμφωνα με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι απαιτείται ένας πολύ σημαντικός βαθμός νομισματικής διευκόλυνσης για να αναπτυχθεί η ανοδική πορεία για τον πληθωρισμό», ανέφερε. 

Σχετικα αρθρα

Η ευκαιρία μεταρρύθμισης της Ευρώπης

admin

Πώς οι λαϊκιστές μπορούν να καταστρέψουν την παγκόσμια ανάκαμψη

admin

Τι δεν έχουν καταλάβει οι αναλυτές του Σόρος για την Ανατολική Ευρώπη

admin

Άβολα ερωτήματα για τη Γερμανία της Μέρκελ

admin

DW: Κρίση χωρίς τέλος στη Deutsche Bank- «Τρίζει» η καρέκλα του Τζον Κράιαν

admin

Η κρίση πυραύλων της Βόρειας Κορέας

admin

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Οι Ιταλοί θέλουν αναμέτρηση δυνάμεων με τις Βρυξέλλες -Μπορούν να την έχουν

admin

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς – Αστάθεια στο ΧΑ

admin

Οι προκλήσεις του φετινού Νταβός

admin

Έχουν κι άλλο πάνω οι διεθνείς αγορές;

admin

Μαθήματα από την πιστωτική κρίση

admin

Επιστροφή στις αγορές: Ο θρίαμβος και ο κίνδυνος

admin

40 δισεκατομμύρια λόγοι για να μείνετε προς το παρόν μακριά από τo ιταλικό χρέος

admin

Το προβάδισμα του Τσίπρα στενεύει… H αστάθεια έρχεται…

admin

Ιταλικές εκλογές μαζί με τις γερμανικές;

admin

Νομισματικός πόλεμος προ των πυλών;

admin

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα

admin

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ !

admin