Image default
Πρώτο Θέμα

Handelsblatt: Πιθανές δυσκολίες στο ελληνικό ζήτημα από έναν συνασπισμό Τζαμάικα στη Γερμανία

deutch skyscraperΤα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών, αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις για τι εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, απασχολούν τον γερμανόφωνο τύπο της Τρίτης.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου συνομιλεί με τον Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), που διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών στην επόμενη κυβέρνηση Μέρκελ. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ο εν λόγω πολιτικός είναι ανηψιός του δημοφιλούς πρώην υπουργού Οικονομικών Ότο Λάμπσντορφ. Θεωρείται πλέον και ο ίδιος ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στελέχη του κόμματος και η εφημερίδα εκτιμά ότι πολύ γρήγορα θα μετακομίσει από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο, αναλαμβάνοντας μία ευαίσθητη αποστολή: να πείσει, πιθανότατα ως υπουργός, τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, ότι οι Φιλελεύθεροι παραμένουν φιλοευρωπαίκό κόμμα και δεν επιθυμούν τη συρρίκνωση της ευρωζώνης. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου o Αλεξάντερ Λάμπσντορφ “καλείται να διασκεδάσει τους φόβους των ευρωπαίων γειτόνων, ότι το FDP αποστρέφει το βλέμμα του από την Ευρώπη και το ευρώ. Η ανησυχία αυτή απορρέει από το προεκλογικό πρόγραμμα του FDP, που θέλει την Ελλάδα έξω από το ευρώ και προβλέπει την κατάργηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

“Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μας τρέμουν” δηλώνει ο Λάμπσντορφ στη Süddeutsche Zeitung, για να συμπληρώσει ότι “το FDP είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα και επιθυμεί επιτυχή εξέλιξη της ΕΕ”. Δεν πρέπει κανείς να θεωρεί το FDP επιθυμεί την κατάργηση του ESM, τονίζει ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων. Για να συμπληρώσει ότι “αυτή η υπόσχεση στο προεκλογικό πρόγραμμα ισχύει σε έναν ιδεατό κόσμο, στον οποίο δεν υφίσταται η ανάγκη για μηχανισμούς στήριξης”. Eντελώς διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει ο Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, είναι ο κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης, τον οποίο προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Με το FDP (στην κυβέρνηση) δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, λέει ο Λάμπστνορφ. Και επαναλαμβάνει ουσιαστικά τη θέση που έχει εκφράσει όχι μόνο ο πρόεδρος του κόμματος, (Κρίστιαν) Λίντνερ, αλλά και η καγκελάριος.

Μακρύς ο δρόμος για την… Τζαμάικα

Όλα δείχνουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Πρόκειται για το αποκαλούμενο “μοντέλο Τζαμάικα” που πήρε το όνομά του από τα κομματικά χρώματα των τριών μελλοντικών εταίρων. Σε εκτενή ανάλυσή της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine παραθέτει τις δυσκολίες για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα στην οικονομική και ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος “όλοι θέλουν μία ισχυρή Ευρώπη, όλοι επιθυμούν να επιτύχει ο Εμανουέλ Μακρόν. Και οι τρεις πιθανοί εταίροι μπορούν να φανταστούν έναν μελλοντικό υπουργό Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το ερώτημα είναι όμως ποιές θα είναι οι αρμοδιότητές του: να μοιράζει ακόμη περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη; Ή να φροντίζει ώστε τα κράτη-μέλη να μην δαπανούν περισσότερα χρήματα από όσα προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία του κοινού νομίσματος; Κι ένα ακόμη σημείο (διαφωνίας): οι Πράσινοι ζητούν μία “επενδυτική αντεπίθεση” στην Ευρώπη. Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι δεν έχουν αντίρρηση- κατ΄αρχήν- αρκεί να μην απαιτείται χρηματοδότηση με νέα δάνεια…”

Σε πιθανές δυσκολίες στο ελληνικό ζήτημα αναφέρεται και η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές- παραδοσιακός εταίρος της Μέρκελ- είχαν εκφράσει αντιρρήσεις αναφορικά με το τρίο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και τον κοινό προϋπολογισμό της ευυρωζώνης, αλλά “στον μεγάλο συνασπισμό αυτές οι αντιρρήσεις δεν γίνονταν ιδιαίτερα αισθητές, καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) εξασφάλιζε μία ικανή πλειοψηφία, για παράδειγμα στη διάσωση της Ελλάδας. Σε έναν συνασπισμό τύπου Τζαμάικα οι σκεπτικιστές της χριστιανικής ένωσης, και ιδιαίτερα των Χριστιανοκοινωνιστών, θα είχαν περαιέρω υποστήριξη από το FDP. O πρόεδρος των Φιλελευθέρων Λίντνερ ξεκαθάρισε το βράδυ των εκλογών, ότι με το κόμμα του δεν θα υπάρξει κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για “κόκκινη γραμμή”. Επιπλέον, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει με τη Μερκελ καγκελάριο”.

Σχετικα αρθρα

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας θέλει να γίνει λιγότερο ιταλική…

admin

Ο ανασχηματισμός δίνει… σήμα ανόδου στο ΧΑ

admin

H Ευρώπη επανέρχεται παρά τις Κασσάνδρες

admin

Γιατί η Groupon τα μαζεύει και φεύγει από την Ελλάδα

admin

Οι ΗΠΑ αγνοούν τις προειδοποιήσεις

admin

Η Μεγάλη Ύφεση του 1929 και η κρίση του 2020

admin

Όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά το 2016

admin

Ελληνικός Τουρισμός: Η επόμενη μέρα-Έρευνα της PWC

admin

Τα προβλήματα της Ελλάδας μπορεί να γίνουν της Βρετανίας

admin

Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο

admin

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει μήνες…

admin

Μέρκελ:Ανησυχία για τις παγκόσμιες εξελίξεις

admin

Αναπόφευκτος ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ;

admin

Τι αποφασίστηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος

admin

Δεν επηρέασε τη μετανάστευση η απόφαση του Brexit

admin

ΣΟΚ: Εκλογές με λίστα στις 7 Ιουνίου…

admin

ΟΟΣΑ: Τα δύο σενάρια για την ανεργία σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

admin

«Φωτιά» στα τραπεζικά CoCos εβαλε η Santander

admin