Image default
Πρώτο Θέμα

Έτοιμη η Μέρκελ να συνεργαστεί με τον Μακρόν

angie looking at macronΗ Άνγκελα Μέρκελ έδωσε το ισχυρότερο μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει τη Γαλλία στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, λέγοντας ότι υπάρχει «υψηλός βαθμός» συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης.

Η ομιλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα έθεσε «σημαντικά θεμέλια» για τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ, παρόλο που προειδοποίησε ότι οι δύο χώρες εξακολουθούσαν να έχουν «να μιλήσουν για τις λεπτομέρειες».

Η κ. Μέρκελ μίλησε στο Ταλίν, όπου οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ για δείπνο που είχε συγκληθεί από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, για να αξιολογήσει τις μεταρρυθμιστικές επιλογές μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της χώρας, η κ. Μέρκελ δήλωσε στους ομολόγους της ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν πιο άμεσα στη διαπραγμάτευση συμφωνιών για τους νόμους της ΕΕ όταν οι συνομιλίες καταλήξουν σε υπουργικό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συχνότερες συνόδους κορυφής, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Η διστακτική δημόσια ενθάρρυνση της καγκελαρίου για την ατζέντα του κ. Μακρόν, που δόθηκε σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους πριν από το δείπνο, σηματοδότησε αλλαγή τόνου μετά τη γερμανική προεκλογική εκστρατεία, όπου η κ. Μέρκελ ήταν προσεκτική να αποφύγει ευαίσθητα θέματα όπως η αναμόρφωση της ευρωζώνης.

Ο κ. Μακρόν, αντίθετα, είχε θέσει το ευρωπαϊκό σχέδιο στο επίκεντρο της ατζέντας για την προεδρία του. Η ομιλία του στη Σορβόννη την Τρίτη, η οποία διήρκεσε πάνω από 100 λεπτά και κάλυψε τα πάντα από την άμυνα μέχρι τη φορολογική πολιτική, αποσκοπούσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Βερολίνο σχετικά με τις φιλοδοξίες της Γαλλίας καθώς η κα Μέρκελ ξεκινά δύσκολες διαπραγματεύσεις με δυνητικούς εταίρους συνασπισμού.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο κ. Μακρόν παρουσίασε την ατζέντα του σε διάφορους ηγέτες στο δείπνο του Ταλίν, το οποίο ξεκίνησε στις 21:00 και διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Την Πέμπτη, η καγκελάριος είπε ότι η παρέμβαση του κ. Μακρόν ήταν «μια καλή βάση για να συνεχιστεί η εντατική εργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας» και επεσήμανε σημεία σύγκλισης, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε χώρες με οικονομική δυσκολία.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει ακίνητη και ότι πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέλλον», δήλωσε η κ. Μέρκελ. «Θα πρέπει πολύ γρήγορα να αρχίσουμε συζητήσεις.»

Οι διπλωμάτες στο Ταλίν συνέκριναν την ομιλία του κ. Μακρόν με έναν παρομοίως ευρύ λόγο από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η ομιλία του κ. Γιούνκερ, ενώ εξέθεσε πολλές ιδέες πολιτικής, επικεντρώθηκε επίσης σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία νέων θέσεων στην ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιθανό να είναι πιο δεκτικοί με την παρέμβαση του γάλλου προέδρου, είπε ένα άτομο κοντά στις συνομιλίες.

Η ομιλία του κ. Μακρόν διαφέρει επίσης από τον κ. Γιούνκερ, καθώς υποστηρίζει μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, όπου μια κεντρική ομάδα χωρών μπορεί να επιδιώξει στενότερη ένωση.

Σχετικά με τα σχέδια του κ. Μακρόν, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προτάσεις του για την εναρμόνιση των γαλλικών και γερμανικών εταιρικών φορολογικών συντελεστών και των νόμων περί αφερεγγυότητας. Τόνισε επίσης την πολιτική μετανάστευσης και άμυνας ως δύο τομείς στους οποίους η Ευρώπη έπρεπε να προχωρήσει.

Οι προτάσεις του κ. Μακρόν θα εμφανιστούν «αναμφισβήτητα» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον συνασπισμό στο Βερολίνο, είπε.

Στο Ταλίν, οι ηγέτες γευμάτισαν με cappuccino cèpes, εσθονική μπριζόλα με φαγόπυρο ακολουθούμενη από γλυκό σοκολάτας. Η Τερέζα Μέι May, βρετανίδα πρωθυπουργός, καθόταν δίπλα στους πορτογάλους και πολωνούς ομολόγους της. Ο ισπανός Μαριάνο Ραχόι ήταν ο μόνος ηγέτης που δεν ήταν παρών, ακυρώνοντας τη συμμετοχή του πριν από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρόεδρος της Λιθουανίας, δήλωσε ότι σχηματίζονται οι «ευρωπαϊκοί ορίζοντες». «Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τους αντικατοπτρισμούς στην έρημο στο δρόμο μας», έγραψε στο Twitter.

Το δείπνο στο Ταλίν ακολούθησε πιο ανεπίσημες συγκεντρώσεις των ηγετών της ΕΕ από τότε που συναντήθηκαν στη Μπρατισλάβα πριν από έναν χρόνο για να ξεκινήσουν να μαζεύουν τα κομμάτια μετά την ψήφο Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μια πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι, μετά τις συνομιλίες της Πέμπτης, ο κ. Τουσκ υπογράμμισε την «ισχυρή και κοινή βούληση διατήρησης της ενότητας» που σφυρηλατήθηκε τους τελευταίους 12 μήνες. 

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin