Image default
Πρώτο Θέμα

Ο πληθωρισμός δεν είναι μυστήριο για τις αγορές ομολόγων

bse6Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν επιδιώξει από το 2012 να ανακτήσουν τον πληθωρισμό σε επίπεδα που κρίνουν κατάλληλα για μια σταθερή, αναπτυσσόμενη οικονομία.

Υπήρξαν πολλές αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πορείας, αφήνοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες ακινητοποιημένους, με την πρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν να λέει ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι ένα «μυστήριο». Αλλά η σταυροφορία τους μπορεί τώρα να φαίνεται λίγο λιγότερο δονκιχωτική, κρίνοντας από τις πρόσφατες κινήσεις στην αγορά ομολόγων.

Παρόλο που ο πληθωρισμός φαίνεται αργός, υπάρχουν στοιχεία ότι οι πιέσεις αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί στις τιμές της ενέργειας, στις γενικές καταναλωτικές τιμές στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη και στο υποκείμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, το οποίο αυξήθηκε στο 2,7%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Το μέτρο UIG ενσωματώνει δεκάδες πρόσθετες μεταβλητές εκτός των τιμών, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού ανεργίας, των τιμών των μετοχών, των αποδόσεων των ομολόγων και των δεικτών των αγοραστών, σύμφωνα με το - News.

Στη συνέντευξη Τύπου της την περασμένη εβδομάδα, η Γέλεν απέρριψε τη σημασία του πληθωρισμού τάσεων, όπως μετράται από το UIG, επειδή η συνολική «αστοχία πληθωρισμού» παραμένει ανεξήγητη. Περισσότερο από το 25% των στοιχείων που αποτελούν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή βρίσκονται σε παρατεταμένη τάση αποπληθωρισμού. Αλλά η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να δει σύντομα μια περίοδο ανάκαμψης απλώς και μόνο επειδή η παρατεταμένη περίοδος «αστοχίας» του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες περιπτώσεις όπου τα δεδομένα καταγράφουν υψηλότερες αναγνώσεις καθώς μετράται σε σχέση με μια χαμηλότερη βάση.

Οι αγορές εκτιμούν σίγουρα τη δυνατότητα που έχουν οι αστοχίες του πληθωρισμού να ενισχύσουν την προοπτική ταχύτερου ρυθμού πληθωρισμού, ακριβώς όπως συνέβη και μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας στις αρχές του 2016. Τότε, ο ΔΤΚ έφθασε από κατά μέσο όρο περίπου 1% στο πρώτο εξάμηνο το έτος έως και 2,7% τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν και οι αποπληθωριστικές πιέσεις μπορεί να συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον ΔΤΚ λόγω της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας και των τεχνολογικών εξελίξεων, η ιστορία δείχνει ότι οι τάσεις ανάκαμψης αποτελούν επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

bb inflation 1

Οι αγορές ομολόγων έχουν αρχίσει να προβλέπουν τουλάχιστον κάποια αναδιάρθρωση με πιο ουσιαστικό τρόπο. Οι μακροπρόθεσμες πραγματικές αποδόσεις μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 40 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους, λόγω των ροών σε ομόλογα ETF που σχετίζονται με τον πληθωρισμό από επενδυτές που ζητούν προστασία από τις υψηλότερες τιμές καταναλωτή. Στο κατώτατο όριο της καμπύλης πληθωρισμού κρατικών ομολόγων-ασφαλισμένων τίτλων, τα ποσοστά ισοσκελισμού αυξάνονται από τον Ιούλιο, με την προσδοκία ότι οι προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τους τυφώνες Χάρβι και Ίρμα, μαζί με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και βενζίνης, θα οδηγήσουν τουλάχιστον σε υψηλότερο ονομαστικό πληθωρισμό. Και η αγορά των παραγώγων του πληθωρισμού, όπως οι αντισταθμίσεις πληθωρισμού με μηδενικό ποσοστό, εκτιμά μια πολύ χαμηλή πιθανότητα αποπληθωρισμού. Αυτό το συναίσθημα αντικατοπτρίζεται επίσης στην έρευνα καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, όπου οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για επίπεδες έως χαμηλότερες τιμές έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο από τη δεκαετία του 1990.

bb inflation 2

Παρ’ ότι η μπορεί να αναδύεται η ανάκαμψη, τα παγκόσμια συμβόλαια TIPS εξακολουθούν να έχουν μέσο όρο 1,45%, που είναι αρκετά κάτω από τον παγκόσμιο μέσο πληθωρισμό γύρω στο 3,7%. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι τόσο σταθερός όσο νομίζαμε κάποτε. Στην πραγματικότητα, η μεταβλητότητα του πληθωρισμού και των ποσοστών ισοσκελισμού υπήρξε υψηλότερη από ό, τι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, κατά μέσο όρο. Ο πληθωρισμός έχει καταστεί λιγότερο προβλέψιμος από περίοδο σε περίοδο ως αποτέλεσμα των αποπληθωριστικών τάσεων του ΔΤΚ. Οι αγορές θα πρέπει να ελπίζουν σε κάποια ανάκαμψη, η οποία έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου, όπως οι μετοχές.

bb inflation 3

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin

Χ.Σταϊκούρας:Πόσα παίρνουν οι κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο

admin