Image default
Πρώτο Θέμα

Ο πληθωρισμός δεν είναι μυστήριο για τις αγορές ομολόγων

bse6Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν επιδιώξει από το 2012 να ανακτήσουν τον πληθωρισμό σε επίπεδα που κρίνουν κατάλληλα για μια σταθερή, αναπτυσσόμενη οικονομία.

Υπήρξαν πολλές αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πορείας, αφήνοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες ακινητοποιημένους, με την πρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν να λέει ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι ένα «μυστήριο». Αλλά η σταυροφορία τους μπορεί τώρα να φαίνεται λίγο λιγότερο δονκιχωτική, κρίνοντας από τις πρόσφατες κινήσεις στην αγορά ομολόγων.

Παρόλο που ο πληθωρισμός φαίνεται αργός, υπάρχουν στοιχεία ότι οι πιέσεις αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί στις τιμές της ενέργειας, στις γενικές καταναλωτικές τιμές στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη και στο υποκείμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, το οποίο αυξήθηκε στο 2,7%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Το μέτρο UIG ενσωματώνει δεκάδες πρόσθετες μεταβλητές εκτός των τιμών, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού ανεργίας, των τιμών των μετοχών, των αποδόσεων των ομολόγων και των δεικτών των αγοραστών, σύμφωνα με το - News.

Στη συνέντευξη Τύπου της την περασμένη εβδομάδα, η Γέλεν απέρριψε τη σημασία του πληθωρισμού τάσεων, όπως μετράται από το UIG, επειδή η συνολική «αστοχία πληθωρισμού» παραμένει ανεξήγητη. Περισσότερο από το 25% των στοιχείων που αποτελούν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή βρίσκονται σε παρατεταμένη τάση αποπληθωρισμού. Αλλά η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να δει σύντομα μια περίοδο ανάκαμψης απλώς και μόνο επειδή η παρατεταμένη περίοδος «αστοχίας» του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες περιπτώσεις όπου τα δεδομένα καταγράφουν υψηλότερες αναγνώσεις καθώς μετράται σε σχέση με μια χαμηλότερη βάση.

Οι αγορές εκτιμούν σίγουρα τη δυνατότητα που έχουν οι αστοχίες του πληθωρισμού να ενισχύσουν την προοπτική ταχύτερου ρυθμού πληθωρισμού, ακριβώς όπως συνέβη και μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας στις αρχές του 2016. Τότε, ο ΔΤΚ έφθασε από κατά μέσο όρο περίπου 1% στο πρώτο εξάμηνο το έτος έως και 2,7% τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν και οι αποπληθωριστικές πιέσεις μπορεί να συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον ΔΤΚ λόγω της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας και των τεχνολογικών εξελίξεων, η ιστορία δείχνει ότι οι τάσεις ανάκαμψης αποτελούν επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

bb inflation 1

Οι αγορές ομολόγων έχουν αρχίσει να προβλέπουν τουλάχιστον κάποια αναδιάρθρωση με πιο ουσιαστικό τρόπο. Οι μακροπρόθεσμες πραγματικές αποδόσεις μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 40 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους, λόγω των ροών σε ομόλογα ETF που σχετίζονται με τον πληθωρισμό από επενδυτές που ζητούν προστασία από τις υψηλότερες τιμές καταναλωτή. Στο κατώτατο όριο της καμπύλης πληθωρισμού κρατικών ομολόγων-ασφαλισμένων τίτλων, τα ποσοστά ισοσκελισμού αυξάνονται από τον Ιούλιο, με την προσδοκία ότι οι προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τους τυφώνες Χάρβι και Ίρμα, μαζί με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και βενζίνης, θα οδηγήσουν τουλάχιστον σε υψηλότερο ονομαστικό πληθωρισμό. Και η αγορά των παραγώγων του πληθωρισμού, όπως οι αντισταθμίσεις πληθωρισμού με μηδενικό ποσοστό, εκτιμά μια πολύ χαμηλή πιθανότητα αποπληθωρισμού. Αυτό το συναίσθημα αντικατοπτρίζεται επίσης στην έρευνα καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, όπου οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για επίπεδες έως χαμηλότερες τιμές έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο από τη δεκαετία του 1990.

bb inflation 2

Παρ’ ότι η μπορεί να αναδύεται η ανάκαμψη, τα παγκόσμια συμβόλαια TIPS εξακολουθούν να έχουν μέσο όρο 1,45%, που είναι αρκετά κάτω από τον παγκόσμιο μέσο πληθωρισμό γύρω στο 3,7%. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι τόσο σταθερός όσο νομίζαμε κάποτε. Στην πραγματικότητα, η μεταβλητότητα του πληθωρισμού και των ποσοστών ισοσκελισμού υπήρξε υψηλότερη από ό, τι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, κατά μέσο όρο. Ο πληθωρισμός έχει καταστεί λιγότερο προβλέψιμος από περίοδο σε περίοδο ως αποτέλεσμα των αποπληθωριστικών τάσεων του ΔΤΚ. Οι αγορές θα πρέπει να ελπίζουν σε κάποια ανάκαμψη, η οποία έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου, όπως οι μετοχές.

bb inflation 3

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Στα 14,4 δισ. € οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

admin

Στο «κενό» …(μέχρι στιγμής) το Eurogroup

admin

Πόσο πιθανή είναι τελικά μια ανάτπυξη V;

admin

FAZ: Προεκλογικός ελιγμός η απαίτηση επανορθώσεων

admin

Με βάση τις προσφορές επιλέγουν σούπερ μάρκετ τα ελληνικά νοικοκυριά

admin

“Σκωτσέζικο ντους” για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ένδυσης

admin

Μπορεί τελικά να μην υπάρχει άλλη επιλογή από τη Μέρκελ

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Παρουσίασε σχέδιο έξι αξόνων στους επενδυτές

admin

Ποιοι θα είναι οι βασικότεροι παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας το 2020

admin

Forbes – The Greek List 100+: Η δύναμη πυρός της ελληνικής οικονομίας

admin

ΔΝΤ: «Βόμβες» εως 20 δισ. € απειλούν την Ελλάδα

admin

Ιταλία: Εφιαλτικό το σενάριο να γίνει πρωθυπουργός ο Σαλβίνι

admin

Έτσι αποφεύγει την πτώχευση η Ελλάδα;

admin

FT: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το swap ομολόγων ύψους 30 δισ. -Ενα σημαντικό βήμα

admin

Τα προβλήματα της ιταλικής ανάπτυξης επισκιάζουν την επέτειο του Ρέντσι

admin

Δάνεια 36,3 δισ. ευρώ πνίγουν τις εισηγμένες επιχειρήσεις του ΧΑ

admin

Το υπουργείο Οικονομίας κατηγορεί το ΔΝΤ για αναποφασιστικότητα

admin

Τι συμφώνησαν και τι όχι οι ηγέτες της Ευρώπης

admin