Image default
Πρώτο Θέμα

Αυτό που θέλει η Γερμανία δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη

german europe3Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η Άνγκελα Μέρκελ είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει ρεκόρ τετάρτης θητείας ως γερμανίδα καγκελάριος στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο πειρασμός, μετά από μια τόσο μακρά πορεία εκλογικής επιτυχίας, είναι να κρατήσει τον τύπο αμετάβλητο και να συνεχίσει να δίνει στους ψηφοφόρους αυτό που θέλουν. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που έχει νόημα για τη Γερμανία και τον λαό της δεν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Οι γερμανοί θέλουν σταθερότητα και ευημερία, και έχουν και τα δύο. Ωστόσο, το γερμανικό μοντέλο, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσκαμψία του ευρωπαϊκού συστήματος ενιαίων νομισμάτων, δεν ευνοεί την επιτυχία της υπόλοιπης ΕΕ.

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση για την επιτυχία της Γερμανίας. Η οικονομία της, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, έχει ξεπεράσει την ύφεση και αναπτύσσεται καλά. Οι εξαγωγές αυξάνονται παρά το ισχυρό ευρώ, και ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι πλεονασματικός. Αλλά σε μια περιοχή με ένα νόμισμα, η μεγάλη επιτυχία της Γερμανίας αποτελεί πρόβλημα για πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Εάν μιμούνταν τη γερμανική οικονομική πολιτική από κάθε άποψη, θα μπορούσαν να πάνε εξίσου καλά – αλλά αυτό είναι υπερβολική απαίτηση. Η χονδρική μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας, η δημοσιονομική πολιτική και άλλοι οικονομικοί θεσμοί δεν θα έρθουν εύκολα – και εν τω μεταξύ, οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της αναπροσαρμογής των νομισμάτων.

Ως αποτέλεσμα, η υγιής οικονομική πολιτική για την ΕΕ στο σύνολό της απαιτεί από τη Γερμανία να φέρει μέρος της επιβάρυνσης της προσαρμογής. Η υπενθύμιση του τεράστιου οφέλους που έχει αποφέρει το ευρώ στη δική της οικονομία που εστιάζεται στις εξαγωγές, μόνο υπογραμμίζει το επιχείρημα. Η στενότερη ολοκλήρωση και οι μεγαλύτερες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις αποτελούν μέρος της απάντησης. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι της Γερμανίας δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν αυτό το κόστος της οικονομικής ηγεσίας.

Η Μέρκελ πρέπει να τους αλλάξει γνώμη. Έχει υποστηρίξει την ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για την παροχή οικονομικής βοήθειας κατά τη διάρκεια κρίσεων, αλλά έχει αντισταθεί σε πιο φιλόδοξα σχέδια, προωθούμενα από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για έναν κοινό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη και άλλες μορφές στενότερης οικονομικής ολοκλήρωσης. Η Μέρκελ ήταν απίθανο να μιλήσει για τέτοια μέτρα πριν από τις εκλογές. Το μετά είναι ένα διαφορετικό θέμα. Η Γερμανία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει μια ενιαία, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και οικονομικά σταθερή Ευρώπη και στη συνέχεια να αποφεύγει τον ουσιαστικό ρόλο της στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Βεβαίως, τα βάρη της ηγεσίας δεν περιορίζονται στα οικονομικά. Η Γερμανία και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής από τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ δοκιμάζει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μέχρι καταστροφής. Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ένωση. Η φιλία της ΕΕ με την Τουρκία καταρρέει. Η Ρωσία φαίνεται πιο απειλητική από ό, τι εδώ και χρόνια. Και οι λαϊκιστικές, ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ αποτελούν ακόμη μια απειλή για την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Η γερμανική ηγεσία θα είναι απαραίτητη σε κάθε μέτωπο.

Αν θέλει να ηγηθεί, η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να είναι ικανοποιημένη με την επιτυχία στο εσωτερικό. Αυτή η επιτυχία, εν πάση περιπτώσει, στηρίζεται στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρώπης. Η Μέρκελ πρέπει να αναλάβει την κυριότητα των προοπτικών της Ευρώπης. Αυτή είναι η φιλοδοξία που αγκάλιασε η Γερμανία με τη δέσμευσή της για μια ακόμη στενότερη ένωση – και στη συνέχεια πραγματοποίησε υιοθετώντας το ενιαίο νόμισμα.

Εάν η καγκελάριος επιστρέψει στην εξουσία, πρέπει να διευρύνει την ιδέα της Γερμανίας για τη θέση της στον κόσμο και να είναι πρόθυμη να κάνει τις δύσκολες επιλογές που ακολουθούν.  

Σχετικα αρθρα

DW: Σιωπά, αλλά… ωφελείται η Μόσχα στη Συρία

admin

Θα… σκάσουν κι άλλα deals

admin

Ξεσηκωμός κατά των γαλλικών ελίτ

admin

ΕΤΕΑΝ :«Περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

admin

Καταρρέουν τα κρατικά έσοδα

admin

Γερμανία: Κρατικό ταμείο για την προστασία επιχειρήσεων από τον κινέζικο “δράκο”

admin

Ψηφίζουν μετοχές οι διεθνείς διαχειριστές

admin

Πώς θα αντιμετωπίσει η Γαλλία τους ευρωσκεπτικιστές στις Ευρωεκλογές

admin

Η απειλή για τη Μέρκελ κρύβεται στον Μέλανα Δρυμό, με το προσφυγικό να καθορίζει τις ψήφους

admin

Ιταλία: Η ώρα της πρωθυπουργίας Σαλβίνι πλησιάζει

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα επιστρέφει

admin

Μέρκελ:Στροφή 180 μοιρών λόγω Ελλάδας

admin

Δεμένα… τα χέρια του Ντράγκι

admin

WSJ: Αγκάθια στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, όποιος κι αν νικήσει στις εκλογές

admin

Ο «κρυφός» νομισματικός πόλεμος € vs $

admin

Προ των πυλών η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

admin

«Γιατί χαμογελά ο κόσμος πατέρα;»

admin

Handelsblatt: Θετικοί οι επενδυτές στην έξοδο της Ελλάδας στην αγορά

admin