Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ιαπωνία πρέπει να συζητήσει πολιτικές, όχι πρόσωπα

 64769694 016741279Οι πρόωρες εκλογές της Ιαπωνίας, ακόμη κι αν δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν το status quo, θα έχουν ένα σαφές αποτέλεσμα: θα καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο η δημοκρατία της χώρας έχει υποχωρήσει.

Το δεξιόστροφο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε κυριάρχησε στην ιαπωνική πολιτική σχεδόν χωρίς διακοπή από το 1955 έως το 2009. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα στη συνέχεια αναδείχθηκε ως βιώσιμη εναλλακτική λύση, διατηρώντας το αξίωμά του μέχρι που ο κ. Άμπε ανέκτησε την πρωθυπουργία το 2012. Μια εκλογική ζωντάνια φαινόταν να επικρατεί. Οι πρόωρες εκλογές, όμως, θα περιλαμβάνουν δύο υποψηφίους που συμφωνούν σε σχεδόν κάθε ουσιαστικό ζήτημα – σε μια εποχή που απαιτείται έντονη συζήτηση.

Οι τακτικές εκλογές προκηρύχθηκαν λιγότερο από ένα μήνα από τότε που ο κ. Άμπε συναντήθηκε με την Τερέζα Μέι, τη βρετανίδα πρωθυπουργό, της οποίας το στοίχημα για την εδραίωση της εξουσίας μέσω μιας πρόωρης ψηφοφορίας έληξε με δυστυχία για το Συντηρητικό της κόμμα. Αφού η Γιούρικο Κόικε, η χαρισματική κυβερνήτης του Τόκιο, ταρακούνησε τα πράγματα με την ίδρυση ενός νέου κόμματος – με τον προφανή σκοπό να πάρει την πρωθυπουργία – οι σχολιαστές έσπευσαν να αναδείξουν τον παραλληλισμό.

Αυτό είναι πολύ απλοϊκό. Η θέση του κ. Άμπε στις δημοσκοπήσεις είχε πληγεί από σκάνδαλα. Μια πρόσφατη ανάκαμψη, που οφείλεται στην ισχυρή του στάση έναντι της Βόρειας Κορέας, μπορεί να αποδειχθεί παροδική. Ο κ. Άμπε μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει μια νέα εντολή πριν από την εξασθένιση της ανόδου στις δημοσκοπήσεις.

Δεν πρόβλεψε την εμφάνιση ενός πειστικού νέου αντιπάλου. Η κ. Κόικε κατάφερε να παρουσιαστεί τόσο ως insider όσο και ως outsider. Έχει ιστορία στην ιαπωνική πολιτική, υπηρετώντας ως υπουργός περιβάλλοντος από το 2001 έως το 2006. Αλλά θεωρείται επίσης ως νεοφώτιστη, που φέρνει νέα ενέργεια στην παλαιοκομματική πολιτική.

Είναι αποδέκτης ρίσκων. Το 2004, εγκατέλειψε μια ασφαλή θέση στο Κόμπε για να διεκδικήσει μια αβέβαιη στο Τόκιο. Φέτος, παραιτήθηκε από το LDP του κ. Άμπε για να πολεμήσει τον υποψήφιο του κόμματος για την κυβέρνηση. Αν ο κ. Άμπε συγκάλεσε αυτές τις εκλογές κοιτάζοντας τη βουτιά στις δημοσκοπήσεις από το Δημοκρατικό κόμμα, η ανακοίνωσή της για ένα νέο κόμμα – το Κόμμα της Ελπίδας – και η αυθαίρετη απόφαση του DP να την υποστηρίξει, πρέπει να έρχονται σαν σοκ. Με δεδομένο το χαρισματικό της ρεκόρ, η κα Κόικε είναι τώρα πραγματική υποψήφια για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Προχωρώντας πέρα ​​από το χρονοδιάγραμμα και τους υποψηφίους, οι εκλογές θα αλλάξουν ελάχιστα. Σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομικών, οι υποψήφιοι έχουν πολύ παρόμοιες θέσεις. Μια διαφορά είναι ότι η κ. Κόικε ευνοεί σωστά την καθυστέρηση της αύξησης του φόρου κατανάλωσης, ενώ ο κ. Άμπε φαίνεται να θέλει να τηρήσει το ισχύον χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Άμπε θέλει επίσης να δαπανήσει περισσότερα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την παιδική μέριμνα. Εάν αυτές οι διαφορές μοιάζουν με λεπτομέρειες, είναι επειδή είναι. Το λυτρωτικό χαρακτηριστικό αυτής της άνετης συναίνεσης είναι ότι σημαίνει τη συνέχιση ταων Abenomics, η οποία αρχίζει να αποφέρει καρπούς. Εάν ο κ. Άμπε κερδίσει τις εκλογές με ισχυρή εντολή, ο μεταπολεμικός πασιφισμός της Ιαπωνίας θα τεθεί σε συζήτηση. Το Σύνταγμα απαιτεί την πλήρη αποπομπή του πολέμου και ο κ. Άμπε εδώ και πολύ καιρό έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία του να το τροποποιήσει. Τον Μάιο, έθεσε προθεσμία το 2020 για να πραγματοποιήσει αυτή την αλλαγή. Υπάρχει ευρεία δημόσια υποστήριξη για το πασιφιστικό σύνταγμα. Ο κ. Άμπε χρειάζεται αποφασιστική νίκη για να ζητήσει εντολή για την αναθεώρησή του. Η κ. Κόικε έχει επίσης επιθετική στάση.

Οι εκλογές έχουν μόνο δύο σίγουρα αποτελέσματα: αριστερούς ψηφοφόρους να μένουν χωρίς κυρίαρχη εκπροσώπηση και πολιτική στασιμότητα, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Αυτό δεν είναι μια ιδανική κατάσταση όταν η Ιαπωνία αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις δημογραφικής και εξωτερικής πολιτικής. Κάποιος μπορεί μόνο να ελπίζει ότι η εκστρατεία θα αποδειχθεί να σχετίζεται λιγότερο με τις προσωπικότητες και περισσότερο με πολιτικές όπως η πυρηνική ενέργεια και ο αντίκτυπος της αργής αύξησης του πληθωρισμού στο μαζικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας.  

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin