Image default
Πρώτο Θέμα

Παρίσι και Βερολίνο σε διαφωνία για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΕΕ

Macron Merkel August 2017 800x600Το σχέδιο του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συνεργαστεί με τη Γερμανία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης υπέστη μια πρώιμη οπισθοδρόμηση, καθώς το Βερολίνο προωθεί προτάσεις για καταγγελίες κρατικών χρεών που το Παρίσι φοβάται ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ενιαίο νόμισμα.

Ο κ. Μακρόν επιθυμεί μια φιλόδοξη αναδιάρθρωση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, από τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινού προϋπολογισμού μέχρι τον διορισμό ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών. Η Άνγκελα Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος, σημείωσε τον περασμένο μήνα ότι οι προτάσεις, μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας για την ανανέωση της ΕΕ, αποτελούσαν μια «καλή βάση» για διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη για το πόσο δύσκολο θα είναι να βρεθεί κοινό έδαφος για το ευρώ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει εκπονήσει ένα σχεδιάγραμμα που ανατρέπει τις προτεραιότητες του Παρισιού.

Το έγγραφο με τίτλο «Ανοίγοντας τον δρόμο προς μια Ένωση Σταθερότητας» κυκλοφόρησε πριν από μια συνάντηση του eurogroup των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Μετά την ομιλία του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι το χαρτί είχε εκθέσει βασικά σφάλματα στη μεταρρυθμιστική συζήτηση, κυρίως σχετικά με τη μεταχείριση του δημόσιου χρέους σε κρίσεις.

Ο κ. Μπρουνό Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Παρίσι αντιτίθεται στην ιδέα που περιέχεται στη γερμανική εργασίας ότι η βοήθεια από το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ θα πρέπει πάντα να έχει ως προϋπόθεση την αναδιάρθρωση του χρέους της κυβέρνησης και την εκθέση των επενδυτών σε απώλειες.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει έναν «προβλέψιμο μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους» που θα σήμαινε ότι τα μέτρα διάσωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα έφερναν «την υποχρέωση να διεξάγεται συνολική αναδιάρθρωση του χρέους εάν αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».

Ο κ. Λε Μερ είπε ότι το Παρίσι είναι επιφυλακτικό ότι τέτοια σχέδια θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερη βλάβη παρά καλό. «Δεν υποστηρίζουμε την ιδέα ενός αυτόματου μηχανισμού αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους», δήλωσε. «Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερη αστάθεια παρά σταθερότητα».

Εκτός από τη σκληρή γραμμή για την αναδιάρθρωση του χρέους, η γερμανική εργασία απορρίπτει επίσης το σχέδιο του κ. Μακρόν για έναν μεγάλο προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ για να βοηθήσει τις χώρες σε περιόδους δυσκολιών λέγοντας ότι είναι «οικονομικά μη αναγκαία για μια σταθερή νομισματική ένωση».

Αντί αυτού, το έγγραφο δίνει έμφαση στα μέτρα που ενθαρρύνουν τις χώρες και τις τράπεζες να είναι πιο υπεύθυνες για τη διαχείριση των οικονομικών τους.

Αυτό επαναφέρει τις ιδέες που προωθήθηκαν από τη Γερμανία, όπως η καλύτερη σύνδεση των περιφερειακών ενισχύσεων της ΕΕ με το σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων της ζώνης του ευρώ και η αυστηρότερη κανονιστική αντιμετώπιση των κρατικών χρεών των τραπεζών.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι οι μεταρρυθμιστικές συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και ότι θα διεξαχθούν πιο λεπτομερείς διαπραγματεύσεις τον προσεχή μήνα.

Μια πρώιμη εστίαση θα αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο ρόλος του ΕΜΣ θα μπορούσε να «ενισχυθεί» και «να εμβαθυνθεί», ανέφερε. Υπήρξε «ισχυρή υποστήριξη» για τη χρησιμοποίησή του ως ανασταλτικό παράγοντα του συστήματος της ευρωζώνης για το χειρισμό προβληματικών τραπεζών.

«Υπάρχουν κάποιες οδοί που είναι σαφώς ανοικτές», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Μια πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε η γαλλογερμανική διαφωνία ήταν αναμενόμενη και ότι οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

«Είναι φυσιολογικό να έχουμε διαφορές απόψεων σε αυτό το στάδιο με τους γερμανούς», ανέφερε η πηγή. «Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί για τις διαφορές αυτές. Κάθε κράτος-μέλος πρέπει να παρουσιάσει το όραμα και τις απόψεις του και στη συνέχεια θα εργαστούμε όλοι για την εξεύρεση συμβιβασμού.»  

Σχετικα αρθρα

Πως πτώχευσε η Τουρκία…

admin

Παγκόσμιος πανικός στις αγορές !

admin

Οι νέοι της Ευρώπης αναζωπυρώνουν την αισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής

admin

Covid-19: Νοσοκομεία γεμίζουν, μπαρ κλείνουν – Η Ευρώπη σε συναγερμό

admin

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον χρυσό για να στηρίξει τη λίρα

admin

ΕΤΕ: Ορατά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας

admin

Ένας χρόνος πριν από το Brexit

admin

Τα αμερικάνικα ομόλογα φλερτάρουν με την ύφεση

admin

Πώς η Fed μόλις μείωσε την ανισότητα

admin

Rubini: Οι λευκοί κύκνοι του 2020

admin

Ίσως η Κίνα να μην μπορεί τελικά να κατακτήσει τον πλανήτη

admin

Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

admin

Η κρυφη βομβα των 200 δισ. Ε στην Ευρωπη λεγεται Volkswagen

admin

Οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν τη συμφωνία με την Τουρκία

admin

Τι θα προκαλέσει στην οικονομία της ΕΕ ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ

admin

Πιο ανθεκτική η ανάπτυξη της Ευρώπης σύμφωνα με το ΔΝΤ

admin

CNBC:Η συμφωνία, καθρέφτης για το πώς αντιμετωπίζονται τα λιγότερο τυχερά κράτη

admin

Επιδείνωση στα κρατικά ομόλογα -Ξεπέρασε το 4,5% το 10ετές

admin