Image default
Πρώτο Θέμα

Ο «λύκος της Wall Street» προειδοποιεί ότι τα ICOs είναι «η μεγαλύτερη απάτη ποτέ»

jordan belfortΟ Τζόρνταν Μπέλφορτ, ο πρώην μεσίτης πεννών που αποθανατίστηκε στην ταινία «The Wolf of Wall Street», απέρριψε την τρέχουσα μανία για τις αρχικές προσφορές νομισμάτων ως τη «μεγαλύτερη απάτη ποτέ» που αναπόφευκτα θα σκάσει στα πρόσωπα του κόσμου».

Η προειδοποίηση έρχεται αφού οι ICO – οι οποίες συγκεντρώνουν ηλεκτρονικά χρήματα με την πώληση των ψηφιακών μαρκών των επενδυτών σε αντάλλαγμα για κρυπτονομίσματα όπως bitcoin και ethereum – έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα. Μέχρι στιγμής φέτος, 202 ICO έχουν συγκεντρώσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Coinschedule.com, κυρίως για επιχειρήσεις που υπόσχονται να βελτιώσουν την εμπειρία της διαπραγμάτευσης και την επένδυση σε ψηφιακά νομίσματα.

Ωστόσο, η αγορά έχει εξεταστεί από ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες ανησυχούν ότι οι μικροί επενδυτές εξαπατώνται από τις υποσχέσεις για μεγάλες αποδόσεις. Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας απαγόρευσε τη χρηματοδότηση των ICO, λέγοντας ότι «διέλυσαν σοβαρά την οικονομική και χρηματοπιστωτική τάξη», ενώ οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τη μείωση της αξίας των μαρκών τους.

Ο κ. Μπέλφορτ, ο οποίος πέρασε 22 μήνες φυλάκισης μετά από παραδοχή ενοχής σε απάτη τίτλων και ξέπλυμα χρημάτων, συνέκρινε τη μόδα για «τυφλές δεξαμενές» στη δεκαετία του 1970 και του ’80 όταν οι εταιρείες συγκέντρωναν κεφάλαια από τους επενδυτές χωρίς να προσδιορίζουν πώς θα δαπανώνται τα χρήματα . Πολλές δεξαμενές διαλύθηκαν χωρίς να πραγματοποιήσουν ούτε μία επένδυση – αλλά όχι προτού οι μεσίτες αποχωρήσουν με μεγάλες αμοιβές.

«Οι προωθητές [των ICO] διαιωνίζουν μια μαζική απάτη της υψηλότερης τάξης» ανέφερε. «Πιθανώς το 85% των ανθρώπων εκεί έξω δεν έχουν κακές προθέσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι, αν πέντε ή 10% προσπαθούν να σας εξαπατήσουν, είναι καταστροφή.»

Οι start-ups υποστηρίζουν ότι οι ICOs είναι ένας νόμιμος τρόπος συγκέντρωσης χρημάτων, μέρος ενός ευρέος λαϊκού κινήματος για τη διατάραξη των μεγάλων τραπεζών και των κεφαλαίων κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Οι αγοραστές των μαρκών έχουν τυπικά πρόσβαση σε μια μελλοντική υπηρεσία μόλις ξεκινήσει ή δικαιώματα για τα κέρδη που δημιουργούνται.

Αλλά ο κ. Μπέλφορτ, τον οποίος έπαιξε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε ταινία του 2013, δήλωσε ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι πωλητές των ICO φαίνονται να είναι παρόμοιες με τις τακτικές άντλησης και αποκομιδής που χρησιμοποιούν τα λεβητοστάσια: προμηθεύουν, προωθούν επιθετικά, διαρρέουν λίγο στην αγορά, προκαλούν ενδιαφέρον – ίσως μέσω στήριξης διασημοτήτων – και στη συνέχεια πωλούν τα υπόλοιπα προτού καταρρεύσει η τιμή.

«Όλοι θέλουν να μπουν στο παιχνίδι τώρα», είπε. «Δεν λέω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ιδέα των κρυπτονομίσματα, ή ακόμη και βολβούς τουλίπας. Είναι οι άνθρωποι που θα εμπλακούν και θα κλονίσουν την ιδέα.»

Από τότε που αποφυλακίστηκε το 2005, ο κ. Μπέλφορτ, 55 ετών, έχει χαράξει μια καριέρα ως συγγραφέας και ομιλητής. Αναμένεται να εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Synergy Global Forum, στο οποίο θα προωθήσει το νέο του βιβλίο,» Way of the Wolf».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μπέλφορτ συμβουλεύει τους φίλους και την οικογένειά του μείνουν μακριά από τις ICO.

«Είναι η μεγαλύτερη απάτη ποτέ, μια τόσο τεράστια γιγαντιαία απάτη που θα σκάσει στα πρόσωπα τόσων ανθρώπων. Είναι πολύ χειρότερο από οτιδήποτε έκανα ποτέ», είπε.

Ο κ. Μπέλφορτ θα βρεθεί στην Αθήνα για μια μοναδική ομιλία στις 13 Νοεμβρίου. 

Σχετικα αρθρα

O Eφιάλτης που ξημερώνει…

admin

Ανάσα κατ’ αρχήν για την Τερέζα Μέι

admin

Το ευρώ σε υψηλά οκτώ ετών σε σχέση με τη λίρα

admin

Όταν ο «καλός μαθητής», Μάριο Ντράγκι επαναστάτησε

admin

Η ΕΚΤ δέχεται μήνυση από 200 επενδυτές για το ελληνικό χρέος

admin

Στα αποτελέσματα των τραπεζών τα βλέμματα της αγοράς

admin

Η Ιταλία εγκρίνει τους στόχους για το έλλειμμα – Πρόσω ολοταχώς για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες

admin

Οδηγός για τις 120 δόσεις -«Κούρεμα» έως 100% στις προσαυξήσεις

admin

Γιατί πήγε το πετρέλαιο στα $75

admin

Η Ευρώπη δεν είναι τόσο ενωμένη όσο υποστηρίζει

admin

Φωτιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ασφαλιστικό

admin

Μια σειρά νεαρών πολιτικών αντικαθιστά την αποτυχημένη γενιά της Ευρώπης

admin

Γιατί πουλάνε τράπεζες οι ξένοι διαχειριστές;

admin

Moody’s: H αναβάθμιση της Ελλάδας έρχεται…

admin

Με οριακές απώλειες 0,26% το Χ.Α.

admin

Η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση: ξεχάσαμε την κρίση του 2007

admin

Πώς φτάσαμε από το Καστελόριζο στο τέλος των μνημονίων

admin

Ισχνή οικονομική ανάπτυξη το 2014 στην ΕΕ

admin