Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΚΤ δείχνει ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς

10ecb sub master768Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το ρυθμό της ποσοτικής χαλάρωσης από το επόμενο έτος είναι η ιστορία του σκύλου που δε γαύγιζε.

Για μήνες, η προσδοκία ήταν ότι αυτή η ιστορική ανακοίνωση θα προκαλούσε διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αποδίδοντας υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και χαμηλότερες τιμές μετοχών. Αυτό που είδαμε αντί αυτού ήταν μια πολύ τακτική και ακόμη και θετική αντίδραση – δείχνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί τελικά να έχουν μάθει πώς να επικοινωνούν με τους επενδυτές.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τετριμμένη. Όταν ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πριν από σχεδόν τρία χρόνια ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει μηνιαίως 60 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποφύγει την απειλή του αποπληθωρισμού, αυτό θεωρήθηκε σημαντική αλλαγή στη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής. Σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η ΕΚΤ ήταν απρόθυμη να συμμετάσχει σε ποσοτική χαλάρωση. Ο φόβος, που προέρχεται από τη Γερμανία και άλλες χώρες, ήταν ότι θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση δημόσιων ελλειμμάτων, η οποία απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κίνηση ήταν αναμφισβήτητα επιτυχής: Η ανάπτυξη επέστρεψε στη ζώνη του ευρώ και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού εξαφανίστηκε.

Το ερώτημα, ωστόσο, ήταν πάντα πώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιδρούσαν στο πρώτο σημάδι της απομάκρυνσης αυτής της νομισματικής ασπίδας. Στις ΗΠΑ, η Fed δυσκολεύτηκε να γνωστοποιήσει την έξοδο της από το QE – όπως φαίνεται από το «taper tantrum» τον Ιούνιο του 2013, το οποίο προκάλεσε κτυπήματα στην αμερικανική αγορά ομολόγων και σε όλον τον αναδυόμενο κόσμο. Η ΕΚΤ είχε το δικό της μικρό ξέσπασμα τον Ιούνιο, όταν μια ομιλία του κ. Ντράγκι σε συνέδριο στη Σίντρα, στην Πορτογαλία, προκάλεσε άνοδο των ομολόγων της ευρωζώνης – πριν υποχωρήσει και πάλι το καλοκαίρι.

Η αντίδραση της αγοράς χθες, ωστόσο, ήταν περισσότερο από μια συλλογική αδιαφορία. Το ευρώ υποχώρησε περισσότερο από μια εκατοστιαία μονάδα την ημέρα. Οι αποδόσεις ομολόγων σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση υποχώρησαν επίσης. Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές συνέχισαν να προχωρούν καθώς επίσης καλωσόρισαν σημάδια ότι η κρίση στην Καταλονία μπορεί να αποκλιμακωθεί.

Η απόφαση της ΕΚΤ είναι μόνο ένα πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία εξομάλυνσης. Θα συνεχίσει να αγοράζει 30 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών και εταιρικών ομολόγων κάθε μήνα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής επέλεξαν να αφήσουν το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ανοικτό και ακόμη και να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να αυξήσουν το μέγεθός τους εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Ο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά πολύ μετά το τέλος του QE.

Ωστόσο, η σχετική ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει τρεις περαιτέρω εξηγήσεις.

Πρώτον, η ΕΚΤ φαίνεται να έχει το σωστό χρονοδιάγραμμα για να αρχίσει να αποσύρει την υποστήριξή της. Η ανάκαμψη της ευρωζώνης διευρύνθηκε σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ασθενέστερων οικονομιών όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Οι επενδυτές δείχνουν μια νέα επιθυμία να επενδύσουν σε αυτές τις χώρες, βοηθώντας την κεντρική τράπεζα να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω.

Δεύτερον, η κεντρική τράπεζα ήταν επίσης καλή με τις επικοινωνίες της. Ο Ντράγκι επισήμανε πολύ γρήγορα στη συνέντευξη Τύπου του: «Η άποψή μου είναι ότι η αντίδραση στην αγορά ήταν αρκετά χαλαρή», σημείωσε, «παρά το γεγονός ότι είναι μια πολιτική ανακοίνωση μιας ιδιαίτερης σημασίας». Οι συμμετέχοντες στην αγορά περίμεναν γενικά τόσο το μέγεθος της μείωσης όσο και το μήκος της επέκτασης. Ήταν ακριβώς σύμφωνη με την προσδοκία των περισσότερων οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το - πριν από την απόφαση.

Τέλος, η αντίδραση δείχνει ότι η υπαρξιακή απειλή για τη ζώνη του ευρώ φαίνεται να έχει εξαφανιστεί προς το παρόν. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι ακόμα και αν η ΕΚΤ πρόκειται να απομακρυνθεί από τις αγορές μία ημέρα, μπορεί πάντα να επανέλθει εάν χρειαστεί. Ο Ντράγκι ήταν προσεκτικός ώστε να αφήσει ανοικτή την επιλογή της αντιστροφής της πορείας. Πρόκειται για μια σημαντική διαφορά σε σύγκριση με την κρίση του δημόσιου χρέους – όταν η έλλειψη στήριξης από την κεντρική τράπεζα συνέβαλε στη διόγκωση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων στις ασθενέστερες χώρες – η οποία θα συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης.

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την ΕΚΤ. Οι διαφορές στο διοικητικό συμβούλιο, οι οποίες άρχισαν να εμφανίζονται αυτή την εβδομάδα, ενδέχεται να εμβαθύνουν. Ο πληθωρισμός μπορεί να επιταχυνθεί πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αποκηρύξει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Οι επενδυτές ενδέχεται να αλλάξουν γνώμη – για παράδειγμα, αν η επόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Fed ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε αύξηση παγκοσμίως. Αλλά προς το παρόν η ΕΚΤ φαίνεται να έχει πετύχει το μήνυμα και την πολιτική της.  

Σχετικα αρθρα

Oι πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και η άποψη της HSBC

admin

Citi: H εμπιστοσύνη επέστρεψε…

admin

Η κρίση της ευρωζώνης επιστρέφει στο σημείο βρασμού

admin

Novartis,Cohen και… Trump

admin

Eurobank: Πόσα δισ. € θα χάσει… ο έλληνας φορολογούμενος

admin

1 στα 5 νοικοκυριά δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τις τράπεζες

admin

Εντείνεται ο «πόλεμος» των αναψυκτικών

admin

Ψευδαίσθηση το βρετανικό όραμα για εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit;

admin

Πώς παρερμηνεύτηκε η Merkel

admin

Handelsblatt: Στην Ελλάδα φοβούνται το επιχειρείν

admin

Η άνοδος του ευρώ ασκεί πίεση στους εξαγωγείς

admin

Πως μια νίκη Macron θα (;) ανανεώσει την Ευρώπη

admin

Eρευνα Nielsen: Οι Ελληνες ανήσυχοι για την εργασία, την οικονομία, την υγεία και την εγκληματικότητα

admin

FAZ: Η Ιταλία δυσκολεύει την Ελλάδα να βγει στις αγορές

admin

Οι συνομιλίες συνασπισμού της Γερμανίας μπαίνουν στην τελική ευθεία

admin

Απόλυτα διασφαλισμένες οι ελληνικές τράπεζες

admin

Το χαμένο κέντρο

admin

ΤτΕ: Βουτιά 93,8% στις αφίξεις ταξιδιωτών και 97,5% στις εισπράξεις τον Ιούνιο

admin