Image default
Πρώτο Θέμα

Σε νέο υψηλό επίπεδο ανήλθαν οι μετοχές στις διεθνείς αγορές

jp blog 580x386Σε νέο υψηλό επίπεδο ανήλθαν σήμερα οι παγκόσμιες μετοχές, χάρη στον κλάδο τεχνολογίας, ενώ στην Ευρώπη στήριξη προσέφεραν οι ισπανικές αγορές ύστερα από δημοσκόπηση που περιόρισε τις ανησυχίες των επενδυτών για την απόσχιση της Καταλονίας.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί την πορεία μετοχών σε 47 χώρες, σημείωσε άνοδο κατά 0,2% στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδό του. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 17,7% από τις αρχές του έτους και οδεύει προς την καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 2013.

Οι μετοχές στην ευρωζώνη σημείωσαν άνοδο κατά 0,2%, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί φέτος χάρη στην υγιή οικονομία, την αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας και τη μείωση των πολιτικών κινδύνων.

Οι ισπανικές μετοχές σημείωσαν άλμα 1,4% και το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση μειώθηκε ύστερα από δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία οι Καταλανοί αυτονομιστές ίσως χάσουν την πλειοψηφία του στις τοπικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,52%. Οι μετοχές των τραπεζών Caixabank και Sabadell, που μετέφεραν την έδρα τους έξω από την Καταλονία λόγω της κρίσης, ηγούνταν των κερδών στον ισπανικό δείκτη IBEX.

Η ευρύτερη αγορά έδειχνε σημάδια ανακούφισης, με τις τράπεζες της ευρωζώνης να ενισχύονται κατά 0,9% και τις ιταλικές μετοχές να ενισχύονται κατά 0,5%. Πτώση σημείωσε και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου.

Ενισχυμένες ήταν οι μετοχές τεχνολογίας, μετά την ανακοίνωση της Apple για άλμα των προπαραγγελιών για το νέο iPhone X. Η άνοδος των μετοχών τεχνολογίας οδήγησε τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σε κέρδη 0,4%. Τα οικονομικά αποτελέσματα της Apple την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσουν τον επόμενο μεγάλο καταλύτη για την πορεία των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου.

Η προσοχή αυτή την εβδομάδα στρέφεται στις συνεδριάσεις τριών κεντρικών τραπεζών. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να φοβούνται, ωστόσο, ότι η απόφαση αυτή μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια. Οριακές διακυμάνσεις κατέγραφαν τα βασικά νομίσματα καθώς οι επενδυτές αναμένουν και τις αποφάσεις για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την αμερικανική Federal Reserve. Το δολάριο σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων ενώ η στερλίνα ήταν ενισχυμένη κατά 0,2% έναντι του δολαρίου. 

Σχετικα αρθρα

Δυνατή χρονιά παγκοσμίως το 2017 για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών

admin

Το ΤΑΙΠΕΔ και οι «πονηροί» όροι υπέρ του Σπ. Λάτση

admin

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την καλοκαιρινή τουριστική κίνηση

admin

Διαμάχη για τον αγωγό South Stream

admin

Μόλις 500 εκατ. ευρώ η ρευστότητα των τραπεζών

admin

Τραμπ, Ερντογάν και πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες

admin

Η ανησυχητική στροφή της Γερμανίας στον κρατικό καπιταλισμό και το “μπαζούκα” των 1,3 τρισ. ευρώ

admin

Ποια είναι η νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη;

admin

Η ρητορική για το προσφυγικό θυμίζει τη σύνοδο κορυφής του 1938 πριν το Ολοκαύτωμα

admin

#DigitalSolidarityGR : ‘Απαντες πλην… Vodafone

admin

ALPHA BANK: Δεδομένη η έξοδος στις αγορές

admin

Πώς οι κεφαλαιαγορές μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη

admin

Η ΕΚΤ εξετάζει μια βαθιά αλλαγή στην πολιτική της

admin

Τι αποκάλυψε η έρευνα των BuzzFeed-ICIJ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις τράπεζες

admin

Πού οφείλεται το ξεπούλημα σε ομόλογα και μετοχές

admin

Βρετανία και ΕΕ στα πρόθυρα συμφωνίας

admin

Η τελευταία… ζαριά του Τσίπρα

admin

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να κυβερνηθεί από δύο από τα πιο αριστερά κόμματα της Ευρώπης

admin