Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΕ οδεύει προς μια «μεγάλη έκρηξη» που δεν είναι το Brexit

european parliamentΗ Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι έχει πολλά στην ατζέντα της εκτός από τη διαχείριση του Brexit. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί καλό για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι καθώς επιδιώκει την ομαλή αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ τον Μάρτιο του 2019.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία Brexit, προετοιμάζεται για εκλογές στα μέσα του 2019, ενώ ένα πλήθος άλλων σημαντικών στοιχείων αρχίζει να καλύπτει την ατζέντα της ΕΕ. Αυτές οι πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στο να δείξουν το σθένος του μπλοκ, θα δώσουν στους βουλευτές τη δυνατότητα να μιλήσουν στην εκστρατεία, να μετατοπίσουν το επίκεντρο από την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου και να το καταστήσουν πολιτικά ευκολότερο για τη συνέλευση να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τους όρους του Brexit.

«Ακόμη και πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, έχει ξεκινήσει ένας σημαντικό σχέδιο με βασικές αποφάσεις», δήλωσε σε συνέντευξη στο γραφείο της στην έδρα του κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Μαρίζα Ζοάο Ροντρίγκες, η πορτογαλίδα αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ενώ διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η ΕΕ προχωρεί με το σχέδιό της και τα δύο αυτά πράγματα θα προχωρήσουν παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι το 2019 θα έχουμε μια μεγάλη στιγμή.»

Το πρόγραμμα εργασίας της ΕΕ δημιουργεί ένα κοινό νήμα μέσα από μια ευρεία ποικιλία πρωτοβουλιών πολιτικής και δημιουργεί ένα αντίβαρο στο Brexit, διασφαλίζοντας ότι η προγραμματισμένη αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να εξεταστεί σε ένα ευρύτερο και πιο θετικό πλαίσιο για το μπλοκ παρά ως μια πρωτοφανής πληγή.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας όταν έρθει η στιγμή για το Κοινοβούλιο των 751 εδρών να εκδώσει την ετυμηγορία του για οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου σχετικά με τη διευθέτηση διαζυγίου, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία και των μελλοντικών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

«Υπάρχει μια έμμεση σχέση μεταξύ οποιασδήποτε συμφωνίας Brexit και των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής μελετών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. «Οι άνθρωποι θα δουν την ατμόσφαιρα το 2019 για να δουν αν το μπλοκ των 27 χωρών προχωράει. Αν ναι, αυτό θα βοηθήσει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία Brexit δεν θα αντιμετωπιστεί μεμονωμένα.»

Το κοινοβούλιο έχει κρατήσει μέχρι στιγμής μια σκληρή γραμμή για τους διαπραγματευτές του Brexit, αυξάνοντας την προοπτική μιας συμφωνίας με άστατους συμβιβασμούς και της άτακτης εξόδου του Ηνωμένο Βασίλειο από το μπλοκ. Ο κίνδυνος ενδεχόμενου βέτο αυξήθηκε από τότε που ένα συμβιβασμό εξουσίας στο κοινοβούλιο της ΕΕ μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλιστών, των δύο μεγαλύτερων φατριών, κατέρρευσε νωρίτερα φ έτος και έκανε το νομοθετικό σώμα πιο απρόβλεπτο.

«Μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες σε μια προεκλογική εκστρατεία για την φιλοευρωπαϊκή μας προσέγγιση μόνο εάν έχουμε μια ιδέα για το μέλλον», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Στρασβούργο ο Μάνφρεντ Βέμπερ, γερμανός ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών του κοινοβουλίου. «Χρειαζόμαστε ένα όραμα.»

Η ΕΕ αναδύεται από χρόνια πυροσβέσεων που έχουν αναληφθεί για να αποτραπεί το εθνικό χρέος από το να διαλύσει στη ζώνη του ευρώ, οι εισροές προσφύγων από τη Μέση Ανατολή από το να διασπάσουν τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της ηπείρου και οι φυγόκεντρες δυνάμεις του είδους που τροφοδότησαν το Brexit από το να απειλήσουν την ύπαρξη της ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ παρουσιάζει πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν μια συνάντηση κορυφής τον Νοέμβριο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, σχέδιο νόμου τον Δεκέμβριο για την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ζώνης του ευρώ και τη δημιουργία ενός κοινού επικεφαλής οικονομικών για το ενιαίο νόμισμα, και μια πρόταση τον επόμενο Μάιο σχετικά με ένα νέο πολυετές πρόγραμμα δαπανών για το μπλοκ μετά το Brexit.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ πιέζει επίσης για μια βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής πολιτικής, μια σημαντική εξέλιξη για την αναμόρφωση των κοινών κανόνων ασύλου και την πρόοδο προς τις ευρωπαϊκές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και του Ειρηνικού.

Ολόκληρη αυτή η ατζέντα «θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε η Ροντρίγκες. «Η κύρια μας ανησυχία δεν είναι για το Brexit. Κύριο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλο εγχείρημα στην παγκόσμια ιστορία, θα προχωρήσει στην επόμενη φάση για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.»

Οι διαπραγματεύσεις του Brexit κρέμονται από τον διακανονισμό διαζυγίου, καθυστερώντας την έναρξη παράλληλων συνομιλιών σχετικά με τους εμπορικούς δεσμούς με την ΕΕ μετά το Brexit. Οι ηγέτες του μπλοκ σκοπεύουν να δώσουν το πράσινο φως τον Δεκέμβριο για αυτή τη δεύτερη φάση, ένα βήμα που θα φέρει μια τελική συμφωνία Brexit περισσότερο στο επίκεντρο.

Η Ροντρίγκες δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της ΕΕ θα ενεργεί με βάσει τις αρχές και όχι με ιδεολογικό τρόπο, όταν θα εξετάζει κάθε συμφωνία Brexit. Σημείωσε ότι το κοινοβούλιο θα επιμείνει στο σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ ενώ θα είναι πρακτικό.

«Εν τέλει, το Κοινοβούλιο έχει πάντα μια ρεαλιστική πλευρά – αυτό είναι σίγουρο» είπε.  

Σχετικα αρθρα

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin