Image default
Πρώτο Θέμα

Θα επιβιώσει το ευρώ ως ένα μακροχρόνιο νόμισμα;

Euro coins GreeceΤο ευρώ θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα για δύο λόγους.

ΝΑΙ

Πρώτον, αν και αυτή τη στιγμή δεν δημιουργεί οικονομική σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών, όπως ήταν προορισμένο να κάνει, το διαζύγιο είναι πολύ δύσκολο -σχεδόν αδύνατο- ιδιαίτερα για τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ακόμη και οι Γάλλοι και οι Ιταλοί λαϊκιστές έχουν απομακρυνθεί από την ιδέα μιας εξόδου από το ευρώ, εν μέρει επειδή ο πληθυσμός υποστηρίζει σε μεγάλο την συμμετοχή στο ευρώ, και θα συνεχίσει να το κάνει όσο περνάει ο καιρός.

Δεύτερον, οι πολιτικοί της ευρωζώνης έχουν, με τη βοήθεια της ΕΚΤ, έδειξαν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να τα “βγάζουν πέρα”, εν μέρει επειδή έχει επενδυθεί τόσο μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο project. Τα θεσμικά όργανα που θεσπίστηκαν από το 2010 -όπως το ESM, την τραπεζική ένωση με τους νέους κανονισμούς για την τραπεζική εξυγίανση, και κυρίως, το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ, για την εκτόνωση του πανικού των αγορών ομολόγων -επιτρέπουν να συνεχιστεί μια τέτοια πολιτική προσέγγιση.

Ότι τα οικονομικά σφάλματα του ευρώ είναι διαβρωτικά για το ευρωπαϊκό project στο σύνολό του, είναι ένα διαφορετικό θέμα.

ΟΧΙ


Οι πολιτικές επιταγές πίσω από το ευρώ καθιστούν πιθανή την επιβίωση του αλλά χωρίς μεγάλες αλλαγές πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με την ουσιαστική εγκατάλειψη του δημοσιονομικού συμφώνου και την ατζέντα της για την λιτότητα, θα είναι μία δυστυχής εμπειρία για πολλούς ανθρώπους.

Η διαμόρφωση του ευρώ δεν έδωσε προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση των υποψηφίων κρατών-μελών -και οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν ουσιαστικές και έχουν την τάση να διευρύνονται στην πρώτη δεκαετία του ευρώ. Η χρηματοπιστωτική κρίση ανέδειξε τα μη βιώσιμα μοντέλα δανεισμού που προέρχονται από τις ανισορροπίες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών έχουν μειωθεί δραστικά από την χρηματοπιστωτική κρίση αλλά μόνο εις βάρος του αποπληθωρισμού και της ύφεσης. Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας τρόπος από πολλές χώρες του ευρώ να πετύχουν υψηλή απασχόληση και βιώσιμα μεγέθη σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η προσέγγιση “ένα μέγεθος για όλα” της δημοσιονομικής πολιτικής, απαιτεί όλα τα κράτη-μέλη να προσπαθούν να βρουν ισορροπημένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ανεξαρτήτως της απαίτησης για δημόσιες επενδύσεις και ανεξαρτήτως των οικονομικών συνθηκών.

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: Δημοσιονομική πειθαρχία στην Ελλάδα και μετά τον Αύγουστο

admin

Ιδιαίτερη ανάπτυξη παρουσίασαν το 2013 οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας

admin

Η Δύση φέρεται πολύ μαλακά απέναντι στον Putin;

admin

Η Αμερική βυθίζεται ακόμη περισσότερο στο χρέος

admin

Γιατί δεν είναι όλα τα χρέη ίδια !

admin

Ο Τραμπ είναι πρόεδρος. Και τώρα τι;

admin

JP Morgan: Γιατί ο Σαμαράς επίσπευσε την προεδρική εκλογή;

admin

Ευρωζώνη: Ένας «τεταμένος» δεσμός

admin

Κι άλλα λεφτά από το κράτος για τον «Μορέα»;

admin

Ο παγκόσμιος δείκτης της οικονομικής ελευθερίας δείχνει πως η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί

admin

Τα χρήματα δεν είναι τα πάντα για τους γερμανούς εργαζομένους

admin

Τα φτηνά τσιγάρα καίνε την ελληνική οικονομία

admin

Καμπανάκι Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει την ορμή της

admin

Ο άνθρωπος που κρατά την Ευρώπη ενωμένη την ώρα που το Brexit την διχάζει

admin

Χρόνος εναντίον …Τσίπρα

admin

Ο πονοκέφαλος Ερντογάν χαρά των τουριστών

admin

Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

admin

Η εκκεντρική οικονομική θεωρία του παράλληλου σύμπαντος της Γερμανίας

admin