Image default
Πρώτο Θέμα

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης ανεβάζει ρυθμό παρά το ισχυρότερο ευρώ

Economic Freedom headerΗ ευρωζώνη έχει καταγράψει υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης από ό, τι αναμενόταν, υποδεικνύοντας ότι η πρόσφατη ισχύς του ευρώ δεν έχει κάνει τίποτα για να εμποδίσει μια αναζωπύρωση της οικονομικής ανάκαμψης.

Σε ένα ακόμη σημάδι ανάκαμψης, η ανεργία μειώθηκε σε ένα χαμηλό εννέα ετών.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο από τους προηγούμενους τρεις μήνες. Ο αριθμός ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες των αναλυτών και έρχεται παρά τους φόβους ότι ένα ισχυρότερο νόμισμα θα βλάψει τους εξαγωγείς της περιοχής. Το ενιαίο νόμισμα αυξήθηκε από περίπου 1,14 δολάρια έναντι του δολαρίου στις αρχές Ιουλίου σε πάνω από 1,20 δολάρια στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η προκαταρκτική εκτίμηση, που καταρτίστηκε από την Eurostat, το γραφείο στατιστικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, υποχώρησε ελαφρώς από ένα αναθεωρημένο 0,7% για το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά σημαίνει ότι η οικονομία έχει επεκταθεί κατά 2,5% κατά τον τελευταίο χρόνο.

Η ανεργία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009, σημειώνοντας 8,9% το Σεπτέμβριο. Η ανεργία των νέων παραμένει στο 18,7%, αλλά μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, από 20,4% το Σεπτέμβριο του 2016. Σημαντικές μειώσεις του ποσοστού ανεργίας σημειώθηκαν επίσης σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες οικονομίες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία .

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τρίτη έδειξαν ότι η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, συνέχισε να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό μετά από χρόνια ελλιπούς ανάπτυξης.

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης ήταν η αναπάντεχη ιστορία οικονομικής επιτυχίας του περασμένου έτους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην περιοχή άρχισαν να αφαιρούν μέρος της υποστήριξής τους, ανταποκρινόμενοι σε σημεία που η οικονομία ενισχύει μετά από χρόνια κρίσης και στασιμότητας.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την αγορά ομολόγων της στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η τράπεζα αγοράζει τώρα 60 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως ως μέρος του προγράμματος των 2,6 τρισεκατομμυρίων Ευρώ, αλλά θα αγοράζει 30 δισεκατομμύρια μηνιαίως από τον Ιανουάριο μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αδύναμες. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπολείπεται του στόχου της ΕΚΤ για μόλις κάτω από 2%, πέφτοντας από 1,5% τον περασμένο μήνα σε 1,4% στο έτος έως τον Οκτώβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις μεταβολές των τιμών για πιο ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, μειώθηκε στο 0,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Το ισχυρότερο νόμισμα αποδυναμώνει τον πληθωρισμό μειώνοντας το κόστος των εισαγωγών.

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στην επιστροφή στις κεφαλαιαγορές

admin

Στα… 160 έχει φθάσει το κοντέρ της προεδρικής εκλογής

admin

Ookla: «Tο πιο γρήγορο δίκτυο στην Ελλάδα» για 4η συνεχή χρονιά η COSMOTE

admin

Η οικονομία της Ρωσίας αναπτύσσεται με δανεικά

admin

Νέο προειδοποιητικό σήμα από την ευρωζώνη

admin

Το κουίζ που βασανίζει τη ΝΔ

admin

Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία: Ωρα αποφάσεων για no deal Brexit ή πρόωρες εκλογές

admin

Γαλλία-ΕΕ: Εντείνονται οι αμφισβητήσεις στην Ευρώπη

admin

Η ΕΕ οδεύει προς μια «μεγάλη έκρηξη» που δεν είναι το Brexit

admin

Plan B:Αποχώρηση ΔΝΤ με εξαγορά των δανείων από τον ESM

admin

ΧΑ:Βατήρας ανόδου…

admin

Μαντέψτε ποια μεσογειακή οικονομία δεν κατέρρευσε!

admin

Τα ευρωπαϊκά «ζόμπι» της λιτότητας

admin

Τα νέα πολιτικά ρήγματα της Ευρώπης

admin

Γερμανικός Τύπος: Παζάρι για τα πόστα στις Βρυξέλλες

admin

Συρία: Η αμερικανική απόσυρση εξυπηρετεί τα τουρκικά σχέδια

admin

Bloomberg: Οι εκλογές θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για την Ελλάδα -Στο πράσινο οι οικονομικοί δείκτες

admin

Έναρξη προεκλογικού αγώνα από την Angela Merkel

admin