Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα σχεδιάζει ανταλλαγή χρέους 30 δισ

greek bonds 660x480Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους ύψους 29,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και τη διευκόλυνση της πώλησης νέων ομολόγων στο μέλλον.

Σύμφωνα με σχέδιο που θα μπορούσε να ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανταλλάξει 20 ομόλογα που εκδόθηκαν μετά από αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές το 2012 με πέντε νέα ομόλογα σταθερού τοκομεριδίου, σύμφωνα με δύο ανώτερους τραπεζίτες που γνωρίζουν το σχέδιο ανταλλαγής. Οι υπάλληλοι της τράπεζας ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι δεδομένου ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Οι λήξεις των νέων ομολόγων ενδέχεται να είναι ίδιες με εκείνες των υφιστάμενων χρεογράφων, οι οποίες κυμαίνονται από το 2023 έως το 2042.

«Η κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων», σύμφωνα με τους αναλυτές της Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε. στην Αθήνα. Επίσης, θα «καθιερώσει μια καμπύλη αξιοπρεπούς αποδόσεως, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή της χώρας στις αγορές δημόσιου χρέους».

Η κίνηση έρχεται καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για τη ζωή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Η ανταλλαγή χρεών αποτελεί ένα βήμα προς την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές που απαιτούνται για να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει την αγορά ομολόγων το 2018 για να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει ένα κατάλληλο αποθεματικό για την κάλυψη των υποχρεώσεων του χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

bb greek debt swap 1

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το ακριβές χρονικό σημείο της ανταλλαγής, δήλωσε έλληνας αξιωματούχος. Ένας από τους υπαλλήλους της τράπεζας δήλωσε ότι η συναλλαγή θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου και η συμφωνία θα μπορούσε να συμβεί μια εβδομάδα αργότερα. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή πριν από την επόμενη αποστολή των πιστωτών της χώρας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η έξοδος στις αγορές σύντομα δεν θα είχε ως στόχο να πάρει νέα χρήματα τόσο ώστε να διαχειριστεί καλύτερα το χρέος της χώρας και να κάνει τα ομόλογά της πιο ελκυστικά. Τα νέα ομόλογα, μετά την ανταλλαγή, αναμένεται να έχουν την ίδια αξία με τα παλιά και θα έχουν ένα σταθερό επιτόκιο, σύμφωνα με άτομο με γνώση του θέματος.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν την Τετάρτη, ενώ η δεκαπενταετής γενική τάση έπιασε νέο χαμηλό στο έτος μέχρι σήμερα στο 6,03 τοις εκατό, ένα επίπεδο που δεν είχαμε δει από τον Σεπτέμβριο του 2014. Τα πενταετή χρεόγραφα απέδωσαν ένα χαμηλό έξι εβδομάδων στο 4,39 τοις εκατό. Ο δείκτης τιμών μετοχών της Αθήνας αυξήθηκε κατά 1,4% στις 2:22 μμ ώρα Αθήνας, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον Ιούλιο για πρώτη φορά από το 2014, συγκεντρώνοντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω νέων πενταετών ομολόγων. Τώρα, με το σχέδιο ανταλλαγής, η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την αγορά για αρκετά χρήματα για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων του χρέους το 2019, που αρχικά ανερχόταν σε 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τον αριθμό αυτό κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ με την έκδοση των ομολόγων του Ιουλίου.

Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Τόσο οι έλληνες όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σχετικα αρθρα

Κλοιός επιτήρησης από ΔΝΤ, αγορές και οίκους αξιολόγησης!

admin

Κάρνεϊ και Ντράγκι συμφωνούν: το Brexit θα είναι κακό για όλους

admin

Ο πολιτικός μαραθώνιος της Γαλλίας

admin

Ριζική αναδιάρθρωση στην Deutsche Bank

admin

Η Ευρώπη μπαίνει σε μια μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

admin

Η σιωπηρή πτώση της λιτότητας

admin

H πρόταση της ΝΔ για τη ΔΕΗ

admin

Ο Τσίπρας, οι αντιδράσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις

admin

Πώς να κυβερνηθεί μια κατακερματισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

5η αξιολόγηση: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

admin

Το νέο σύνταγμα της Τουρκίας θα δώσει τέλος στη δημοκρατία της

admin

Μπορεί να σώσει την Ιταλία ο Ρέντσι;

admin

10 χρόνια από την κατάρρευση Lehman Brothers:Πώς η κρίση ακινήτων έγινε παγκόσμια κρίση

admin

Το επικίνδυνο κύκνειο άσμα της τρόικας

admin

Ο Macron, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

admin

Οι κανόνες της γερμανικής πολιτικής έχουν αλλάξει…

admin

Λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους όχι νωρίτερα από το 2018

admin

Γερμανία vs ΕΚΤ

admin