Image default
Πρώτο Θέμα

Πολύ σκληρό για να πεθάνει το παραδοσιακό τραπεζικό υποκατάστημα

Στην πραγματικότητα, όχι και τόσο -τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κάθε χρόνο, το ΔΝΤ πραγματοποιεί μια παγκόσμια έρευνα για την αξιολόγηση της πρόσβασης των πολιτών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Μεταξύ των πολλών δεικτών που παρακολουθεί είναι η διαθεσιμότητα υποκαταστημάτων εμπορικών τραπεζών (συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών που προσφέρουν μόνο ΑΤΜ ή άλλες αυτοματοποιημένες υπηρεσίες). Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, δείχνουν ότι ο αριθμός καταστημάτων ανά 100.000 ενήλικες παραμένει αξιοσημείωτα σταθερός τα τελευταία χρόνια. Από το 2016, ο σταθμισμένος μέσος όρος πληθυσμού για 134 χώρες και εδαφικές επικράτειες ήταν 17,04. Αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 17,49 του 2012, αλλά περισσότερο από ό,τι πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Δείτε πώς φαίνεται αυτό:

Τραπεζικά υποκαταστήματα ανά 100.000 ενηλίκους

View

- Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

*Για 134 χώρες και εδαφικές επικράτειες

Αυτό είναι αρκετά περίεργο. Για χρόνια, οι τραπεζίτες και τα στελέχη του κλάδου τεχνολογίας προέβλεπαν -πολύ λογικά- την επικείμενη κατάρρευση του υποκαταστήματος. Και τι συνέβη; Πολύς κόσμος εξακολουθεί να προτιμά την ανθρώπινη αλληλεπίδραση: Το 2016, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι το 84% των πελατών της τράπεζας είχε επισκεφθεί ένα υποκατάστημα και είχε έρθει σε επαφή με έναν ταμεία τους τελευταίους 12 μήνες. Επίσης, αποδεικνύεται ότι οι millenials, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν περίπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές του 2000, στην πραγματικότητα θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην τράπεζα.

Τούτου λεχθέντος, τα υποκαταστήματα εξαφανίζονται ταχύτερα σε ορισμένες περιοχές. Ο περιβόητος διογκωμένος χρηματοπιστωτικός τομέας της Ευρώπης, για παράδειγμα, μείωσε δραματικά τη φυσική του παρουσία μετά την κρίση του 2008 και την επακόλουθη αναταραχή του ευρώ. Οι χώρες της νομισματικής ένωσης είχαν σταθμισμένο βάσει πληθυσμού μέσο όρο 32,44 καταστημάτων ανά 100.000 ενήλικες το 2016, από 45,76 το 2008. Ιδού πώς φαίνεται αυτό σε σύγκριση με άλλα ανεπτυγμένα έθνη και αναδυόμενες αγορές:

Τραπεζικά υποκαταστήματα ανά 100.000 ενηλίκους

View

- Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

*Σταθμισμένος στον πληθυσμό μέσος όρος της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η Ισπανία και η Ιταλία εξακολουθούν να διαθέτουν τα περισσότερα υποκαταστήματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να έχουν ακόμη μερική ενοποίηση να κάνουν:

Τραπεζικά υποκαταστήματα ανά 100.000 ενηλίκους

View

- Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η παραδοσιακή τράπεζα παραμένει αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον καθώς ο κόσμος υιοθετεί ολοένα περισσότερο νέους τρόπους δανεισμού, επενδύσεων και πληρωμών. Μέχρι στιγμής, πάντως, το κλασικό υποκατάστημα –ή τουλάχιστον η αυτοματοποιημένη του εκδοχή- επιδεικνύει απρόσμενα μεγάλη ανθεκτικότητα.

Σχετικα αρθρα

Σε ανοδική τροχιά η ελληνική βιομηχανία μηχανών το 2014

admin

Απογοητευμένη η Τρόικα, αισιόδοξος ο Στουρνάρας

admin

Νύχτα θρίλερ στην Αδριατική

admin

Η Μέρκελ πλησιάζει τα όρια του προσφυγικού με τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές

admin

Alpha Bank: Στη «μέγγενη» η εγχώρια κατανάλωση

admin

Η Ελλάδα συζητά με το ΔΝΤ…

admin

Η πολιτική κρίση στη Γερμανία έχει ξεκινήσει και θα είναι βραδυφλεγής

admin

Το «βρώμικο» παιχνίδι των funds εναντίον των ελληνικών τραπεζών

admin

Η Ευρώπη καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια σύγκρουση ή μια διαπραγμάτευση

admin

Ο πρώτος χρόνος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά

admin

ΔΝΤ: Αν το πλεόνασμα το 2018 είναι 2,2%, τότε δεν θέλουμε νέα μέτρα

admin

Γιατί πήγε το πετρέλαιο στα $75

admin

Τρία προαπαιτούμενα για το Brexit

admin

Η Moody’s αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά δυο βαθμίδες

admin

Πυκνώνουν οι εμφανίσεις των distress funds

admin

JPMorgan: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

admin

Σε τροχιά για κάλπες η χώρα

admin

WSJ: Η θεραπεία της Ευρώπης ξεκινά και τελειώνει με την Ελλάδα

admin