Image default
Πρώτο Θέμα

Οι χαμηλές επιστροφές είναι χαρακτηριστικό των αγορών, όχι σφάλμα

dollar and stocksΟ Τζακ Μπόγκλ, ιδρυτής της εταιρείας Vanguard, καταγράφει ότι οι μελλοντικές αποδόσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα είναι κάτω του μέσου όρου.

Στο βιβλίο του και σε πρόσφατες συνεντεύξεις, ο Μπογκλ δήλωσε ότι οι αναμενόμενες αποδόσεις για τις μετοχές και τα ομόλογα θα πρέπει να σβήσουν και τα δύο για την επόμενη δεκαετία περίπου.

Με βάση τα τρέχοντα μερίσματα, την αποτίμηση και τα επίπεδα απόδοσης, ο Μπογκλ προβλέπει ετήσιες αποδόσεις για τα αμερικανικά αποθέματα περίπου 4% και 3% για υψηλής ποιότητας αμερικανικά ομόλογα για τα επόμενα 10 χρόνια. Σε ένα τυπικό ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών/ομολόγων 60/40, αυτό θα σήμαινε ετήσια απόδοση μόλις 3,6%. Παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπίπτουν σε αυτούς τους τύπους προβλέψεων, γι’ αυτό είναι απλώς ενημερωμένες εικασίες.

Οι αναμενόμενες αποδόσεις του Μπογκλ ίσως να είναι ακριβείς, αλλά θα μπορούσαν να είναι υπερβολικά υψηλές ή πολύ χαμηλές. Οι αποτιμήσεις μπορούν πάντοτε να φτάσουν ψηλότερα ή αυτή η ανοδική αγορά να λάβει τέλος αύριο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου πρέπει να καταλάβουν ότι οι χαμηλές αποδόσεις είναι ένα χαρακτηριστικό των χρηματοπιστωτικών αγορών, όχι ένα σφάλμα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα για του S&P 500 και 10ετών αμερικανικών ομολόγων ως δείγμα για μετοχές και ομόλογα, εξετάζουμε τις ιστορικές 10ετές ετήσιες αποδόσεις για ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 από το 1928 έως το 2016. Ακολουθεί μια λίστα των 10 χειρότερων 10ετών αποδόσεων για αυτό το ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο:

bb low returns 1

Οι οικονομικοί ιστορικοί θα παρατηρήσουν ότι καθένα από αυτά τα περιστατικά περιλάμβανε περιόδους τεράστιου άγχους στην αγορά. Αυτές περιλαμβάνουν τη Μεγάλη Ύφεση, την ανερχόμενη αγορά της δεκαετίας του 1970, την έκρηξη της φούσκας dot-com ή την πρόσφατη οικονομική κρίση και τα επακόλουθά της.

Οι ετήσιες αποδόσεις έφθασαν κάτω από 4% στο 12,5% όλων των κυλιόμενων περιόδων 10 ετών σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές βίωσαν αποδόσεις παρόμοιες με την πρόβλεψη του Μπογκλ σε έναν ανά οκτώ χρόνια. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστείτε για χαμηλότερες αποδόσεις σε κάποιο σημείο ως μακροπρόθεσμος επενδυτής. Δεν είναι θέμα «εάν» αλλά «πότε» για τις αποδόσεις κάτω του μέσου όρου σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Κανείς δεν μπορεί να πετύχει ακριβώς το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πληγούν οι αποδόσεις κάτω του μέσου όρου, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές όταν συμβαίνει αυτό.

Πληθωρισμός. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι ο πληθωρισμός είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Από το 1871-1940 ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν βασικά μηδενικός. Ο συνολικός ρυθμός πληθωρισμού στην εν λόγω περίοδο ήταν μόλις 13,2% ή περίπου 0,2% σε ετήσια βάση. Έκτοτε, ο πληθωρισμός έφτασε σε πολύ ισχυρότερο σημείο, σχεδόν στο 4% ετησίως. Από το 1970-2007, ο πληθωρισμός ήταν ακόμη υψηλότερος, κοντά στο 5% ετησίως. Από το 2008, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σημαντικά, στο 1,6%. Αν και είναι σίγουρα πιθανές οι ονομαστικές αποδόσεις να είναι χαμηλότερες, οι μοναδικές αποδόσεις που έχουν σημασία για τους επενδυτές είναι οι αριθμοί μετά τον πληθωρισμό. Αν ο πληθωρισμός παραμείνει υποτονικός, οι επενδυτές θα μπορούσαν να κερδίσουν πολύ πιο κοντά στις ιστορικές αποδόσεις σε πραγματική βάση.

Το κόστος έχει σημασία. Ακριβώς όπως η πραγματική απόδοση έχει μεγαλύτερη σημασία από τις ονομαστικές αποδόσεις όταν πρόκειται για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αποδόσεις μετά τον υπολογισμό του συνόλου των δαπανών έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις ακαθάριστες αποδόσεις. Το κόστος είναι πάντα σημαντικό για τους επενδυτές, αλλά τα τέλη, τα έξοδα και το εμπόριο θα έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην κατώτατη γραμμή σε περιβάλλον χαμηλής απόδοσης. Όποιος έχει μελετήσει τη χρηματιστηριακή αγορά από μια ιστορική προοπτική, μπορεί να σας πει ότι τα αποθέματα έχουν κερδίσει περίπου 10 τοις εκατό τον χρόνο κατά τα τελευταία 100 χρόνια περίπου. Το πρόβλημα με αυτό το νούμερο είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος, το οποίο σε μια στιγμή ήταν εξαιρετικά απαγορευτικό για τους επενδυτές. Πριν από τα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ’70, οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναμένουν να χάσουν 2% έως 3% για κάθε συναλλαγή που πραγματοποίησαν σε προμήθειες μεσιτείας και μόνο για τα spreads προσφοράς-ζήτησης. Αμοιβαία κεφάλαια μετέφεραν 8 τοις εκατό έως 10 τοις εκατό φόρτο πωλήσεων. Ήταν επίσης σχεδόν αδύνατο να διαφοροποιηθούν σωστά. Δεν είναι αυτό που κερδίζετε, αλλά μάλλον αυτό που παίρνετε στο σπίτι που έχει σημασία στις αγορές.

Κάποιος πρέπει να χάσει. Η επένδυση είναι παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα. Για να κερδίσει ένα μέρος, μια άλλη πλευρά πρέπει να χάσει. Και αφού υπολογίσουμε τον πληθωρισμό και το κόστος, αυτό σημαίνει ότι πολλοί περισσότεροι επενδυτές καταλήγουν να χάσουν από το να κερδίζουν. Αλλά σε περιβάλλον με χαμηλότερη απόδοση, η κακή επίδοση μπορεί να είναι ακόμη πιο καταστροφική. Δεν είναι διασκεδαστικό να έχεις κακή επίδοση σε μια εξαιρετικά ανοδική αγορά, αλλά ακόμα και τότε σχεδόν όλοι πρέπει να κερδίζουν χρήματα. Εάν βρίσκεστε στην πλευρά των χαμένων της εξίσωσης όταν οι αποδόσεις της αγοράς είναι αδύναμες, το χαρτοφυλάκιό σας μπορεί να μην πάει πουθενά, ακόμη και όταν οι αγορές αρχίσουν να ανεβαίνουν σιγά-σιγά. Πολλοί επενδυτές θα προσπαθήσουν περισσότερο, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο κίνδυνο όταν οι αποδόσεις είναι χαμηλές και οι εκτιμήσεις είναι υψηλές. Υπάρχει υψηλότερος βαθμός δυσκολίας στην ανάληψη μιας τέτοιας στρατηγικής, η οποία πιθανώς θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλές επιδόσεις από επενδυτές που δεν κατανοούν σωστά το προφίλ κινδύνου ή τον χρονικό ορίζοντα.

Το άλλο πρόβλημα με τις χαμηλές αναμενόμενες αποδόσεις είναι ότι η πορεία για να φτάσουμε εκεί είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Θα μπορούσαμε σίγουρα να δούμε μια συντριβή ή ακόμα και πολλαπλά ατυχήματα στα επόμενα χρόνια, αλλά οι αγορές θα μπορούσαν απλά να μην πάνε πουθενά για κάποιο χρονικό διάστημα. Η ανοδική αγορά θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια, αλλά τελικά θα δούμε χαμηλότερες από μέσες αποδόσεις. Οι επενδυτές θα ήταν συνετό να προετοιμαστούν για ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων σε αυτό το σενάριο. 

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin