Image default
Πρώτο Θέμα

DW: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για την Τζαμάικα

Μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων Χριστιανοδημοκράτες, βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, διανύουν τώρα ένα Σαββατοκύριακο εσωκομματικών διαβουλεύσεων πριν ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα η νέα φάση των διερευνητικών συνομιλιών όπου το ζητούμενο θα είναι η αναζήτηση βιώσιμων συμβιβασμών. Τη Δευτέρα το βράδυ οι επικεφαλής των κομμάτων θα συναντηθούν για να συμφωνήσουν στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν, τα “big points”, όπως τα χαρακτήρισε μέλος διαπραγματευτικής ομάδας. Αν όλα πάνε καλά οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν μέχρι την άλλη Παρασκευή το απόγευμα, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η διαπραγματευτική ομάδα των κομμάτων θα προβεί σε έναν προσωρινό απολογισμό. Από την αποτίμηση των αποτελεσμάτων θα κριθεί κατά πόσο υφίσταται ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το αργότερο την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου θα πρέπει οι διαπραγματευτές να έχουν καταλήξει σε ένα κοινό πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση των τεσσάρων κομμάτων αναφορικά με την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

“Τζαμάικα” και Χριστιανοδημοκράτες

Την αρχή θα την κάνουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Σε δύο εβδομάδες, δηλαδή την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, το προεδρείο του κόμματος θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα αποτελέσματα των διερευνητικών διαβουλεύσεων. Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν και οι αιτίες για τις σημαντικές απώλειες ψήφων στις πρόσφατες εκλογές. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, πως μια επιτυχία στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης θα βοηθούσε την Άνγκελα Μέρκελ να ξεπεράσει τον σκόπελο της συζήτησης για τους λόγους του εκλογικού φιάσκου σχετικά ανώδυνα. Διαφορετική θα είναι η κατάσταση αν προηγουμένως ναυαγήσει το εγχείρημα “Τζαμάικα”. Σε αυτή την περίπτωση το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών δεν θα συζητούσε μόνο για την αποτυχία στις εκλογές αλλά σχεδόν αναγκαστικά και για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.

Σχετικα αρθρα

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κρατικές εγγυήσεις έως 10 δισ. € για την μείωση των κόκκινων δάνειων

admin

Στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης η Μ. Βρετανία

admin

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού

admin

Το ΔΝΤ εγκαλεί τη Γερμανία για κοινωνικές ανισότητες

admin

Ο κίνδυνος της ακούσιας διολίσθησης

admin

Blitzkrieg Σταϊκούρα στους θεσμούς για μείωση φόρων

admin

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα τον Ιούλιο;

admin

DW: Αγωνία για τους πρόσφυγες του χειμώνα στην Ελλάδα

admin

Η αποσύνθεση της Ευρώπης

admin

Δεν πήγαν καλά οι εκπτώσεις: «Ζημιές» σε Αθήνα, Πειραιά, περιφέρεια Αττικής

admin

Πραξικόπημα κυβερνήσεων και τραπεζών

admin

Εκρηκτικά κέρδη στο Χ.Α. (+8,46%), με τις τράπεζες στο +8,95%!

admin

Το παιδί-θαύμα της λιτότητας φτάνει σε προ κρίσης επίπεδα

admin

Η Ελλάδα, η δημοκρατία και οι άθλοι του Ηρακλή

admin

Ο Τσίπρας δεν θα συγκρουστεί με τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ο στόχος των 3,5 δισ. € από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων το 2016

admin

Συμφωνία στο… παρα 5 – Πόσο θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

admin

Τι θα ισχύσει για την πρώτη κατοικία από την 1η Μαρτίου

admin